Complicațiile hipertensiunii arteriale

Advertorial
Joi, 08 Iunie 2023, ora 16:35
3575 citiri
Complicațiile hipertensiunii arteriale
FOTO: nutraexpert.ro

Hipertensiunea arterială este o boală pe care trebuie să o identificăm la timp. În foarte multe cazuri, ea nu prezintă simptome clare și trece neobservată. Deoarece pot apare complicații grave, controalele medicale profilactice și un tratament modern și corect instituit, ne poate feri de probleme serioase de sănătate și de complicații grave, care de multe ori pot fi fatale.

Suferim de hipertensiune arterială atunci când valorile acesteia depășesc pragul valoric de 140/90 mmHg. Mai precis, când tensiunea sistolică este mai mare de 140 mmHg și cea diastolică este peste valoarea de 90 mmHg, putem spune că suferim de hipertensiune arterială.

Ce modificări apar în organismul nostru atunci când tensiunea arterială este prea mare?

Când valorile tensiunii arteriale sunt mult prea ridicate, sângele va exercita o presiune mult mai mare asupra vaselor de sânge situate la nivelul diferitelor organe. Această creștere permanentă a presiunii va forța inima să se contracte cu mult mai multă forță. În timp, peretele ventriculului stâng se va îngroșa din cauza efortului mare la care va fi supus. Cavitatea liberă a ventriculului se va micșora și aici își va face loc peretele muscular îngroșat peste limitele normale.

Consecința va fi o mult mai mare nevoie de oxigen, pentru ca toate procesele fiziologice și metabolice din organism să aibă loc în condiții normale. În situația în care cantitatea de oxigen ajunge să fie mult prea redusă, pot apare boli ischemice grave, precum ischemia cardiacă și infarctul miocardic acut.

Vasele de sânge fiind suprasolicitate, se vor dilata și pot apare inclusiv anevrisme la diferite niveluri. În situația în care acest lucru se întâmplă la nivelul creierului, pericolul de apariție al accidentelor vasculare va fi foarte crescut. Sunt frecvent întâlnite mai ales complicațiile renale, oftalmologice, etc.

Care sunt principalele cauze ale hipertensiunii arteriale?

Există două tipuri de hipertensiune arterială: primară și secundară. În primul caz, nu există o cauză precisă de apariție a bolii. În cazul hipertensiunii arteriale secundare, această tulburare apare ca și consecință secundară a altor boli. Tratamentul acestor boli va determina în multe situații și normalizarea valorilor presiunii arteriale.

Afecțiuni precum insuficiența renală, glomerulonefrita, diferite forme de cancer renal, ateroscleroza, boala valvulară aortică, sarcina, nivelul ridicat al colesterolului, anumite medicamente sau anticoncepționale, sunt doar câteva exemple de boli și factori care pot induce hipertensiune arterială secundară.

Indiferent de cauză și de tipul de boală, aceasta trebuie repede identificată și tratată foarte corect, în timp util. Nu este deloc complicat să descoperim la timp o astfel de boală. Nu costa mult, nu avem nevoie de investigații foarte complexe și costisitoare ca să aflăm dacă valorile tensiunii noastre arteriale sunt în limite normale.

Conform studiului SEPHAR III realizat în anul 2016, aproximativ 7,4 milioane de români sufereau atunci de hipertensiune arterială. Acest lucru înseamnă că, în acea perioadă, prevalența bolii era de 45,1%. Rezultatul acestui studiu trebuie să ne îngrijoreze mult. Dacă atât de multe persoane suferă de această boală, este foarte recomandat să ne monitorizăm continuu valorile tensionale, după vârsta de 30 de ani, mai ales.

Ce complicații pot apărea în lipsa unui tratament corect?

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială de mult timp care nu este tratată în mod corect și eficient, pot dezvolta o mulțime de complicații grave la nivelul ochilor, al rinichilor, la nivelul cordului sau al vaselor de sânge din organism. În prezent, există o mulțime de preparate farmaceutice și suplimente alimentare care au capacitatea de a preveni cu succes apariția complicațiilor grave determinate de hipertensiunea arterială.

Complicații oftalmologice

În mod frecvent, persoanele care suferă de hipertensiune arterială, dezvoltă și retinopatie hipertensivă. Datorită valorilor crescute ale tensiunii arteriale, pereții vaselor de sânge de la nivelul retinei se pot îngroșa. În consecință, va circula mult mai puțin sânge la nivelul retinei și aceasta nu va mai primi cantitatea de oxigen optimă.

Există situații în care pot apare inclusiv leziuni la acest nivel, cu limitarea funcției normale a retinei și creșterea presiunii directe asupra nervului optic. În această situație, vor apare tulburări de vedere foarte incomode. Persoanele care suferă de astfel de tulburări trebuie să consulte în mod periodic medicul oftalmolog.

