Inimă artificială pentru nou-născuţi şi copii, construită de un grup de studenţi din Iaşi. Invenţia va putea fi controlată de pe telefon.

Vineri, 08 Noiembrie 2024, ora 17:49
1100 citiri
Inimă artificială pentru nou-născuţi şi copii, construită de un grup de studenţi din Iaşi. Invenţia va putea fi controlată de pe telefon.
Studenții din Iași au creat o inimă artificială pentru nou născuţi şi copii. Foto: iStock

O inimă artificială pentru nou-născuți și copii, care poate fi controlată printr-o aplicație mobilă, a fost construită de un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași, care va reprezenta România în finala competiției mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia.

Dintre cei 38 de studenți care formează echipa UMF Iași MAVIS Artificial Heart, majoritatea fiind din cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală, trei vor merge în finala din Japonia, care se va desfășura pe 12 noiembrie.

Studenții de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS vor concura alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda și Suedia.

"Este o nouă competiție la care ne face plăcere să participăm. O echipă a UMF va participa cu o inimă artificială care să ajute la dezvoltarea unui proiect de inimă artificială. Colegii mei au muncit mult în ultimul an, zi lumină, în plus față de orele de la facultate. Suntem bucuroși să îi putem susține. De asemenea, suntem conștienți că este o competiție foarte dificilă pentru că vin studenți de la universități de renume din toată lumea", a declarat coordonatorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS, prof. univ. dr. Ionuț Nistor.

Echipa de studenți MAVIS s-a remarcat anul trecut prin câștigarea premiului "The most advanced design", iar în acest an cu un nou proiect - o inimă artificială miniaturizată destinată pacienților pediatrici, controlată printr-o aplicație mobilă.

"Probabil este cea mai mică inimă artificială din lume. Din ce știm, din literatura de specialitate, este cea mai mică artificială dezvoltată până acum. Dar o să vedem în Japonia cu ce proiecte vin și celelalte echipe. Această inimă artificială a fost proiectată pentru un debit necesar unui nou-născut, dar poate să crească această capacitate. O altă inovație pe care o aducem este eliminarea a două din cele trei componente externe. Avem doar o singură componentă, o baterie smart, wireless, care transmite energia fără fir. Controlul asupra dispozitivului este realizat dintr-o aplicație de pe telefonul mobil, pacientul poate vizualiza toți parametrii, care este nivelul de încărcare al bateriilor, dar și viteza pompei și debitul cardiac. De asemenea, este și un buton de urgență. Desigur, urmează să dezvoltăm și o interfață pentru medic pentru a avea doar el acces la setările inițiale", a explicat Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS.

Medicii cardiologi spun că dispozitivele de asistare ventriculară, fie că este vorba de dispozitive de scurtă durată sau o inimă artificială, sunt elemente foarte importante care pot salva vieți.

"Majoritatea bolilor cardiovasculare au în final insuficiența cardiacă, o boală foarte severă, cu o evoluție care este de cele mai multe ori fatală, la care calitatea vieții este foarte, foarte scăzută. În momentul actual, în România, dispozitivele de asistare ventriculară sunt în număr foarte mic, sunt foarte puține centre medicale care au experiența și expertiza necesară. Aceste dispozitive sunt foarte scumpe și indisponibile pentru un pacient cardiac obișnuit", a declarat dr. Carmen Pleşoianu, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

O tânără de 24 de ani a murit în tramvai după ce s-a simțit brusc rău. Primele informații despre tragedie
O tânără de 24 de ani a murit în tramvai după ce s-a simțit brusc rău. Primele informații despre tragedie
O tânără de 24 de ani a murit marţi, 10 decembrie, după ce ar fi suferit un infarct în timp ce se afla într-un tramvai, în municipiul Iaşi. Ea urcase în mijlocul de transport în...
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu afirmă că, în opinia sa, Călin Georgescu nu ”păcătuieşte” prin poziţia sa anti-occidentală, ci prin faptul că minte în legătură cu...
#Iasi, #inima artificiala, #studenti romani , #stiri sociale
  1. Preşedintele ucrainean va avea o reuniune cu liderii europeni. Despre ce vor discuta
  2. Tiraspolul cere Chișinăului un acord comun către Rusia și Ucraina pentru tranzitul gazelor
  3. Analiză: Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
  4. Omul de afaceri Dragoş Săvulescu, la un pas să scape de închisoare. Ce au decis judecătorii
  5. Fenomenul „Dunkelflaute” împinge prețurile la electricitate la niveluri de criză și epuizează rezervele de gaz în Germania
  6. Soluția găsită de Ungaria pentru a plăti gazele rusești și a evita sancțiunile americane
  7. Planul secret al rebelilor sirieni care a dus la prăbușirea regimului Assad, dezvăluit de liderul militar al grupului Hayat Tahrir al-Sham
  8. Un băiat de 10 ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost găsit inconştient într-un bazin al aquaparkului din Oradea
  9. Ședințe de Consiliu Local în centrul orașului. Primar: ”Să explice consilierii PSD în faţa oamenilor de ce se opun dezvoltării municipiului”
  10. Două fetiţe, rănite în urma unui accident rutier cu 10 victime în Giurgiu. A fost activat Planul Roșu de Intervenție