Cinci inovatii ce vor schimba orasele in urmatorii ani

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 08:07
4959 citiri
Cinci inovatii ce vor schimba orasele in urmatorii ani
Foto: Environmental Graffiti

Aproximativ 60 de milioane de persoane migreaza catre zonele urbane, in fiecare an, adica peste un milion pe saptamana, ceea ce inseamna ca orasele vor trebui transformate, pentru a sustine numarul mare de locuitori.

Anul trecut, pentru prima data, numarul persoanelor care locuiesc in orase l-a depasit pe cel al populatiei din zonele rurale, fiind necesare o serie de inovatii pentru a schimba modul in care oamenii traiesc si isi desfasoara activitatea.

Iata care sunt cele mai importante cinci inovatii care vor schimba orasele in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu al companiei IBM, remis Ziare.com:

Orasele vor avea sisteme medicale mai performante

Aglomeratia din orase este perfecta pentru raspandirea bolilor contagioase, insa, in viitor, responsabilii cu sanatatea publica vor putea cunoaste cu exactitate modul in care bolile se raspandesc si vor putea estima ce zone ar urma sa fie afectate.

Astfel, va aparea un sistem de furnizare a informatiilor medicale pe Internet, intr-un mediu securizat, ce va fi folosit pentru reducerea raspandirii bolilor.

Cladirile se vor comporta precum niste organisme vii

Pentru a economisi resursele, dar si pentru protectia locuitorilor, cladirile vor deveni inteligente. Astfel, mii de senzori amplasati in interiorul cladirilor vor monitoriza totul, de la miscare si temperatura, la umiditate si lumina.

De asemenea, cladirile vor putea depista daca un element este uzat si vor permite reparatiile inainte ca acesta sa se strice si vor monitoriza atent consumul de energie si emisiile de dioxid de carbon, in timp real, luand masuri pentru reducerea acestora.

Autovehiculele vor functiona fara combustibil

Din ce in ce mai multe automobile si mijloace de transport in comun vor functiona fara ajutorul combustibililor fosili, ci pe baza de baterii electrice, reincarcate odata la cateva zile sau chiar luni.

Retelele inteligente din orase ar putea permite realimentarea automobilelor in spatii publice si utilizarea energiilor regenerabile, cum ar fi cea eoliana, reducandu-se reducerea emisiilor de carbon, dar si poluarea sonora.

Sistemele mai inteligente vor asigura furnizarea apei potabile

Din cauza infrastructurii deficitare, pana la 50% din resursele de apa sunt irosite, in timp ce, la nivel mondial, unul din cinci oameni nu are acces la apa potabila. In plus, in urmatorii 50 de ani, cererea de apa va creste de sase ori.

Pentru a face fata consumului in crestere, se vor implementa sisteme mai inteligente de administrare a apei, care ar putea reduce pierderile cu pana la 50%.

De asemenea, sistemele de canalizare vor purifica apa, facand-o potabila, iar cele de administrare vor furniza informatii referitoare la cantitatea de apa consumata.

Orasele vor raspunde unei situatii de criza inaintea primului apel de urgenta

Orasul viitorului va putea sa reduca si chiar sa previna accidentele, infractiunile si dezastrele. Astfel, vor exista noi metode de analizare a eficientei in cazul unor interventii, dar si sisteme de colectare si transmitere a datelor in timp real, pentru prevenirea incendiilor, asemenea sisteme existand deja in marile orase ale lumii.

Quarterly Report - Editia 4

De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, menţionând că "există o...
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor a anunțat disponibilitatea Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori începând cu 10 mai. Primele dispozitive care vor primi această actualizare sunt Honor Magic6 Pro și Honor Magic V2. Acest...
#orasul viitorului, #inovatii schimbare oras, #inovatii IBM, #cum vor arata orasele , #stiri IBM