Glosa la moartea unui nemuritor (Opinii)

Vineri, 08 Martie 2013, ora 23:04
2616 citiri
Glosa la moartea unui nemuritor (Opinii)
Foto: roportal.ro

A murit presedintele venezuelean Hugo Rafael Chavez Frias, dar, interesant, nici Venezuela n-a disparut de pe harta lumii, nici capitala sa Caracas nu s-a daramat.

Cine-ar fi prevazut acest lucru, cand "el Comandante" isi invata poporul doua ore pe saptamana la televizor, uneori in fiecare zi, cum sa munceasca, sa traiasca si sa iubeasca, cu siguranta ar fi fost nu doar repudiat de ai sai.

Oamenii puternici si liderii tari ca Hugo Chavez nu pot fi muritori, de aceea poporul sau iubit il va plange neincetat precum pe tovarasul Kim Jong-il, fiul tovarasului si pretinului ceausesc Kim Ir-sen.

La fel s-a intamplat si la moartea altor conducatori iubiti ai popoarelor precum tatucii Iosif Visarionovici Stalin, Vladimir Ilici Lenin... Pentru ca poporul sa se poata inchina intru vesnicia existentei umane la ilustrele lor chipuri, trupurile le vor fi imbalsamate si expuse in permanenta. Astfel, rusii, coreenii si venezuelenii vor avea de la cine sa prinda curaj si intelepciune.

Inca un salvator

A mai murit un nemuritor, un semizeu, sau poate un arhanghel trimis de Dumnezeu pe pamant sa mantuiasca omenirea de pacatul exploatarii omului de catre om si sa salveze din ghearele saraciei si ale imperialismului american Venezuela, una din cele mai frumoase si bogate tari ale lumii, dar din nefericire, cu unul din cele mai sarace popoare. Ce coincidenta! Un fel de Romanie a Americii de Sud, despre care am putea exclama la fel: pacat ca e locuita!

Si-a lasat un urmas in buna traditie a tarilor democratice, Nicolas Maduro, care declara ca ii va continua neabatut linia: "Hugo Chavez este un barbat care ne-a invatat sa iubim patria. Comandantul ne-a parasit, dar el traieste in inimile noastre si noi trebuie sa continuam construirea patriei, sa continuam Revolutia, deoarece aceasta a fost dorinta sa cea mai profunda".

De aceea Chavez a urmat cu credinta idealurile revolutionarului Simon Bolivar (Simon Jose Antonio de la Santisima Trinidad Bolivar y Palacios Ponte y Blancodar) a carui lupta a triumfat impotriva imperiului si a monarhiei spaniole. Dar modelul sau propriu-zis este Che Guevara (Ernesto Rafael Guevara de la Serna), dublat de al lui Fidel Castro (Ruz), eternul prezident si salvator cubanez.

Venezuela - o gradina, iar politica - libido

In conceptia sa tara trebuia sa fie o gradina, iar poporul venezuelean, un popor ales. Numai ca dragostea de patrie si popor exprimata zilnic atat de navalnic si inflacarat nu l-a ajutat prea mult in salvarea Venezuelei.

E adevarat ca in cei 14 ani de presedintie a reusit sa ridice nivelul de trai, suficient sa-l pomeneasca ai sai decenii la rand, dar se pare ca nu socialismul, nici desele nationalizari ale principalelor mijloace de productie l-au ajutat, ci inflatia galopanta de peste 30% lasata mostenire alor sai.

In inima sa n-a clocotit doar dragostea de patrie, ci si iubirea pentru sexul frumos, se spune, de la inteligenta si rationala Condoleezza Rice, la supermodelul Naomi Cmpbell.

Ultima ii si atribuie cateva epitete unice: "presedintele nu este o gorila, ci mai degraba un taur".

A avut cateva sotii: pe Nancy Colmenares, 3 copii, apoi revolutionara Herma Marksman pe care "a iubit-o cel mai mult... si care i-a influentat formarea ideologica".

De ultima, Marisabel Rodriguez, a divortat in 2003 cand deja nu mai era "taur", ci "amant mediocru", iar alte cateva sute, de nu cumva mai multe, ii vor pastra o iubire si o amintire nesterse. Caci autoritarismul politic si fortos sta mereu bine cu libidoul.

Ce mica e lumea!

Il nostro comandante impartea si el lumea in prieteni si dusmani, in buni si rai, in ai nostri si ai lor, iar opozantii sai erau calificati ca "tradatori, oameni fara patrie", politica venezueleana fiind sora cu cea romaneasca.

Dar, cu tot talentul sau muzical si de dansator innascut, cu tot flerul sau teatral si stilul sau discursiv flamboiant, a avut si opozanti care ii reprosau "omniprezenta si instrumentalizarea mijloacelor statului in serviciul unei singure cauze: mentinerea sa la putere".

Iar "degradarea, disfunctionalitatea si coruptia care afecteaza economia si fiecare institutie a statului" sunt vizibile la fiecare pas.

Care a fost secretul puterii unui astfel de lider numit de Wall Street Journal populist si demagog? Toata lumea il stie: "banii pot cumpara influenta". Astfel "a reusit sa se inconjoare de sustinatori fara opinii - din randurile saracilor, ale Armatei si ale noilor bogati".

Mai bine ne-am declara frati de suferinta cu venezuelenii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Hugo Chavez democratie populism demagog, #Romania saracie coruptie , #murit