Nume sonore in dosarul retrocedarilor: Seful ANI - retinut, fosta sefa ANRP - sub control judiciar

Luni, 16 Martie 2015, ora 16:20
20477 citiri
Nume sonore in dosarul retrocedarilor: Seful ANI - retinut, fosta sefa ANRP - sub control judiciar

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a fost retinut pentru 24 de ore, luni, de procurorii DNA. El fusese adus cu mandat, dimineata, la sediul central al DNA pentru audieri intr-un dosar ce vizeaza activitatea ANRP din perioada 2008-2011.

In acelasi dosar au mai fost aduse la audieri si alte persoane.

Ziare.com a transmis principalele evenimente si declaratii in format LIVE text:

16:15 - Fosta sefa a ANRP, Ingrid Zaarour, ar fi fost pusa sub control judiciar pentru 60 de zile, informeaza B1TV.

16:00 - Intrebat de jurnalisti cum comenteaza retinerea lui Horia Georgescu, Victor Ponta a refuzat sa raspunda.

"Nu", a spus el.

"Mai aveti intrebari legate de retineri, arestari, catuse? Eu ma ocup la Guvern de paine, show-ul il fac altii", a adaugat Ponta.

15:20 - Conform Realitatea TV, Horia Georgescu ar fi fost incatusat pentru ca s-ar fi opus retinerii.

14:19 - Deputatul Theodor Nicolescu ar fi parasit de mai mult timp sediul DNA, relateaza B1TV.

14:18 - DNA a remis presei un comunicat in care este motivata retinerea lui Horia Georgescu, acuzat de savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In document se arata ca in perioada 2008-2009, "Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare (...) Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei) ".

"Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare", arata DNA.

Procurorii spun ca imobilele au fost supraevaluate cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, considerat prejudiciu adus statului.

Seful ANI, Horia Georgescu, retinut: Prejudiciu de 75 de milioane de euro - acuzatiile oficiale ale DNA

14:10 Avocatul Cristian Ene a declarat ca Horia Georgescu are calitatea de inculpat, fiind acuzat de trei fapte de abuz in serviciu.

"Si un prejudiciu, din punctul nostru de vedere prejudiciul fluctueaza si nu este cel real. Domnul Horia Georgescu se declara nevinovat. Urmeaza sa probeze ca aceasta masura a retinerii si arestului preventiv este total disproportionata cu scopul si neimplicarea domniei sale", a mai spus Cristian Ene.

13:55 - Horia Georgescu a fost retinut. El a fost urcat incatusat in masina politiei si dus in arest.

"Doar pentru ca am fost membru, sunt acuzat de abuz in serviciu", a declarat Horia Georgescu inainte sa fie urcat in masina politiei.

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut: Declaratii in catuse la iesirea de la DNA

13:02 - Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a fost adus la DNA.

12:58 - Horia Georgescu este audiat de cinci ore la DNA.

11:02 - Din comisia de despagubiri a ANRP facea parte in 2010 si deputatul UDMR Marko Attila, pentru care DNA a cerut si Camera Deputatilor a votat arestarea preventiva inca din luna decembrie. Mandatul nu poate fi pus in aplicare pentru ca Marko Attila este plecat din tara.

11:00 - Horia Georgescu a refuzat sa dea declaratii pana la momentul sosirii avocatului sau, informeaza Digi24.

10:42 - Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac cercetari pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Sunt vizati toti cei care au facut parte din Comisia de Stabilire a Despagubirilor.

10:15 - Surse citate de Digi24 au declarat ca vor fi chemati la audieri toti cei care au facut parte din comisia de despagubiri a ANRP in perioada vizata.

10:00 - A venit la audieri si Ingrid Zaarour, fost presedinte al ANRP in perioada cercetata.

9:45 - A fost adus cu mandat la sediul DNA pentru audieri si deputatul PNL Theodor Nicolescu, fost vicepresedinte al Comisiei centrale pentru Despagubiri din ANRP in perioada cercetata.

8:45 - Horia Georgescu a fost adus cu mandat la DNA, relateaza televiziunile de stiri. Presedintele ANI a declarat ca nu stie calitatea in care este audiat, dar surse citate de mass-media au declarat ca este suspectat de abuz in serviciu.

Horia Georgescu, seful ANI, adus cu mandat la DNA. UPDATE Deputat audiat in acelasi dosar

Horia Georgescu a ocupat functia de secretar general in cadul ANRP intre anii 2008-2012, dupa care a devenit presedinte al Agentiei Nationale de Integritate.

El a facut parte din Comisia de Stabilire a Despagubirilor din cadrul ANRP, comisie din care a facut parte si Alina Bica.

Surse citate de B1TV au declarat ca dosarul a fost deschis ca urmare a unor sesizari facute de actuala conducere a ANRP, in baza unor rapoarte ale Curtii de Conturi.

Conform Digi24, in ianuarie 2015, Guvernul Romaniei - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca prin Decizia din octombrie 2013 a Curtii de Conturi a Romaniei s-a dispus reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a a constatat ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 NU au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Curtea de Conturi a Romaniei a obligat presedintele ANRP sa verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 lei, informeaza Digi24.

In baza deciziei Curtii de Conturi a Romaniei si in urma reevaluarii a 452 de dosare s-a constatat ca intr-un numar de 94 de dosare, valoarea stabilita initial a fost cu peste 20% mai mare.

In aceste conditii, ANRP a sesizat DNA.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Horia Georgescu audiat DNA, #presedinte ANI audiat DNA , #retinut