Cinci inovatii ce vor schimba orasele in urmatorii ani

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 08:07
4959 citiri
Cinci inovatii ce vor schimba orasele in urmatorii ani
Foto: Environmental Graffiti

Aproximativ 60 de milioane de persoane migreaza catre zonele urbane, in fiecare an, adica peste un milion pe saptamana, ceea ce inseamna ca orasele vor trebui transformate, pentru a sustine numarul mare de locuitori.

Anul trecut, pentru prima data, numarul persoanelor care locuiesc in orase l-a depasit pe cel al populatiei din zonele rurale, fiind necesare o serie de inovatii pentru a schimba modul in care oamenii traiesc si isi desfasoara activitatea.

Iata care sunt cele mai importante cinci inovatii care vor schimba orasele in urmatorii cinci ani, potrivit unui studiu al companiei IBM, remis Ziare.com:

Orasele vor avea sisteme medicale mai performante

Aglomeratia din orase este perfecta pentru raspandirea bolilor contagioase, insa, in viitor, responsabilii cu sanatatea publica vor putea cunoaste cu exactitate modul in care bolile se raspandesc si vor putea estima ce zone ar urma sa fie afectate.

Astfel, va aparea un sistem de furnizare a informatiilor medicale pe Internet, intr-un mediu securizat, ce va fi folosit pentru reducerea raspandirii bolilor.

Cladirile se vor comporta precum niste organisme vii

Pentru a economisi resursele, dar si pentru protectia locuitorilor, cladirile vor deveni inteligente. Astfel, mii de senzori amplasati in interiorul cladirilor vor monitoriza totul, de la miscare si temperatura, la umiditate si lumina.

De asemenea, cladirile vor putea depista daca un element este uzat si vor permite reparatiile inainte ca acesta sa se strice si vor monitoriza atent consumul de energie si emisiile de dioxid de carbon, in timp real, luand masuri pentru reducerea acestora.

Autovehiculele vor functiona fara combustibil

Din ce in ce mai multe automobile si mijloace de transport in comun vor functiona fara ajutorul combustibililor fosili, ci pe baza de baterii electrice, reincarcate odata la cateva zile sau chiar luni.

Retelele inteligente din orase ar putea permite realimentarea automobilelor in spatii publice si utilizarea energiilor regenerabile, cum ar fi cea eoliana, reducandu-se reducerea emisiilor de carbon, dar si poluarea sonora.

Sistemele mai inteligente vor asigura furnizarea apei potabile

Din cauza infrastructurii deficitare, pana la 50% din resursele de apa sunt irosite, in timp ce, la nivel mondial, unul din cinci oameni nu are acces la apa potabila. In plus, in urmatorii 50 de ani, cererea de apa va creste de sase ori.

Pentru a face fata consumului in crestere, se vor implementa sisteme mai inteligente de administrare a apei, care ar putea reduce pierderile cu pana la 50%.

De asemenea, sistemele de canalizare vor purifica apa, facand-o potabila, iar cele de administrare vor furniza informatii referitoare la cantitatea de apa consumata.

Orasele vor raspunde unei situatii de criza inaintea primului apel de urgenta

Orasul viitorului va putea sa reduca si chiar sa previna accidentele, infractiunile si dezastrele. Astfel, vor exista noi metode de analizare a eficientei in cazul unor interventii, dar si sisteme de colectare si transmitere a datelor in timp real, pentru prevenirea incendiilor, asemenea sisteme existand deja in marile orase ale lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#orasul viitorului, #inovatii schimbare oras, #inovatii IBM, #cum vor arata orasele , #stiri IBM