UE luptă să taie accesul Huawei și ZTE la rețelele de telecomunicații 5G ale statelor membre. Riscuri majore privind securitatea

Vineri, 16 Iunie 2023, ora 10:45
2415 citiri
UE luptă să taie accesul Huawei și ZTE la rețelele de telecomunicații 5G ale statelor membre. Riscuri majore privind securitatea
Comisia Europeană va bloca și accesul Huawei şi ZTE la propriile achiziţii de servicii de telecomunicaţii FOTO Pexels.com

Comisarul pentru Industrie al Uniunii Europene, Thierry Breton, a cerut joi mai multor ţări UE să se alăture celor 10 care au restricţionat sau interzis implicarea grupurilor chineze Huawei şi ZTE în reţelele lor de telecomunicaţii 5G, invocând riscuri pentru securitatea colectivă a blocului, transmite Reuters.

Breton şi-a exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea că unele ţări din UE încă au perceput componente cu risc ridicat în reţeaua lor centrală 5G, invocând legile intruzive ale ţărilor terţe privind informaţiile naţionale şi securitatea datelor - o referire voalată la China.

Liniile directoare ale Uniunii Europene adoptate în urmă cu doi ani solicită celor 27 de state membre ale sale să evalueze profilul de risc al furnizorilor la nivel naţional sau UE şi să restricţioneze sau să interzică furnizorii de 5G cu risc ridicat din părţile centrale ale reţelelor lor de telecomunicaţii.

”Până în prezent, doar 10 dintre ţări au folosit aceste prerogative pentru a restricţiona sau exclude vânzătorii cu risc ridicat. Acest lucru este prea lent şi reprezintă un risc major de securitate şi expune securitatea colectivă a Uniunii, deoarece creează o dependenţă majoră pentru UE şi vulnerabilităţi grave”, a declarat Breton într-o conferinţă de presă.

El a spus că deciziile luate de acele ţări UE de a reduce sau bloca Huawei şi ZTE sunt justificate şi în conformitate cu liniile directoare ale blocului 5G şi a îndemnat operatorii de telecomunicaţii să facă acelaşi lucru.

Germania și Portugalia au luat deja măsuri

Germania examinează componentele chineze în reţeaua sa 5G, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser în aprilie, în timp ce Portugalia a emis luna trecută o rezoluţie care ar putea împiedica operatorii de telecomunicaţii să folosească echipamente chinezeşti în reţelele lor mobile 5G şi platformele 4G.

Huawei, ZTE şi Beijingul au respins cu fermitate acuzaţiile occidentale că echipamentele companiilor ar putea fi folosite pentru spionaj.

Comisia Europeană va bloca, de asemenea, accesul Huawei şi ZTE la propriile achiziţii de servicii de telecomunicaţii, a spus Breton. ”Facem apel la toate instituţiile UE să urmeze în curând” acest exemplu, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România cere din nou înțelegere de la Bruxelles. Care sunt noile ținte de deficit pentru care pledează guvernanții
România cere din nou înțelegere de la Bruxelles. Care sunt noile ținte de deficit pentru care pledează guvernanții
România negociază un nou acord cu Comisia Europeană pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să trebuiască să fie atinsă abia peste trei ani, conform unor surse guvernamentale...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#Huawei, #Huawei 5G, #ZTE China, #telecomunicatii, #Comisia Europeana, #riscuri securitate UE , #telecomunicatii