Moartea lui Hugo Chavez si impactul asupra pietei globale de petrol - analiza

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 19:19

   

Moartea lui Hugo Chavez si impactul asupra pietei globale de petrol - analiza
Moartea presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, anuntata marti, dupa 14 ani de putere, a adus in discutie cateva intrebari legate de impactul pe care l-ar putea avea aceasta veste asupra pietei globale, avand in vedere rezervele enorme pe care le detine aceasta tara.

La sfarsitul anului 2011, aceasta tara avea 17,9% din rezervele globale de petrol, fata de 16,1 procente Arabia Saudita si 11% Canada. Cu toate acestea, producea numai 3,5% din totalul global al productiei, fata de 13,2% in Arabia Saudita, se arata in analiza Saxo Bank, remisa Ziare.com.

Hugo Chavez a murit: Venezuela, cu economia in noroi

"Sub conducerea lui Chavez, Venezuela a creat, vreme de un deceniu, un climat ostil pentru companiile straine din industria petrolului. Unele au fost chiar date afara din tara, lucru care a costat Venezuela o scadere a productiei cu aproape un milion de barili pe zi, in tot acest timp. Compania de stat, PDVSA, a donat in mod constant veniturile guvernului pentru finantarea unor programe, generand balante negative pe ultimii 5 ani", a precizat analistul Ole Hansen de la Saxo Bank.

Rezultatul acestei strategii a fost lipsa de investitii atat in exploatarile ajunse deja la maturitate, cat si la cele inca neexplorate.

In plus, o schimbare apropiata la nivelul intregii scene politice locale este putin probabila, potrivit lui Ole Hansen.

"Partidul Socialist Unit se pregateste de alegeri unde, se pare, va obtine victoria, insa va trebui sa faca anumiti pasi pe drumul reformelor, odata influenta si carisma lui Chavez disparute. Insa si aceste reforme, pe langa investitiile straine, nu se pot intampla peste noapte, poate nici in cativa ani", a adaugat acesta.

Dar, odata produse, schimbarile vor mai reduce ingrijorarea legata de dezechilibrul dintre cerere si productie pe pietele globale, in special in economiile emergente, se maia arata in analiza bancii.C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3329 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
grob
rank 5
Rechinii si banditii mondiali sunt la panda
AEI (American Enterprise Institute) fundatie financiara corporatista Americana, a declarat in “Lista de verificare post Chavez", pentru factorii de decizie politica americani, ca US trebuie sa se miste repede in reorganizarea Venezuelei conform intereselor US.

