De ce a ramas Horia Georgescu in comisia ANRP: A vrut sa evite tensiunile politice - referat DNA

Marti, 17 Martie 2015, ora 19:35
2964 citiri
De ce a ramas Horia Georgescu in comisia ANRP: A vrut sa evite tensiunile politice - referat DNA

Evitarea tensiunilor politice ar fi fost argumentul invocat de unii membri pentru ramanerea in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, se arata in referatul DNA inaintat instantei supreme pentru arestarea preventiva a sefului ANI, Horia Georgescu si a altor sapte persoane.

Procurorii sustin ca din probele administrate in cursul urmaririi penale pana in prezent reiese ca, practic, pe baza elementelor de evaluare, total diferite de tipul terenurilor, constructiei evaluate, membrii Comisiei au oferit, "furand din bugetul statului roman prin deciziile abuzive luate", beneficiarilor sumele de echivalentul a 75 milioane euro, dar si-au realizat si folosul personal, de natura materiala, cazul expertului evaluator Hanu, care a primit 10.000 euro de la beneficiarul Valentin Visoiu.

Horia Georgescu a acceptat pasiv prejudicierea bugetului statului - referat DNA

Anchetatorii il dau ca exemplu si pe Sergiu Diacomatu, fata de care se efectueaza cercetari in dosarul disjuns sub aspectul infractiunii de luare de mita in cuantum de 400.000 euro, ca urmare a exercitarii abuzive a atributiilor de serviciu in legatura cu solutionarea dosarelor de despagubire.

Horia Georgescu afla daca va fi arestat - ordonanta de retinere a expirat

"Alti membrii ai aceleiasi comisii au obtinut foloase de natura profesionala (ex: cei 4 inculpati: au acceptat sa ramana in comisie, desi nu erau interesati de atributiile profesionale, argumentele fiind mai degraba de tipul: am ramas sa evit tensiunile politice, ca si cum scopul ar fi fost de a nu supara, de a nu-si fragiliza pozitia personala, de a-si conserva pozitia, si nu acela de a-si indeplini indatoririle profesionale actionand in folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilitatii producerii rezultatului infractional) ;

cei patru beneficiari au obtinut foloase de natura materiala: toti patru au fost inscrisi la Fondul Proprietatea si au beneficiat, pe langa despagubiri, de actiuni pe care le-au valorificat pe bursa (cei 2 au fost dobanditori de buna credinta, cercetarile efectuate pana in prezent nestabilind ca a existat o legatura infractionala intre acestia si Visoiu Valentin) ", se spune in document.

Seful ANI, Horia Georgescu, retinut: Prejudiciu de 75 de milioane de euro - acuzatiile oficiale ale DNA

La Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost prezentati marti cu propunere de arestare preventiva fostul sef al ANI, Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoras (fost vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepresedinte al Comisiei), Constantin Catalin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Visoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drula, Neculai Nistor, ultimii patru fiind experti evaluatori.

In acelasi dosar, deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmarire penala pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile fata de Ingrid Zaarour, fost presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, in dosar fiind pus sub acuzare si Remus Baciu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in ianuarie 2015, Guvernul a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

"Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate. Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei) ", arata DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Horia Georgescu retinut, #Horia Georgescu ANRP, #Horia Georgescu abuz serviciu , #DNA