Si daca pe Ianis nu l-ar fi chemat Hagi?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 15 Mai 2018, ora 07:53
8617 citiri
Si daca pe Ianis nu l-ar fi chemat Hagi?

Copiii fostilor mari jucatori sunt paradoxul fotbalului modern, ei avand portile performantei deschise si inchise in acelasi timp. Iar Ianis Hagi nu este exceptia.

Daca ai in spate un nume care a scris istorie in fotbal sunt sanse mari ca, in perioada junioratului, toate cluburile sa fie dornice sa te semneze. Daca un copil obisnuit da probe, este privit uneori mult prea critic, se loveste de refuzuri inexplicabile si asa mai departe, copilul unui fost mare fotbalist este acceptat de multe ori cu ochii inchisi.

Asta si pentru ca valoarea juniorilor este destul de uniforma si este foarte greu sa iti dai seama, ca antrenor, daca un pusti are calitatile necesare performantei sau nu. De aceea este mai importanta imaginea, PR-ul daca vreti, si tot de aceea copiii "cu nume" au toate usile deschise.

De exemplu, sunt absolut convins ca Ianis Hagi, caci despre el discutam astazi, isi putea face junioratul la Real Madrid, Barcelona sau orice echipa din lumea asta fara nicio problema. Ar fi fost acceptat fara discutii si ar fi jucat destul de mult.

Problema copiilor de fosti mari fotbalisti apare in momentul trecerii la seniori. Toate usile deschise pana atunci de numele pe care il poarta se inchid brusc pentru ca apare inevitabil comparatia cu parintele celebru. Daca tatal tau a debutat in prima liga la 17 ani exista presiunea de a debuta tu la 16 ani. Iar daca acest lucru nu se intampla din diverse motive incep sa apara intrebarile cu privire la calitatile fotbalistice pe care nu le ai. Si asa mai departe.

Comparatiile facute intre tata si fiu sunt cele care, de regula, distrug carierele juniorilor. Asta pentru ca, in superficialitatea noastra de suporteri, ne asteptam instinctiv ca fiul unui Hagi, Lucescu, Cruyff, Kluivert, Zidane, Beckham si asa mai departe sa fie cel putin la fel de bun ca tatal. Iar comparatiile acestea continue, inclusiv la nivel de statistica, macina si distrug psihicul unui tanar care inca se formeaza.

Ianis Hagi este, in acest an, cel mai bun tanar sub 21 de ani din campionatul nostru. Revenit in iarna de la Fiorentina cu coada intre picioare, Ianis a fost fortat de tatal sau in fiecare meci, iar evolutiile sale au devenit tot mai bune. Goluri, pase de gol, prezenta in joc. Si toate astea la o echipa spectaculoasa, cu un lot extrem de tanar.

Chiar daca a jucat mult si bine, tanarul Hagi nu are loc in echipa nationala a Romaniei, ceea ce l-a facut pe seniorul Hagi sa ia foc si sa lanseze acuzatii grave. Acuzatii care i-au adus, din nou, ironii din partea adoratorilor de latifundiari ce se dau specialisti pe la diverse emisiuni televizate.

Imaginati-va ca pe Ianis nu l-ar chema Hagi, ci Popescu. Ai un Ianis Popescu, fiul unui strungar si al unei croitorese (pentru ca originea a redevenit subit extrem de importanta) care, la 19 ani, este titular in echipa campioana, inscrie goluri decisive, ofera assisturi si are evolutii bune in playoff-ul Ligii 1. Daca ati fi selectioneri, l-ati lua la nationala?

Sigur, daca v-ati numi Cosmin Contra l-ati compara cu Budescu si Stanciu si, probabil, ati spune ca Ianis Popescu e ceva mai slab sau ca aveti nevoie de experienta primilor doi. Dar nu l-ati convoca totusi pentru a-l aduce in lot, pentru a-l obisnui cu prima reprezentativa de la o varsta frageda, poate a-i da chiar cateva minute ca tot sunt meciuri amicale cele ce urmeaza?

Am tot spus si am s-o mai spun de cate ori voi avea ocazia, la echipa nationala trebuie sa joace intotdeauna cei mai in forma jucatori. Iar antrenorii care nu ii utilizeaza, ascunzandu-se in spatele unor sclifoseli de genul viziune asupra jocului, sunt antrenori slabi, care nu au ce cauta la o prima reprezentativa. Ori in momentul de fata, Ianis Hagi avea cu siguranta loc in lotul Romaniei, recomandat numai si numai de lucrurile pe care le-a realizat in teren.

Iar daca ma gandesc ca selectionerul il ignora pe Hagi cel mic, insa cheama la prima reprezentativa fotbalisti precum Man, Baluta (inexistenti in playoff pentru echipele de club) sau Grozav (inexistent tot sezonul) nu pot sa nu ma intreb daca Gica nu are dreptate atunci cand acuza interese. Sigur, e comod sa spui despre el ca este tatal care isi vrea fiul cu orice pret la echipa nationala, dar oricine este liber sa consulte statisticile din 2018 si sa vada singur daca juniorul are sau nu cifre mult peste ale unor internationali de-ai lui Contra.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Ianis Hagi echipa nationala, #Contra Hagi echipa nationala, #Contra jucatori echipa nationala , #stiri Ianis Hagi