Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tismaneanu: ICR nu este tribunal moral

Vineri, 08 August 2008, ora 12:40
4380 citiri
Tismaneanu: ICR nu este tribunal moral

Nu intra in atributiile ICR sa judece cazurile lui Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, fosti informatori participanti la scoala de vara organizata de ICR la Berlin, a explicat politologul Vladimir Tismaneanu, potrivit caruia este nevoie de o dezbatere publica.

Politologul Vladimir Tismaneanu, fost presedinte al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania in prezent profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland, sustine necesitatea unei dezbateri publice privind "statutul acceptabil" pentru fostii informatori.

Potrivit lui Tismaneanu, scandalul provocat de participarea lui Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie la scoala de vara organizata de ICR Berlin se datoreaza lipsei unui cadru legal si a unui consens, privitor la fostii colaboratori ai Securitatii. "Unde ii plasam si care este rolul lor? Cred ca este o discutie urgenta si menita sa duca la o clarificare morala", spune Tismaneanu.

"Problema Romaniei este ca pana in prezent nu avem un cadru legal care sa precizeze statutul acceptabil pentru acesti oameni, iar cu actualul Parlament, este o utopie sa ne inchipuim ca va trece o lege a lustratiei. De aici, rezulta echivocuri si ambiguitati si starea normala de frustrare si revolta pe care o resimtim cand ne intalnim cu fosti informatori", considera Tismaneanu.

Vladimir Tismaneanu a mai spus ca ne confruntam cu o situatie critica si, in lipsa unui cadru legal, avem nevoie de o dezbatere pentru a obtine un consens macar la nivelul intelectualilor romani.

"Ma raliez total pozitiei lui Patapievici ca subiectul nu trebuie ascuns sub pres, ci trebuie discutat fara reticente si cu deplina onestitate. In loc sa ne pierdem vremea cu futilitati si sa scornim false scandaluri, de fapt simple jocuri de artificii, ar fi mult mai util sa purtam acea discutie terapeutica pe baza careia vom sti sa decidem intre partizanii Raului, complicii lor si victime. Asumarea publica a rusinii este conditia depasirii culpabilitatii", a mai spus politologul.

Intrebat joi, in cadrul unei conferinte de presa, despre scandalul de la ICR Berlin, care a organizat Scoala de vara "Germania si Romania: Transferuri academice, culturale si ideologice", la care au fost invitati Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici a precizat ca acestia au fost propusi de personalitati ale lumii academice din Viena respectiv Berlin. "Nu am facut scoala de vara pentru a exporta informatori pe bani publici asa cum s-a scris, ci pentru a da ocazia celor 25 de studenti sa lucreze cu mai multi profesori de renume din Germania si Israel", a spus Patapievici.

Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Televiziunile SkyShowtime 1 şi SkyShowtime 2 au fost lansate oficial în România începând de astăzi, 25 aprilie. Cele două posturi se vor vedea în grila digitală a Digi. SkyShowtime 1 va...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#Vladimir Tismaneanu, #ICR, #Horia Roman Patapievici, #Romania , #Vladimir Tismaneanu