Patapievici, dupa ce Breban a spus ca ar trebui impuscat: Nu ma victimizez, dar sunt multi dezaxati

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 22:05
25921 citiri
Patapievici, dupa ce Breban a spus ca ar trebui impuscat: Nu ma victimizez, dar sunt multi dezaxati
Foto: Realitatea Tv

Scriitorul Horia Roman Patapievici a vorbit, miercuri, despre afirmatiile academicianului Nicolae Breban potrivit carora ar fi trebuit sa fie impuscat pentru ca "a atacat neamul romanesc si istoria acestui neam".

Patapievici a spus ca nu se teme ca Breban insusi ar lua un pistol si l-ar impusca, insa prin "metafora" sa ar putea inspira anumiti oameni "dezaxati".

"Liiceanu si Patapievici ar trebui impuscati" - reactia Academiei Romane

"Chestiunea in fond e urmatoarea: (Breban, n.red.) n-a retractat si de aici reiese faptul ca deplange faptul ca romanii nu sunt atat de curajosi incat sa puna mana pe pistol si sa ma impuste. Noi suntem un popor remarcabil din punctul de vedere al capacitatii de a vedea, in mod just, latura comica a lucrurilor, de a vedea derizoriul din lucruri. In cazul de fata, insa, eu cred ca e ceva ce nu putem dezumfla si nu pentru ca e maret ce s-a spus, ci pentru ca este grav. (...)

Sa nu uitam ca in societate sunt multi oameni dezaxati. Ei pot judecata in modul urmator: 'Breban, Academia Romana, romancier extraordinar - daca un astfel de om poate spune ca Patapievici poate fi impuscat asta e ceva; n-as fi eu bravul roman care poate face asta?'. Si nu ma victimizez, dar incerc sa arat ca noi, daca vrem sa construim o societate decenta, trebuie sa spunem 'nu' folosiri cuvintelor in acest fel", a spus Patapievici, la Realitatea Tv.

"Liiceanu si Patapievici ar trebui impuscati" - reactii la afirmatia incredibila a lui Nicolae Breban (Video)

El s-a aratat dezamagit si de reactia Academiei Romane care, pe langa faptul ca nu l-a mentionat in comunicatul remis drept reactie la scandal desi afirmatia il viza direct, a si dus in derizoriu discutia.

"Academia a raspuns si a dat un raspuns care nu e in regula. In primul rand ca se refera numai la Liiceanu. (...) Oameni din Academia Romana au vorbit despre diferente de opinie. Ori nu despre asta e vorba, pentru ca diferentele de opinii se rezolva cu ajutorul rationamentelor, faptelor, argumentelor. Si nu trebuie sa acceptam punctul de vedere ca opiniile sau diferentele de opinii pot fi transate prin instigarea la impuscare", a mai spus Patapievici.

Afirmatiile sale vin dupa ce, luni, in presa a ajuns informatia conform careia fostul presedinte al Consiliului Consultativ al Institutului Cultural Roman, scriitorul Nicolae Breban (demis din aceasta functie in urma acestui scandal), a spus despre el si Horia-Roman Patapievici ca "ar trebui impuscati".

Breban: Prin asemenea diversiuni vrea Liiceanu sa-si pregateasca intrarea in Academia Romana?

Breban l-a acuzat pe Liiceanu, cel care a dezvaluit momentul, ca a publicat "un denunt calomnios" la adresa sa, precizand ca nu a spus nimic despre acesta la Academia Romana si intrebandu-se daca "prin asemenea diversiuni" vrea Liiceanu sa isi pregateasca intrarea in Academie.

Breban nu a infirmat insa spusele la adresa lui Patapievici, ci a recunoscut ca la Academia Romana a repetat pe scurt ceea ce a spus intr-o emisiune la Antena 3.

"La emisiunea 'Punctul de intalnire' din data de 10 mai 2015, am afirmat ca, daca dl Patapievici ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria si identitatea poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparatie pentru a sublinia ideea ca dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Voiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte ferm. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Eu ii dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca", a explicat Nicolae Breban.

Quarterly Report - Editia 4

Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
370 de evenimente sau incidente au fost sesizate de la debutul campaniei electorale, iar în urma verificărilor au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, a informat joi, 23 mai, Guvernul,...
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
George Simion, preşedintele AUR, le-a spus nemţenilor că nu sunt extremişti şi nu iau puterea prin forţă. În schimb, el a adăugat că acum avem mai mulți ”stăpâni” și că ”toată...
#Patapievici impuscat Breban reactie, #Patapievici dezaxati impuscat Breban , #stiri Horia Roman Patapievici