Țara în care homosexualitatea va fi pedepsită cu moartea. Una dintre cele mai dure legi din lume a fost promulgată

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 16:17
3833 citiri
Țara în care homosexualitatea va fi pedepsită cu moartea. Una dintre cele mai dure legi din lume a fost promulgată
FOTO Pixabay

Preşedintele ugandez Yoweri Museveni a promulgat o lege împotriva homosexualităţii care prevede pedepsirea aspră a relaţiilor între persoane de acelaşi sex şi a ”promovării” homosexualităţii, dar şi o dispoziţie prin care pedepseşte ”homosexualitatea agravată”, adică recidiva, cu moartea, una dintre cele mai represive legi din lume, relatează BFMTV.

”Se numeşte legea împotriva homosexualităţii 2023. Atunci când comiţi un act de homosexualitate agravantă, potrivit legii, poţi fi fondamnat la pedeapsa cu moartea”, îşi exprimă satisfacţia un deputat ugandez, Asuman Basalirwa, autorul proiectului de lege, care a prezentat în faţa camerelor de luat imagini documentul semnat de către preşedinte, în funcţie din 1986.

Potrivit acestei legi, oricine ”promovează cu bună ştiinţă homosexualitatea”, o persoană sau o organizaţie, riscă până la 20 de ani de închisoare, iar organizaţia riscă să fie interzisă pe o perioadă de zece ani.

Legea prevede totodată terapii de conversie obligatorii.

Înaintea promulgării textului, numeroase organizaţii şi-au exprimat îngrijorarea.

Directorul executiv al unei organizaţii de apărarea drepturilor homosexualilor, Sexual Minorities Uganda - a cărei activitate a fost suspendată de către autorităţi în 2022 -, Frank Mugisha, denunţă adoptarea aproape în unanimitate a textului.

El consideră că acest lucru ”arată cât de extremişti şi homofobi sunt parlamentarii şi pune lesbienele, gay-ii, bisexualii şi transsexualii în pericol”.

”Legea obligă orice cetăţean să denunţe o persoană pe care o suspectează sau despre care crede că este homosexuală. Asta înseamnă că orice persoană din Uganda devine un poliţist”, declară BFMTV un avocat uganez, specializat în drepturile omului, Francis Tumwesgye.

Activişti se tem că, pe un continent în care homosexualitatea este pedepsită cu închisoarea în aproximativ 30 de ţări, legea ugandeză poate fi copiată.

”De ce să-şi incriminele penal, o ţară, o parte a populaţiei, în funcţie de sexualitate? Cred că este foarte barbar, este primitiv şi trimite la perioada colonială”, denunţă preşedintele ”LGBT Rights” din Ghana Alex Kofi Donkor.

Adoptarea acestui proiect de lege în Parlament, la 21 martie, a provocat un val de condamnări la nivel internţaional.

Preşedintele Museveni a cerut Parlamentului, la sfârşitul lui aprilie, ”să reexamineze” textul şi să precizeze că ”faptul de a fi homosexual” nu este o infracţiune, ci numai relaţiile homosexuale.

O nouă versiune modificată a fost adoptată cu o unamimitate fără un vot la 2 mai, în care aleşii precizează că ”o persoană care se presupune că este sau care este suspectată de homosexualitate, care nu a comis vreun act sexual împreună cu altă persoană de acelaşi sex, nu comite delictul de homosexualitate”.

Ei au menţinut, împotriva avizului şefului statului, o dispoziţie care face din ”homofobia agravantă” o infracţiune capitală, adică recidiviştii pot fi condamnaţi la moarte.

Pedeapsa cu moartea nu este aplicată în Uganda de ani de zile.

Preşedintele uganez cataloghează, la rândul său, cu regularitate homosexualitatea drept o ”devianţă”.

În aprilie, el a prezentat homosexualitatea drept ”o mare ameninţare şi un pericol la adresa procreării speciei umane”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#homosexualitate, #pedeapsa moartea, #Uganda , #stiri internationale