Horia Roman Patapievici implineste 53 de ani

Joi, 18 Martie 2010, ora 12:25
3501 citiri
Horia Roman Patapievici implineste 53 de ani

Horia-Roman Patapievici este scriitor, fizician, filosof si eseist contemporan.

Nascut pe 18 martie 1957 in Bucuresti, in prezent Patapievici este presedinte al Institutului Cultural Roman, post in care a fost instalat de presedintele Traian Basescu.

Este fiul lui Denis (Dionosie) Patapievici, ajuns dupa al doilea razboi mondial membru al Partidului Comunist Austriac, apoi al PMR, director al Directiei Circulatie Monetara la Banca Nationala si reprezentant al Romaniei la CAER.

In 1981 Horia Roman Patapievici isi sustine teza de licenta despre laseri la Facultatea de fizica a Universitatii din Bucuresti. Doctor al facultatii de Filosofie din Bucuresti cu teza "Imaginarul filosofic al fizicii. Cazul Pierre Duhem".

Patapievici s-a remarcat si prin faptul ca a fost arestat timp de 26 de ore in timpul Revolutiei din 1989. A devenit cel mai medializat arestat politic din Romania tuturor timpurilor, certificate revolutionar cu drepturi si privilegii.

Ca eseist, Patapievici a socat prin parerea sa despre poporul si limba romana. "Un popor cu substanta tirita. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare, ochi mohoriti, maxilare incrincenate, fete urite, guri vulgare, trasaturi rudimentare." "Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana". Sunt numai doua din citatele care au generat polemici aprinse, in mediul academic si in presa.

#Horia Roman Patapievici zi nastere, #Horia Roman Patapievici biografie , #stiri Horia Roman Patapievici