Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

20 de ani de la aparitia telefonului inteligent. Evolutia in imagini a smartphone-ului

Duminica, 17 August 2014, ora 10:06
29709 citiri
20 de ani de la aparitia telefonului inteligent. Evolutia in imagini a smartphone-ului

Perimat conform standardelor actuale, Simon, telefonul dezvoltat de companiile americane IBM si BellSouth in 1994, ocupa un loc important in istoria tehnologiei: este primul smartphone din lume.

Simon a fost primul dispozitiv care a incorporat simultan functii PDA (Asistent Personal Digital) si tehnologia specifica telefonului mobil, potrivit Daily Mail.

A fost prevazut cu un ecran LCD verde cu tehnologie touchscreen, interactiunea fiind posibila cu ajutorul unui stylus. Printre altele, telefonul dispunea de o aplicatie de notite, de un calculator si de o agenda de contacte, iar utilizatorii puteau insera diverse aplicatii (precum harti online) si jocuri.

Noi functii extraordinare ale smartphone-ului, in curand: Ne vor schimba viata

De asemenea, Simon functiona si ca fax sau ca pager. In plus, utilizatorii aveau optiunea de a trimite sau primi e-mail-uri, insa telefonul trebuia sa fie conectat la un calculator pentru acest lucru.

Primul smartphone, desi aceasta denumire avea sa apara peste mai multi ani, a fost lansat la pretul de 899 de dolari, in SUA.

Deloc practic, in conditiile in care cantarea jumatate de kilogram si avea o lungime de 23 de centimetri, cu o baterie slaba si aparut intr-o perioada in care nu exista Internet mobil, telefonul a fost un esec comercial, pretul fiind redus la 599 de dolari dupa primele sase luni.

In total, au fost vandute aproximativ 50.000 de unitati, in special oamenilor de afaceri.

Este considerat, cu toate acestea, un dispozitiv revolutionar pentru perioada in care a aparut. Simon a implinit 20 de ani de la lansare pe 16 august.

Cu aceasta ocazie, Guardian a realizat o lista a telefoanelor care au marcat evolutia smartphone-urilor de-a lungul timpului.

  • 1996: Smartphone-urile Nokia Communicator, care aratau ca telefoane obisnuite la exterior, se deschideau ca un laptop, oferind acces la tastatura QWERTY si la un ecran LCD aproape la fel de mare ca telefonul insusi.

  • 2000: Ericsson R380 a fost primul telefon prezentat pe piata sub denumirea de smartphone. Mic si usor ca un telefon mobil normal, a fost primul dispozitiv care a utilizat sistemul de operare Symbian.

  • 2002: Smartphone-ul Palm Treo, dezvoltat initial de compania Handspring, care a fost cumparata de Palm, a dispus de o serie de functii integrate, precum posibilitatea de a accesa calendarul in timpul unei convorbiri sau de a trimite e-mail-uri.

  • 2003: Cu seria BlackBerry Quark, ce a anticipat smartphone-urile moderne, utilizatorii dispozitivelor BlackBerry au putut renunta la casti pentru a efectua apeluri telefonice.

  • 2007: Lansarea primului iPhone, cu un design atractiv si o interfata prietenoasa, a contribuit in mod decisiv la popularitatea uriasa cunoscuta de smartphone-uri.

  • 2008: HTC Dream sau T-Mobile G1 a fost primul smartphone care a folosit sistemul de operare Android.

  • 2010: Samsung Galaxy, primul dispozitiv din cea de-a treia serie de smartphone-uri cu Android lansata de sud-coreeni, a devenit principalul rival al iPhone-ului.

Smartphone-ul ieftin creat de Google: Cand va fi el lansat

  • 2011: La lansare, Droid Razr de la Motorala a fost cel mai subtire smartphone din lume, cu o grosime de 7,1 milimetri.

  • 2013/2014: iPhone 5S, cel mai recent telefon lansat de Apple, a fost smartphone-ul care s-a vandut cel mai bine anul trecut. A fost primul din serie prevazut cu sistem de recunoastere pe baza de amprenta digitala. De o functie similara dispune si Galaxy S5, lansat la inceputul acestui an.

Un nou smartphone de senzatie de la Samsung, cu carcasa metalica (Video)

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#IBM Simon, #iphone, #Galaxy S, #primul smartphone , #lansare