Cum a obținut un miliardar rus dreptul de a-şi folosi pe Coasta de Azur iahtul blocat de sancţiunile UE

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 20:34
2489 citiri
Cum a obținut un miliardar rus dreptul de a-şi folosi pe Coasta de Azur iahtul blocat de sancţiunile UE
MIliardarul rus își poate folosi din nou iahtul

O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul unui oligarh rus supus sancţiunilor europene, transmite AFP.

Vameşii au instituit sechestrul asupra vasului de 27 de metri La Petite Ourse în 16 martie, după ce proprietarul, miliardarul Aleksei Kuzmicev, unul din principalii acţionari ai Alfa Bank din Rusia, a fost sancţionat de Uniunea Europeană pentru legături cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a constatat însă că acţiunea a fost invalidată de vicii de procedură: autorităţile vamale nu au făcut demersurile corecte când au urcat la bordul iahtului ancorat la Antibes, pe Coasta de Azur. Mai exact, agenţii au menţionat în faţa autorităţilor portuare o anchetă pentru fraudă, care conform legislaţiei franceze permite vameşilor să efectueze percheziţii pe nave.

Kuzmicev s-a adresat justiţiei pentru a obţine accesul pe cele două iahturi pe care le deţine în Franţa - La Petite Ourse şi La Petite Ourse II. El a câştigat în instanţă dreptul de a folosi prima din cele două ambarcaţiuni, însă nu are dreptul de a ieşi cu ea din apele teritoriale franceze, a explicat avocatul său. În interiorul frontierelor Franţei, miliardarul are dreptul să se deplaseze "pe jos, călare, cu maşini sau cu nave", a susţinut Philippe Blanchetier, reprezentantul legal al reclamantului.

Curtea a condamnat de asemenea serviciul vamal la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către Kuzmicev. O instanţă din Rouen urmează să decidă în privinţa celui de-al doilea iaht, ancorat la Cannes. Decizia magistraţilor evidenţiază, potrivit Reuters, dificultăţile cu care se confruntă statele europene la blocarea activelor oligarhilor ruşi.

Citește și:
Selecționerul Franței explică eșecul cu Tunisia la Campionatul Mondial: ”Obiectivul a fost atins”
Selecționerul Franței explică eșecul cu Tunisia la Campionatul Mondial: ”Obiectivul a fost atins”
Selecţionerul Franţei, Didier Deschamps, a afirmat că echipa sa şi-a atins obiectivul de a accede în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal, ediţia 2022, în ciuda eşecului suferit...
Cu cine vor juca Argentina și Franța în optimile de finală
Cu cine vor juca Argentina și Franța în optimile de finală
Argentina s-a calificat în optimile la Campionatul Mondial de Fotbal. Sud americanii au învins-o pe Polonia cu 2-0 și vor juca în faza următoare cu Australia. Meciul va avea loc...