Bulgaria cere explicații Moscovei după plasarea renumitului jurnalist de investigații Hristo Grozev pe lista persoanelor căutate

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 19:43
2194 citiri
Bulgaria cere explicații Moscovei după plasarea renumitului jurnalist de investigații Hristo Grozev pe lista persoanelor căutate
Hristo Grozev a înfuriat Moscova de când a scris despre otrăvirea lui Aleksei Navalnîi FOTO Twitter

Bulgaria a criticat joi, 29 decembrie, decizia Rusiei de a-l plasa pe jurnalistul de investigaţii Hristo Grozev pe o listă cu persoane căutate, prim-ministrul acestei ţări criticând mişcarea ca pe o tactică de intimidare a libertăţii de exprimare, relatează Reuters.

Grozev, jurnalist de investigaţii privind Rusia la site-ul Bellingcat, este ”căutat în conformitate cu un articol al Codului Penal”, potrivit unor informaţii publicate pe site-ul Ministerului rus de Interne în această săptămână.

Premierul interimar Galab Donev a spus că Bulgaria va cere informaţii de la Rusia privind motivul pentru care Grozev a fost plasat pe listă.

”Această acţiune este inacceptabilă. Reprezintă un atac la libertatea de expresie şi o tentativă de a intimida un cetăţean bulgar”, le-a spus Donev jurnaliştilor.

Ministerul de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru a înmâna acest protest.

Grozev a înfuriat Moscova cu investigaţii asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârii avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei. Rusia a negat că ar fi responsabilă pentru aceste atacuri.

Hristo Grozev, care din motive de securitate îşi păstrează secret locul în care se află, a spus că plasarea lui pe o listă de persoane căutate ar putea fi o tentativă de a avertiza alţi ziarişti să nu cerceteze ceea ce se întâmplă în Rusia.

”Ani de zile au transmis cu claritate că le e teamă de munca noastră şi nu se vor opri de la nimic pentru a o face să dispară”, a spus el într-o postare pe Twitter.

Ultimele relatări ale jurnalistului bulgar au fost despre invadarea Ucrainei de către Rusia.

Potrivit site-ului Bellingcat, Grozev se axează pe ”ameninţări de securitate, operaţiuni clandestine extrateritoriale şi folosirea informaţiei ca armă”.

Într-o declaraţie făcută postului bulgar NOVA TV miercuri, Grozev a spus că se teme pentru viaţa sa şi că ar putea exista persoane care din proprie iniţiativă ar putea încerca să-i facă ”o favoare Kremlinului” şi să încerce să-l elimine sau să-l răpească.

Ambasadoarea Mitrofanova a spus că Bulgaria ar trebui să întrebe Ministerul de Interne al Rusiei de ce Grozev a fost plasat pe listă, precizând că, deşi el nu mai este binevenit în Rusia, ”asta nu înseamnă că cineva îl va căuta în întreaga lume”.

Grozev a spus că i s-a oferit ajutor de către Ţările de Jos, Suedia, Estonia sau Austria, unde a trăit în ultimii ani.

Biroul preşedintelui bulgar a spus că Sofia ia de asemenea măsuri pentru a-i asigura securitatea.

#Hristo Grozev, #persoane cautate, #Rusia, #jurnalist investigatii, #jurnalist bulgar , #Bulgaria