Complicații vasculare

Deoarece se exercită în mod constant și insistent o presiune mult prea mare asupra vaselor de sânge, pereții acestora se vor slăbi, treptat. Boala în sine se numește arterioscleroză. Aceste leziuni vor determina creșterea abundentă a depunerilor de grăsime pe pereții vaselor, consecința directă fiind îngreunarea circulației la acest nivel. Este începutul bolilor ischemice care pot ajunge până la accidente vasculare foarte grave (infarct, AVC, arteriopatie, insuficiență renală, etc.).

Când presiunea sangvină este mare, la nivelul arterelor se pot crea anevrisme. Acestea apar întotdeauna ca urmare a dilatării în exces a arterelor. Anevrismele se pot sparge mult mai ușor decât vasele și, în felul acesta, vor apare sângerări grave care vor determina complicații importante grave.

Complicații la nivelul creierului

Atunci când atacul ischemic are loc la nivelul creierului, complicațiile care apar sunt extrem de severe. Afectarea centrilor nervoși principali poate fi urmată de lezarea ireversibilă a zonei respective. În cele mai fericite cazuri, leziunile sunt reversibile și invaliditatea nu se menține pe toată durata vieții.

Cunoaștem foarte bine faptul că, celulele nervoase nu se regenerează. Fiind private de oxigen, ele vor muri. În felul acesta debutează atacul cerebral care poate fi de mai multe feluri. Indiferent de tipul acestuia, este foarte util să evităm astfel de situații critice. Respectarea controalelor medicale periodice și a tratamentului prescris, ne poate feri de cele mai grave complicații și de invalidități pe termen lung sau chiar definitive.

Hipertensiunea arterială poate determina inclusiv apariția demenței. Aceasta se datorează îngustării sau blocării efective a vaselor de sânge. Sângele nu mai transportă cantitatea necesară de oxigen la creier și activitatea cerebrală devine perturbată în mod foarte grav și ireversibil, mai ales.

Plante cu rol benefic în tratarea acestei afecțiuni

Industria farmaceutică a reușit să producă de-a lungul timpului multe medicamente cu efecte excelente asupra acestei boli. Este un lucru important, dacă ținem cont de faptul că, deși ne aflăm în mileniul III, încă mai sunt boli grave pentru care nu au fost găsite soluții terapeutice importante.

În plus, față de acest lucru, există astăzi o mulțime de suplimente alimentare ce conțin o multitudine de plante naturale minunate, care ajută și ele la vindecarea simțitoare a hipertensiunii arteriale. Pot fi cumpărate fără prescripție medicală și au și alte efecte benefice asupra organismului, de care ne putem bucura atunci când consumăm preparatele pentru scăderea tensiunii.

Cum ajută suplimentele alimentare?

Rolul principal al unui supliment alimentar este următorul: furnizarea de substanțe nutritive care, în alte condiții, nu sunt consumate în cantități suficiente de persoanele care au o nutriție obișnuită. Acestea conțin în compoziția lor multe categorii de minerale, fibre, aminoacizi sau vitamine, în diferite asocieri.

Viața intensă din interiorul societății moderne, alimentația nesănătoasă sau deficitele mari de vitamine și minerale datorate stresului, epuizării nervoase, surmenajului, etc. fac ca suplimentele alimentare sa joace un rol din ce în ce mai important în menținerea stării noastre de sănătate.

În compoziția suplimentelor moderne, sunt incluse foarte multe extracte din plante cu rol benefic. La fel ca în cazul multor altor boli, există o mulțime de suplimente alimentare pentru afecțiuni ale inimii foarte moderne, cu efecte absolut minunate. Pentru că au eficiență foarte bună (ele fiind folosite întrecut cu succes pentru tratarea bolilor!) este bine să cerem sfatul medicului înainte de a le consuma. Există situații în care efectele lor se suprapun peste medicamentele clasice.

Exemple de plante medicinale cu rol benefic în tratamentul hipertensiunii arteriale:

Păducelul

Ceaiul de păducel conține o mulțime de compuși chimici utili pentru funcționarea normală a organismului nostru: vitamina B1, B2, C, flavonoide, quercitină, calciu, fier, triterpene pentaciclice, acid acantolic, fosfor, vitexina, colina, acetilcolină, acid cafeic, acid clorogenic, etc.

Acesta este recomandat sub formă de pastile, de ceai sau de tinctură persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, precum și celor care au alte afecțiuni cardiace sau un nivel crescut de colesterol. Păducelul normalizează activitatea cardiacă și mai are un bun efect de relaxare în stările de anxietate, de neliniște și mai ameliorează și tulburările de somn.

Frunze de măslin

Extractul de măslin reglează foarte bine tensiunea arterială. De asemenea, acesta previne depunerile de grăsimi pe vasele de sânge. Este un foarte bun pentru scăderea nivelului de trigliceride și colesterol din sânge, scade în mod eficient glicemia și are foarte bune rezultate în tratamentul infecțiilor de diferite tipuri.

