Cum au reușit doi turiști să-și recupereze banii plătiți pe cazarea infectă într-un hotel de fițe din Cluj. Suma exagerată cerută pentru două nopți în jeg

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 04:00
7078 citiri
Cum au reușit doi turiști să-și recupereze banii plătiți pe cazarea infectă într-un hotel de fițe din Cluj. Suma exagerată cerută pentru două nopți în jeg
Doi turiști au recuperat banii plătiți pe servicii execrabile oferite de un hotel de patru stele din Cluj FOTO / Pixabay

Doi tineri, soț și soție, care au plătit o sumă exagerat de mare pentru două nopți de cazare într-un hotel de patru stele din Cluj-Napoca, au reușit să-și recupereze banii printr-o acțiune în instanță.

Turiștii au fost total nemulțumiți de condițiile în care au fost nevoiți să doarmă deși hotelul tip boutique unde făcuseră rezervarea era printre cele considerate de lux. Au încercat inițial să rezolve problema la recepție, dar au fost refuzați de angajații unității de cazare, așa că au decis să-și caute dreptatea la judecătorie.

Mircea și Dayana A. au făcut rezervare pentru două nopți de cazare în perioada 5-7 august 2022, perioadă în care la Cluj-Napoca avea loc festivalul Untold, plătind pentru o cameră dublă suma de 2000 de lei.

Când au ajuns în camera care le-a fost pusă la dispoziție, tinerii au avut un șoc. Mocheta era prăfuită, pătată și arsă cu mucuri de țigară, draperia pătată/arsă cu mucuri de țigară, perdeaua pătată, canapeaua murdară și prăfuită, Urme de încălțăminte pe canapea, urme de mâncare uscată pe noptiere și pe masa din cameră, aparatul de aer condiționat nu funcționa și se afla într-o stare avansată de degradare, prosoapele erau murdare și prezentau urme de sânge, iar în baie existau scurgeri de apă de la cabina de duș.

Cei doi au mers la recepție și au cerut personalului hotelului să igienizeze camera, între timp turiștii ieșind în oraș. La întoarcere au găsit însă același jeg. Neavând altă soluție de cazare, dat fiind că la Cluj-Napoca toate hotelurile erau pline în acele zile, oamenii au fost nevoiți să doarmă în camera respectivă, părăsind însă hotelul a doua zi. Deși au cerut la recepție returnarea banilor măcar pentru noaptea pe care nu au dormit-o în hotel, cei doi au fost refuzați.

”În data de 24 august 2022 au întocmit și transmis prin avocat o notificare prin care au solicitat restituirea sumelor achitate către pârâta având în vedere îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor contractuale și suportarea onorariului avocațial aferent demersului. Pârâta nu au răspuns acestei notificări”, se arată în actul de acuzare.

Deranjați de modul în care au colaborat reprezentanții hotelului, tinerii au hotărât să meargă până la capăt pentru a-și face dreptate și au dat unitatea de cazare în judecată, solicitând returnarea banilor.

În paralel au făcut plângeri la Protecția Consumatorilor și la Direcția de Sănătate Publică, această din urmă instituție aplicând o amendă unității de cazare din cauza neregulilor descoperite.

Procesul în civil a început în februarie 2023 la Judecătoria Cluj-Napoca, instanță care le-a dat dreptate celor doi turiști și a decis ca hotelul să le plătească 1500 de lei, reprezentând reducerea corespunzătoare a prețului, aferentă serviciilor hoteliere prestate.

”Reclamanții în mod îndreptățit au părăsit hotelul în data de 6 august 2022, fiind dreptul lor să beneficieze de standardul minimal de igienă impus de prevederile legale.

Dat fiind că pentru a doua noapte, reclamanții nici nu au mai beneficiat de serviciile hoteliere, instanța apreciază că sunt îndreptățiți să solicite, de la pârâtă, restituirea prețului pentru întreg prețul pentru o noapte de cazare achitat în avans, respectiv suma de 1.000 lei.

Cât privește prima noapte, instanța va ține cont că aceștia au beneficiat de serviciile hoteliere prestate, dormind în acea noapte în camera de hotel (noaptea 5 august – 6 august 2022).

Având în vedere că hotelul nu a asigurat standardul legal minimal de igienă al camerei, instanța apreciază că reclamanții sunt îndreptățiți să recupereze jumătate din prețul achitat pentru prima noapte, adică suma de 500 lei”, a fost decizia instanței.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gestul bizar prin care administrația Barcelonei vrea să se protejeze de turiști. Măsura s-a luat la presiunea localnicilor
Gestul bizar prin care administrația Barcelonei vrea să se protejeze de turiști. Măsura s-a luat la presiunea localnicilor
Consiliul local al Barcelonei a convins dezvoltatorii unora dintre cele mai populare soluţii digitale de cartografiere să ascundă traseul unui autobuz, din cauza turiştilor. Traseul...
Comandament special la ANPC pentru ”o vacanță sigură” de Paşte şi 1 Mai
Comandament special la ANPC pentru ”o vacanță sigură” de Paşte şi 1 Mai
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) organizează, în perioada 15-30 aprilie 2024, Comandamentul 1 Mai – Sărbători Pascale, structură special creată pentru...
#hotel, #cazare Cluj Untold, #pret cazare, #Protectia Consumatorului, #turisti, #untold, #mizerie , #stiri sociale