"Intelectualii lui Basescu" se plang ca sunt "ca niste vite insemnate"

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 17:29
5899 citiri
"Intelectualii lui Basescu" se plang ca sunt "ca niste vite insemnate"

Denigrarea intelectualilor din Romania este cauzata si de indiferenta opiniei publice si a presei fata de un asemenea fenomen, cred Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismaneanu si Gabriel Liiceanu, care au vorbit luni, in cadrul unei dezbateri, despre experientele de acest gen prin care au trecut.

H-R. Patapievici a sustinut, in cadrul unei dezbateri organizate de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI) despre campania impotriva intelectualilor in viata publica din Romania, ca lipsa de solidaritate a intelectualilor si formatorilor de opinie in fata raului si a minciunii permit ca intelectualii sa fie tarati in noroi in Romania.

"Ne-au numit "intelectualii lui Basescu", de parca sustinerea de principiu a Raportului final despre crimele comunismului sau sustinerea caracterului nelegitim al suspendarii presedintelui ne-ar fi calificat automat pentru criteriul de lingau.

Suntem ca vitele insemnate si asta se face si prin colaborarea dvs. din presa, care nu v-ati ridicat niciodata", a declarat el.

El a mai spus ca de la sintagma "intelectualii lui Basescu" s-a ajuns la altele precum "intelectualii autoritarismului" sau la situatii in care acesti lideri de opinie ar fi fost acuzati gratuit ca sunt nedemocratici sau antisemiti. "Cine este tarat intr-o campanie de denigrare, ramane cu o rana", a mai spus presedintele Institutului Cultural Roman.

La randul sau, Gabriel Liiceanu a spus ca in Romania este inca valabil un contract din comunism, nescris, prin care intelectualii sunt ofertati de politicieni sa stea deoparte de politica, in schimbul linistii lor.

Liiceanu a aratat ca intelectualii sunt lichidati daca intra pe terenul politicienilor si indraznesc sa vorbeasca. "Are voie in Romania de azi un intelectual sa se poarte ca un cetatean vocal, sau e condamnat sa fie mut?", s-a intrebat el retoric, adaugand ca in Romania "totul e permis atunci cand un intelectual isi permite sa-si dea cu parerea asupra treburilor societatii".

Liiceanu a mai opinat ca unui intelectual care isi permite sa vorbeasca i se aplica tratamentul celor trei "D"-denigrare, demonizare, demolare- si a spus ca in Romania partidele de la putere au confiscat spatiul public, sanctionand opiniile critice.

"Presa nu a precupetit nicio arma pentru denigrare, iar puterea politica a folosit si ea inclusiv armele pe care le-au avut la indemana inainte de 1989", a mai aratat el, subliniind ca, intr-o societate libera, un intelectual nu are nicio scuza de a nu se implica in viata societatii.

Istoricul Vladimir Tismaneanu a declarat si el ca in Romania puterea apartine unei oligarhii transpartinice, care se opune valorilor liberale.

"Puterea in Romania nu este in mana acelui presedinte care a fost suspendat, nu este in mana acelui presedinte care incearca sa schimbe lucrurile in Romania intr-o directie pe care noi o credem benefica pentru Romania, ci se afla in alte maini.

Puterea in Romania o are oligarhia, aceeasi care a organizat si suspendarea presedintelui Basescu.

Avem de-a face in acest moment cu o alianta intre forme de radicalism de dreapta si radicalism de stanga, care se intalnesc impotriva valorilor liberale, desi in mod normal, ar trebui sa se urasca", a spus acesta.

Tismaneanu a mai sustinut ca denigrarea intelectualilor romani precum Liiceanu, Patapievici, Cartarescu este un fenomen cu care s-au confruntat si alte tari est-europene, precum Polonia.

Citeste si:
Ludovic Orban susține că, potrivit unei hotărâri încă în vigoare a liberalilor, el ar trebui să fie premierul desemnat al PNL
Ludovic Orban susține că, potrivit unei hotărâri încă în vigoare a liberalilor, el ar trebui să fie premierul desemnat al PNL
Fostul preşedinte liberal Ludovic Orban spune că, la ora actuală, premierul desemnat conform Statutului PNL este el, şi nu Florin Cîţu. "La ora actuală, premierul, conform Statutului...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com