Un studiu foarte interesant realizat în anul 2011 a arătat faptul că extractul de frunze de măsline, administrate în doză de 500 mg de două ori pe zi, poate reduce tensiunea arterială la fel de mult ca medicamentul Captopril, luat în doză de 25 de mg, de 2 ori pe zi. Studiul nu a evidențiat nici un efect secundar. Trebuie punctat următorul lucru: lipsa reacțiilor adverse și lipsa toxicității care este ridicată în cazul medicamentelor obișnuite.

Frunzele de măslin au fost folosite sute de ani ca un foarte bun tonic cardiac, de asemenea. Principalul glicozid prezent în frunzele de măslin, oleuropeina, împreună cu hidroxitirozolul, previn cu succes dezvoltarea bolilor coronariene, precum și apariția mai multor tipuri de cancer.

Usturoiul

Potrivit unor studii clinice de actualitate, consumul de usturoi determină scăderea valorilor tensiunii arteriale, având aceleași efecte ca unele medicamente antihipertensive, precum agenții betablocanți sau inhibitorii de enzimei de conversie a angiotensinei (ACE). Acesta poate fi consumat crud sau mai poate fi administrat sub formă de capsule, tinctură, comprimate, pulbere, etc.

Merită subliniat faptul că, acesta are și alte efecte minunate, care nu trebuie deloc neglijate. Alicina și garlicina din compoziția sa, sunt considerate unele dintre cele mai bune și eficiente antibiotice naturale, în momentul de față. Consumul de usturoi timp îndelungat reduce mult procesul de oxidare celulară și scade nivelul radicalilor liberi.

Suplimentele alimentare care conțin usturoi determină o scădere cu 15% a nivelului colesterolului din sânge precum și a LDL. Indirect, aceste efecte vor preveni bine îmbolnăvirea inimii. Efectele sale bune antioxidante vor avea drept consecință o încetinire a îmbătrânirii organismului. Cumulate, toate efectele benefice conduc la următoarea concluzie: usturoiul este un aliat puternic în momentul de față împotriva hipertensiunii arteriale și a altor categorii de boli cardiace, în primul rând.

Ceaiul verde

În compoziția ceaiului verde există anumite substanțe chimice care relaxează vasele de sânge. Principalul efect va fi scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru a fost demonstrat cu ajutorul unor studii medicale complexe realizate în anul 2021. Cercetătorii sunt foarte optimiști și lucrează în continuare la realizarea unor noi medicamente antihipertensive.

Aproximativ 1/3 din populația adultă a lumii suferă de hipertensiune arterială. Acesta este factorul de risc cel mai important pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare în momentul de față, susțin oamenii de știință. Descoperirea de noi medicamente care să conțină extract de ceai verde care ar putea ajuta la tratamentul hipertensiunii arteriale, poate fi considerată o problemă foarte importantă pentru întreaga populație a lumii, în acest context.

Concluzii

În prezent, există mult mai multe soluții pentru a scădea cu succes nivelul tensiunii arteriale. Medicina naturistă ne oferă, de asemenea, o alternativă foarte sănătoasă de vindecare. Au fost realizate nenumărate studii în ultimele decenii care au demonstrat rolul excepțional al plantelor naturale pentru foarte multe categorii de boli cardiovasculare.

Accesul nelimitat la mediul online și multitudinea de informații despre modul de prevenire și tratament al hipertensiunii arteriale ar trebui să fie suficient de motivante pentru persoanele care nu se tem de complicațiile acestei boli. Un astfel de site pe care puteți găși informații utile este NutraExpert.ro – site ce conține atât review-uri de suplimente alimentare precum Tonerin sau CardiOne, cât si de tip informativ despre afecțiunile medicale cele mai comune. Cu atât mai mult cu cât în societatea modernă, sunt o multitudine de factori de risc ce accelerează apariția acestei probleme majore de sănătate.

Controalele medicale periodice, o foarte bună informare și remediile naturiste cele mai moderne, ne ajută mult în lupta cu valorile crescute ale tensiunii arteriale. Toate produsele naturale sunt ușor de procurat, nu costă foarte mult și sunt extraordinar de diversificate. La toate aceste avantaje trebuie să mai adăugăm și alte efecte benefice pe care le au: îmbătrânire mai lentă, reglarea metabolismului, creșterea imunității, etc.

Hipertensiunea arterială nu ar trebui să mai prezinte o problemă în prezent. Varietatea de medicamente clasice, la care adăugăm și varietatea de suplimente alimentare existente, ar trebui să conducă la o scădere importantă a complicațiilor și la o creștere mare a ratei de succes terapeutic în această situație.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#hipertensiune arteriala, #complicatii hipertensiune , #sanatate