Scandalul decoratiilor: Mihaies il da in judecata pe Ponta. Patapievici il acuza de minciuna

Joi, 08 Mai 2014, ora 17:34
5226 citiri
Scandalul decoratiilor: Mihaies il da in judecata pe Ponta. Patapievici il acuza de minciuna

Mircea Mihaies a anuntat ca il da in judecata pe Victor Ponta pentru ca l-a numit public "fascist batran" cu idei neonaziste, iar Horia Roman Patapievici i-a cerut premierului sa retraga afirmatiile calomnioase la adresa sa si a colegilor sai.

"Erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domnul, e un domn Mihaies (Mircea Mihaies - vicepresedinte ICR in perioada 2005-2012), dansul e de extrema dreapta, e un fascist batran asa, ca nu credeam ca mai exista neonazisti in Europa, uite, exista si in Romania. Ori eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat gresit bani publici si pe de alta parte exprima pozitii impotriva Romaniei", a explicat, miercuri, Victor Ponta de ce a refuzat sa contrasemneze decretele de decorare a celor doi, motiv pentru care presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala.

Ponta ii raspunde lui Basescu: Nu pot sa decorez oameni cu opinii fasciste

Horia Roman Patapievici a reactionat, joi, fata de discreditarea intregii echipe care a condus ICR, prin intermediul unui comunicat de presa.

"Domnule prim-ministru, ati spus despre Mircea Mihaies ca este un 'fascist batran'. La care va raspund: cine acuza de fascism un om care a sprijinit intotdeauna valorile democratiei arata ca nu da doi bani nici pe democratie, nici pe bun simt, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveti datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simt si de a respecta democratia.

Or, felul in care bagatelizati grozavia fascismului acuzand de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul va dezonoreaza ca prim-ministru, dezvaluindu-va cinismul: un cinism pentru care fascismul si democratia sunt intersanjabile, simple etichete de lipit pe oameni dupa plac ori interes. De aceea va spun: prin acuzatiile aduse lui Mircea Mihaies va dezonorati functia de prim-ministru si demonstrati ca va tratati cetatenii ca supusi, iar principiile ca etichete", se arata in comunicatul publicat de Timpolis.

In acelasi comunicat, Horia Roman Patapievici subliniaza faptul ca este o "minciuna" si acuzatia premierului conform careia fosta conducere a ICR ar fi deturnat fonduri. "Curtea de Conturi nu a constatat niciodata vreo deturnare de fonduri publice, in perioada 2005 - 2012, cat am condus Institutul", subliniaza acesta.

Totodata, Patapievici reaminteste ca in timpul mandatului sau "ICR a obtinut cele mai mari succese in promovarea culturii romane peste hotare".

"Domnule prim-ministru, va folositi puterea de care dispuneti pentru a discredita reputatia a patru cetateni romani, carora le negati dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publica si la securitate personala. (...)

Ceea ce comiteti, domnule prim ministru, echivaleaza cu utilizarea functiei publice pe care o detineti pentru a terfeli reputatia a patru din cetatenii acestei tari. Fara probe, fara alt motiv decat agenda dumneavoastra politica. Si nu e vorba numai de noi patru, cei agresati azi, ci de felul cum concepeti dumneavoastra, ca prim-ministru, statutul cetateanului acestei tari.

In locul respectului, dispretul; in locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, impotriva celor care nu o au", mai arata Horia Roman Patapievici in comunicatul remis presei, solicitandu-i premierului sa retraga "imediat afirmatiile calomnioase proferate impotriva noastra!".

Reactii

De altfel, mai multi intelectuali si-au exprimat public dezaprobarea fata de declaratiile facute miercuri de premierul Ponta cu privire la cei care au condus Institutul Cultural Roman pana in 2012, cand a fost trecut de USL sub conducerea Parlamentului.

"Cunosc poate mai bine ca oricine altcineva scrierile lui Mircea Mihaies, am scris impreuna carti, am colaborat la proiecte intelectuale recunoscute pe plan international. Nu domnule Ponta, Mircea Mihaies nu este 'nazist', ci un stralucit intelectual umanist, un om al ideilor si al valorilor care ne apara de barbarie. A-i acuza pe Horia Patapievici si pe Mircea Mihaies ca promoveaza 'pozitii anti-romanesti' este o calomnie de ultima speta", arata Vladimir Tismaneanu intr-o scrisoare deschisa adresata premierului, in care ii reaminteste acestuia ca si Ion Iliescu i-a numit "legionari" pe cei care proclamasera Piata Universitatii drept o zona libera de neo-comunism.

Si Gabriel Liiceanu a reactionat, prezentand cateva citate din Eminescu, Caragiale, Goga si Cioran, in care acestia lansau critici aspre la adresa romanilor.

"Suntem inclinati sa credem ca, daca ar fi fost pus in situatia de a contrasemna decorarea lui Eminescu, Caragiale, Goga ori Cioran, dl Victor Ponta, indignat de urmatoarele 'declaratii si opinii anti-romanesti' ale acestora, ar fi scris la fel de nervos NU (...) Starniti ura 'poporului care ne hraneste' asupra noastra! Oricum, ne-ati anuntat recent ca 'ne paste razboiul'. Inteleg ca dati cu noi prima batalie. Moarte intelectualilor!", a scris acesta intr-un articol de opinie.

De asemenea, Editura Polirom condamna atacurile premierului "acuzatiile inchipuite, etichetarile rudimentare amintind de vremuri pe care le credeam apuse".

"Revoltatoare sunt si jignirile aduse unuia dintre intelectualii de frunte ai tarii, profesorul Mircea Mihaies, autor si colaborator de prestigiu al editurii noastre. Opera lui este astazi larg recunoscuta atat in Romania, cat si in strainatate. A-l califica drept anti-roman, nazist, fascist batran etc. constituie nu doar o lipsa de bun-simt, ci o deviere de la un discurs rational, un derapaj greu de imaginat la un politician responsabil. Solicitam - impreuna cu toti cei care si-au manifestat indignarea fata de astfel de practici - ca premierul Romaniei sa renunte la calomnieri ce nu ii fac cinste", se arata intr-un comunicat de presa.

De asemenea, Societatea Timisoara a lansat o petitie online in semn de protest fata de declaratiile premierului Ponta, semnata in 24 de ore de peste 1.000 de persoane.

C.B.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...