Totul despre scenele de sex de la Hollywood. Noua profesie apărută pe platourile de filmare și cum sunt protejate actrițele

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 14:01
5404 citiri
Totul despre scenele de sex de la Hollywood. Noua profesie apărută pe platourile de filmare și cum sunt protejate actrițele
Scenele de sex au provocat o revoluție la Hollywood

Explozia mişcării MeToo acum cinci ani nu numai că a declanşat o avalanşă de acuzaţii la Hollywood, ci a provocat şi o mică revoluţie odată cu apariţia "coordonatorilor de intimitate" pentru a supraveghea scenele de sex.

În plină expansiune, această nouă profesie a devenit esenţială pe multe platouri de filmare. Dar industria rămâne afectată de luptele pentru putere şi de teama de a spune nu, scrie Le Figaro.

De la dezvăluirile din 2017 despre comportamentul prădător al atotputernicului producător Harvey Weinstein, acuzat de peste 90 de femei de hărţuire, agresiune sexuală sau viol, Hollywoodul şi-a revizuit atitudinea.

Pe platourile de filmare, noii profesionişti planifică scenele de sex, evaluează consimţământul actriţelor şi le oferă echipament pentru a se asigura că demnitatea lor este respectată.

Coordonatorul de intimitate din New York, Claire Warden, vede o "diferenţă incredibilă" de la apariţia MeToo. Anterior, "a fost multă rezistenţă din partea industriei, a regizorilor, a unor actori, a producătorilor", a declarat ea pentru AFP. Potrivit acesteia, între 60 şi 80 de astfel de coordonatori lucrează în prezent în Statele Unite. Iar programul Intimacy Directors and Coordinators (IDC), din care face parte, formează din ce în ce mai mulţi astfel de supraveghetori.

Profesioniştii din cinematografie încep să-şi revizuiască atitudinea, "după ani de zile în care am strigat în gol cât am putut pentru a educa industria", a spus ea. Înainte de 2017, coordonatorii de intimitate lucrau mai ales în cinematografe şi erau absenţi în mod evident din film şi televiziune, unde adesea actriţele izolate depindeau de departamentul de costume pentru a crea elemente de recuzită cu scopul de a-şi acoperi organele genitale în timpul scenelor de sex. Dar după "cutremurul" cu Weinstein, HBO a angajat un coordonator de intimitate pentru serialul său "The Deuce" despre industria porno din New York din anii 1970. Iar scenaristul său David Simon a anunţat că nu va mai lucra niciodată fără unul.

Puternicul canal, producător de succese globale precum "Game of Thrones" sau "Sex and The City", a impus obligatorie prezenţa unui coordonator de intimitate pentru toate serialele sale. De acum, firmele specializate oferă tanga fără ataşamente, accesorii din silicon şi alţi adezivi adaptaţi diferitelor tenuri sau culori ale pielii. Ceva care să le liniştească pe tinerele actriţe, precum Sydney Sweeney. Într-un interviu recent acordat revistei Variety, artista în vârstă de 25 de ani, cap de afiş al serialului "Euphoria", a explicat că "nu s-a simţit niciodată jenată" din cauza coordonatorilor de intimitate. "Este un mediu foarte sigur. Sunt foarte norocoasă să ajung într-un moment în care depunem atât de mult efort în acest proces", a spus ea. "Chiar şi atunci când acceptăm ceva, ei ne întreabă pe loc în aceeaşi zi: "Te-ai răzgândit? Pentru că poţi". E cu adevărat bine".

Totuşi, nu totul este roz, deoarece industria are un drum lung de parcurs când vine vorba de consimţământ. Actriţa Christina Ricci, vedeta serialului "Yellowjackets", a dezvăluit astfel pentru Variety că o producţie a ameninţat deja că o "aduce în faţa justiţiei" dacă refuză să participe la o scenă de sex. "Actriţele nu au început să se exprime în 2017", reia Claire Warden. "Vorbim de foarte mult timp şi nimeni nu ne asculta. Industria a încercat cu adevărat să înece aceste voci”. Potrivit ei, a spune "nu" rămâne percepută ca o postură "periculoasă" de multe femei din cinema. "Suntem condiţionaţi (…) să credem că vei fi catalogată ca o divă. Că nu vei avea un loc de muncă, că nimeni nu va lucra cu tine, că nu eşti suficient de implicată sau nu eşti suficient de curajoasă".

Unii coordonatori trebuie, de asemenea, să lupte cu ideea că prezenţa lor poate dăuna creativităţii filmării. "Având în vedere soarta lui Harvey Weinstein, mulţi oameni se temeau să nu fie percepuţi ca prădători", explică Jessica Steinrock, o coordonatoare urmărită de peste 500.000 de abonaţi pe TikTok. Munca nu are nicio legătură cu procedurile de la resurse umane, insistă ea. Este mai mult despre reducerea riscurilor şi îmbunătăţirea performanţei în faţa aparatului de filmat, precum coordonatorii de cascadorii. Potrivit acesteia, "creşterea exponenţială (a sectorului) din ultimii ani a fost dureroasă pentru mulţi, dar într-adevăr profitabilă în general".

În primăvară, actorul Frank Langella a fost concediat de Netflix din serialul "The Fall of the House of Usher", după acuzaţii de hărţuire sexuală a unei actriţe. Într-un articol pe site-ul de specialitate Deadline, acesta a denunţat instrucţiunile "absurde" şi "ridicole" ale coordonatorului de intimitate, care îi indicase locul exact unde ar trebui să atingă piciorul partenerei. "Asta inhibă spontaneitatea", a spus el indignat. Această reacţie "vine dintr-o lipsă de voinţă de a lua în considerare consimţământul celuilalt", a replicat Claire Warden. "Vine dintr-un sentiment toxic că totul ţi se cuvine".

Mai general, coordonatorii de intimitate nu pot lupta împotriva tuturor abuzurilor relevate de cazul Weinstein, continuă colega ei Jessica Steinrock. Mogulul de la Hollywood acţiona în afara filmărilor. "Modul în care gestionăm scenele intime va avea repercusiuni asupra modului de a lua în considerare consensul, modul de pregătire, asupra modului în care actriţele concep dreptul de a dispune de corpul lor", crede ea. "Dar coordonatoarele de intimitate nu sunt un panaceu pentru hărţuirea şi abuzul de putere care a avut loc în industria cinematografică în ultimul secol".

Eveniment Quarterly Report

Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#Hollywood, #scene, #sex, #revolutie , #stiri magazin