Patapievici crede ca manelistii pronunta mai bine limba romana ca moderatorii de emisiuni

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 15:15
5717 citiri
Patapievici crede ca manelistii pronunta mai bine limba romana ca moderatorii de emisiuni

Limba romana a suferit o degradare continua dupa '90, ajungandu-se in situatia in care, uneori, manelistii pronunta mai bine limba romana in cantecele lor ca unii moderatori de emisiuni de divertisment, considera presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici.

"Uneori manelistii pronunta mai bine limba romana in unele din manelele lor, ma rog, nu sunt specialist in domeniu, decat o fac unii moderatori de emisiuni de divertisment. E o degradare oribila a limbii noastre", a afirmat Horia Roman Patapievci, intr-un interviu pentru Mediafax.

Traian Basescu: La 99% dintre romani le plac cantecele si nuntile rromilor (Video)

Potrivit presedintelui ICR, una dintre modalitatile in care libertatea a erupt in spatiul public a fost aducerea limbii vorbite la periferia orasului, in centru, iar cu foarte putine exceptii asa "se intoneaza limba romana la televizor".

"Toata lumea remarca, pentru ca presedintele a facut o remarca care imediat a fost suprainterpretata in fel si chip, toata lumea acum remarca un lucru pe care observatorii din presa culturala l-au remarcat de la inceputul anilor '90.

Tin minte, in Romania libera a aparut un articol cu totul profetic si judicios ca observatie al lui Nicolae Prelipceanu, poetul, care a spus: asistam la contaminarea limbii romane cu limbajul cutitarilor din Ferentari si cu intonatia periferiei, a mahalalei Bucurestilor. Lucrul acesta s-a declansat dupa '90, as spune imediat dupa Revolutie", a declarat Patapievici.

Emil Boc: Nu ascult manele

Presedintele ICR considera ca aceasta manelizare a limbii vorbite ar putea fi combatuta nu cu ajutorul statului, ci cu ajutorul fiecarui om in parte.

"Daca vorbitorul individual de limba romana, iar cand spun vorbitor individual este nu marea personalitate, ci fiecare dintre noi ca vorbitori individuali de limba romana, vom avea demnitatea limbii pe care o vorbim, ceea ce inseamna corectitudinea ei si frumusetea ei, bogatia ei. [...]

Deci, e o problema nu a statului, nu a institutiilor, a fiecaruia dintre noi in parte. Cum ne acceptam demnitatea? Ca suflete, bogatie sufleteasca sau ca vorbitori de limba romana cu demnitatea specifica limbii, ca in limba romana, totusi, a compus Eminescu, nu-i o limba de manele. Manele a cules Anton Pann, dar demnitatea acestei limbi a fost fixata de marii ei creatori", a conchis Horia Roman Patapievici.

Cristi Minculescu: Maneaua e expresia bucuriei de viata

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...