Sistemul ingenios de încălzire prin pardoseală inventat de romani. Temperatura ajungea până la 30 de grade Celsius

Autor: N.G.
Duminica, 25 Septembrie 2022, ora 22:34
76386 citiri
Sistemul ingenios de încălzire prin pardoseală inventat de romani. Temperatura ajungea până la 30 de grade Celsius
Sistemul de încălzire prin pardoseală descoperit la o locuință din Alba Iulia FOTO Muzeul Unirii

Hipocaust este denumirea dată unui sistem de încălzire centrală folosit în antichitate și evul mediu, bazat pe încălzirea în pardoseală, care funcționează prin circulația aerului cald pe sub o podea dublă și prin pereți dubli.

Principiul, cunoscut în Grecia antică încă din secolul IV î.e.n., a fost preluat în Roma antică, unde era utilizat în special în terme. Astfel de instalații s-au regăsit și în provincia romană Dacia, fiind descoperite și la Alba Iulia, vechiul Apulum.

Prin folosirea încălzirii prin pardoseală, temperaturile puteau ajunge și la 30 de grade. Sistemul era unul simplu: într-o parte a casei se afla un cuptor de lemne, numit praefurnium. În urma arderii, aerul cald era trimis print-un sistem de canalizare aflat sub pardoseală, sistemul fiind construit pe stâlpi de cărămidă, care se numeau pilettes.

Spațiul de sub podea era gol și permitea ca aerul cald să circule prin camera respectivă. Însă, dacă romanii care aveau casa doreau temperaturi mai mari, inginerii au mai adăugat încă o piesă la instalație.

FOTO alba24.ro

Este vorba despre despre un sistem de tuburi din lut ars, numite tubuli care se introduceau prin pereți, iar prin tuburile respective circula fumul provenit din cuptorul de ardere al lemnelor. Acesta era un sistem care venea în completarea hipocastului.

Descoperirile de la Alba Iulia

La Alba Iulia, în urma unor săpături în zona centrală, a fost descoperită o casă de tipul domus, iar arheologii au scos la suprafață sistemul de încălzire. Este vorba despre o casă care a fost scoasă la suprafață de arheologi, în cursul anului 2021. Una dintre camere este prevăzută cu încălzire sub pardoseală.

Cuptorul (praefurnium) care genera căldura în această instalație a fost descoperit în încăperea alăturată, alimentarea lui făcându-se prin curte. La zidurile descoperite se păstrează fundația și o parte din elevației construite în partea inferioară din piatră (calcare și gresii) legată cu mortar, iar partea superioară din cărămidă, în tehnica numită opus latericium.

FOTO alba24.ro

În urmă cu trei ani, arheologii din Alba Iulia au descoperit termele Legiunii a XIII-a Gemina. Este vorba despre câteva încăperi de mari dimensiuni și mai multe camere care erau încălzite printr-un sistem complex, prin pardoseală și urmele a două cuptoare care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei.

“Am identificat fundațiile altor încăperi, la fel de vaste, dar și ale unor camere încălzite, prevăzute cu hipocaust (sitemul roman de încălzire sub pardoseală). Am constatat cu regret că o parte a complexelor romane au fost afectate nu numai de amenajări datând din sec. XIX, dar mai ales de intervenții contemporane recente, precum introducerea prin ziduri a unor cabluri de telecomunicații.

Am descoperit urmele a două cuptoare (praefurnia) care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei. Într-o încăpere am identificat partea inferioară a instalației de hipocaust unde fusese turnată o placă rezistentă, realizată dintr-un amestec special de mortar, cărămidă pisată și pietriș mărunt, în tehnica denumită opus signinum (cocciopesto la italieni), declara Anca Timofan, arheolog la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Planeta Marte afectează încălzirea Pământului, expus la mai multe radiații solare
Planeta Marte afectează încălzirea Pământului, expus la mai multe radiații solare
Interacțiunea gravitațională dintre Planeta Marte și Pământ este capabilă să încălzească clima Terrei, scrie Live Science citând rezultatele unui studiu realizat de un grup de oameni de...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#hipocaust, #incalzire, #pardoseala, #descoperiri, #arheologice, #apulum, #alba iulia , #patrimoniu