Ziare.com

Cinci inovatii ce vor schimba orasele in urmatorii ani

de Teodora Bodeanu
Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 08:07

   

Cinci inovatii ce vor schimba orasele in urmatorii ani
Aproximativ 60 de milioane de persoane migreaza catre zonele urbane, in fiecare an, adica peste un milion pe saptamana, ceea ce inseamna ca orasele vor trebui transformate, pentru a sustine numarul mare de locuitori.

Anul trecut, pentru prima data, numarul persoanelor care locuiesc in orase l-a depasit pe cel al populatiei din zonele rurale, fiind necesare o serie de inovatii pentru a schimba modul in care oamenii traiesc si isi desfasoara activitatea.

Iata care sunt cele mai importante cinci inovatii care vor schimba orasele in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu al companiei IBM, remis Ziare.com:

Orasele vor avea sisteme medicale mai performante

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Aglomeratia din orase este perfecta pentru raspandirea bolilor contagioase, insa, in viitor, responsabilii cu sanatatea publica vor putea cunoaste cu exactitate modul in care bolile se raspandesc si vor putea estima ce zone ar urma sa fie afectate.

Astfel, va aparea un sistem de furnizare a informatiilor medicale pe Internet, intr-un mediu securizat, ce va fi folosit pentru reducerea raspandirii bolilor.

Cladirile se vor comporta precum niste organisme vii

Pentru a economisi resursele, dar si pentru protectia locuitorilor, cladirile vor deveni inteligente. Astfel, mii de senzori amplasati in interiorul cladirilor vor monitoriza totul, de la miscare si temperatura, la umiditate si lumina.

De asemenea, cladirile vor putea depista daca un element este uzat si vor permite reparatiile inainte ca acesta sa se strice si vor monitoriza atent consumul de energie si emisiile de dioxid de carbon, in timp real, luand masuri pentru reducerea acestora.

Autovehiculele vor functiona fara combustibil

Din ce in ce mai multe automobile si mijloace de transport in comun vor functiona fara ajutorul combustibililor fosili, ci pe baza de baterii electrice, reincarcate odata la cateva zile sau chiar luni.

Retelele inteligente din orase ar putea permite realimentarea automobilelor in spatii publice si utilizarea energiilor regenerabile, cum ar fi cea eoliana, reducandu-se reducerea emisiilor de carbon, dar si poluarea sonora.

Sistemele mai inteligente vor asigura furnizarea apei potabile

Din cauza infrastructurii deficitare, pana la 50% din resursele de apa sunt irosite, in timp ce, la nivel mondial, unul din cinci oameni nu are acces la apa potabila. In plus, in urmatorii 50 de ani, cererea de apa va creste de sase ori.

Pentru a face fata consumului in crestere, se vor implementa sisteme mai inteligente de administrare a apei, care ar putea reduce pierderile cu pana la 50%.

De asemenea, sistemele de canalizare vor purifica apa, facand-o potabila, iar cele de administrare vor furniza informatii referitoare la cantitatea de apa consumata.

Orasele vor raspunde unei situatii de criza inaintea primului apel de urgenta

Orasul viitorului va putea sa reduca si chiar sa previna accidentele, infractiunile si dezastrele. Astfel, vor exista noi metode de analizare a eficientei in cazul unor interventii, dar si sisteme de colectare si transmitere a datelor in timp real, pentru prevenirea incendiilor, asemenea sisteme existand deja in marile orase ale lumii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4638 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

fantastic!

Inseamna ca in circa 20 de ani, la asa migratie, nu vor mai exista tarani? Avand in vedere ca prin migratie natalitatea in zona rurala se reduce cu numarul indivizilor care parasesc zona, inseamna ca peste circa 20-30 de ani vom cultiva legume si grau pe blocurile din orase?

 

wow!

Un "studiu al companiei IBM, remis Ziare.com"! Nu personal drei Bodeanu?...

In alta ordine de idei, e vorba de 5 ani la ei si probabil minim 50 la noi...
Desi, si noi avem "cladiri vii" - gandaci, sobolani...
Si la noi masinile merg singure; totul e sa nu scoata primariile utilajele de deszapezire...
Si la noi "sistemele inteligente" furnizeaza apa potabila de la robinet la pret de apa minerala... Suntem singura tara care imbuteliaza mai multa apa minerala decat produc izvoarele...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor