Herta Mueller sare in apararea lui Patapievici

Joi, 07 August 2008, ora 07:16
5392 citiri
Herta Mueller sare in apararea lui Patapievici

Scriitoarea Herta Mueller, cea care a protestat printr-o scrisoare deschisa dupa ce Institutul Cultural Roman a invitat la Berlin doi fosti colaboratori ai Securitatii, ia pozitie, alaturi de traducatorul Ernest Wichner, impotriva campaniei care il vizeaza pe Horia Roman Patapievici, directorul ICR.

Discreditarea Institutului Cultural Roman (ICR) si a lui Horia Roman Patapievici amintesc de tehnicile Securitatii, iar investigatia condusa de Adrian Paunescu este o "monstruozitate", considera scriitoarea germana de origine romana Herta Muller intr-o noua interventie adresata presei.

"Mai mult decat Scoala de Vara a ICR din Berlin cu cei doi fosti informatori ai Securitatii, Andrei Corbea-Hoisie si Sorin Antohi, campania politica dusa acum impotriva ICR imi aminteste de vremea dictaturii", scrie Herta Muller, autoarea protestului adresat in luna iulie directorului ICR Horia Roman Patapievici, in care considera "un scandal" faptul ca cei doi fosti informatori ai Securitatii au participat la Scoala de Vara a ICR din Berlin.

Atat scriitoarea Herta Muller, cat si traducatorul Ernest Wichner iau pozitie impotriva campaniei de presa indreptate impotriva lui Patapievici si a anchetei comisiei de cultura a Senatului, condusa de Adrian Paunescu. Cei doi intelectuali germani de origine romana sustin ca criticile lor la adresa lui Patapievici au fost denaturate si scoase din context si in niciun caz nu au vizat destituirea directorului ICR.

"Invitarea celor doi informatori a fost un scandal, dar faptul ca acum, dupa caderea lui Ceausescu, poetul de curte al dictatorului emite judecati asupra moralei culturii romane este o monstruozitate", considera Muller. "Pentru mine, Paunescu este imaginea falimentului moral, prostitutia personificata din timpul dictaturii. Cineva ca el ar trebui sa taca cel putin 50 de ani dupa caderea ei. El este responsabil ca nimeni altul pentru dezastrul moral si cultural din epoca Ceausescu", continua Muller.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Herta Mueller, #Patapievici, #ICR , #stiri Horia Roman Patapievici