Mda! Sigur...
martorana
rank 1
cat de "negru" este petrolul
Daca nu ar fi fost bataia pentru petrol si interesele marilor puteri de a controla resursele energetice,cu siguranta putini ar fi vorbit azi de moartea lui Hugo Chavez.Fiecare il catalogheaza pe difunct dupa interesele lor dar mai dureros este cand unii care habar nu au de interese vin sa ponegreasca un politician.Sunt 4000 de oameni de pe planeta,din aproape 7 miliarde cati suntem,care detin valori care echivaleaza PBI al chinei,usa si al braziliei la un loc,iar socialismul lui Chavez impune un castig mai moderat al acestora si un trai mai bun pentru saracii lumii,acesti miliardari nu vor lasa ca un Chavez sa demonstreze omenirii ca se poate trai bine pe planeta.La trilioanele de care dispun acestea este usor de sabotat interesele unei tari precum Venezuela condusa de un Chavez sau de orce grupare politica aflata la putere.Sa nu credeti ca Chavez nu a facut ofrende USA-ului ca sa poata sta in putere si mai ales dupa puciul de acum 7-8 ani in urma cand CIA-ul a vrut sa-l detroneze.Hugo Chavez a donat ani de zile pentru azilurile de batrani din USA petrolul necesar pentru incalzirea locuintelor,cu toate astea multora nu le-a fost pe plac sacalilor.
tractoristu
rank 1
A trait ca un prost si a murit la fel
Mai Parafina , Venezuela nu poate extrage pretrolui;l . C a majoritatea este petrol greu. E fros ca undul. Trebuie incalzit in pamint cu apa si microunde si as a se scoate .
Tehnologa este americana .
Ca a dat la saraci.... hahahah ! Saracii s a minceasca si sa cumpere. Este petrol la fiecare coltz in America .
E cum a veni tu acum sa imi pui 200 grame de motorina in rezervor si sa iti zic multumesc si chiar s a ma aplec. nu-mi da ! Si iti mai dau o cizma albastra in dos . Nu trebuie sa-mi dai si nici sa-ti multumesc.
Chavez e comunist si a murit ca un bun comunist.
Este un exemplu de om prost. valoarea ear sunb a lui Ceausescu.
grob
rank 5
"cat de "negru" este petrolul"
Cat de neagra-i lacomia...
KPK1
rank 5
Gura pacatosului.
Gura pacatosului (ala de la Saxo Bank) adevar graieste!.
Citez:"Compania de stat PDVSA a donat in mod constant veniturile guvernului pentru finantarea unor programe"...
Ce RAU ca nu le-a "donat" in buzunarele fara fund ale finantei.Si mai RAU ca au mai dat si "sarantocilor" cateva frimituri din placinta nationala.
tractoristu
rank 1
da mai alifie !
Dai daac ai ! Nu s a te dai mare !
Programele lui Chavez nu au mers. Ca , si la pretul de acum mare, facea putin pe petrol. Ca altceva nu avea.
Numai US este tara dezvoltata si are si resurse.
Ceilalti sug resursele .
martorana
rank 1
@ tractorist
Mai neam de manivela,programul lui Chavez nu a functionat,spui tu."Specialistu" lu peste prajit,in stiinte economice,programul lui Chavez a fost sabotat si deaia nu a mers.Iti pui si tu intrebarea:
De ce la toate tarile lumii care au petrol programele lor nu merg,numai la americani/englezi care nu au petrol merg?
Ma la.ba trista si bo.u de balta ce esti,deaia magnatii lumii fac bani pentru ca se gasesc gogo.mani ca tine care sa-i suporte !
Adica,4000 de oameni detin atat de multi bani ,adica echivalentul PBI al chinei braziliei si USA,iar tu ii dai peste mana lu unu ca Chavez care a vrut sa dea o paine alba la niste amarati ca tine!
KPK1
rank 5
tractorescule.
Iar ai umplut rezervorul tractorului cu motorina ieftina si de calitate indoielnica.
Tractorescule.Recent a fost publicat,chiar aici la "Ziare",un raport al unor specialisti de la BBC despre "domnia" lui Hugo in Venezuela.Citez din memorie:"Venezuela are cea mai ECHITABILA distributie a venitului/profitului din America de Sud".Asta conform indicelui ONU de apreciere a economiei.
Ce vezi rau in asta?.Astept.
Mariko
rank 3
martorana las-o mai moale cu...
eroul tau comunist Chavez! Aia 4000 pe care ii numesti ce au bogatiile alea majore, au bogatiile in companii ce dau de mincare la sute de milioane de "amariti" ca tine! Chavez a distrus o economie infloritoare cu avint tipic comunist mostenit, infiltarat de mentorul sau...Castro!
A facut o nivelare a maselor prin saracirea unora si a avut mare grija de familia lui cu stocuri bancare de ordinul a sute de milioane depuse in...Cuba! Tu inca crezi gogosile comuniste de egalitate! Egalitate in saracie pentru p-ul_ime cu bogatii adevarate pentru lideri!
In loc sa le dea programe gratis mai bine ar fi construit fabrici si le-ar fi data locuri de munca sau ar fi modernizat si intretinut industria petrolului pe care de peste 5-6 ani a neglijat-o si acum este la pamint! Atunci ai fi putut sa inchini oda marelui C...
oscar
rank 5
Din aceasta cauza il plang milioane de venezueleni
Mai citeste ce au facut companiile transnationale prin America Latina.Indonezia,Iran etc.
PIB Venezuelei era printre cele mai mari dim AL si standardul de viata la fel.
Uitate si in Chile ce infloritoare tara este dupa dictatura lui Pinochet
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor