IBM la 100 de ani: Care sunt provocarile pentru urmatorul secol?

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 07:58
2972 citiri
IBM la 100 de ani: Care sunt provocarile pentru urmatorul secol?
Foto: Daylife

Apple si Microsoft fac afaceri de peste trei decenii, Google a intrat pe piata in urma cu aproximativ 12 ani, iar Twitter este "juniorul", existand de vreo cinci ani. Insa toti mai au mult pana sa ajunga la 100 de ani, cat a implinit, in aceasta saptamana, gigantul tehnologic IBM.

In iunie 1911, IBM si-a inceput activitatea sub numele de Computing-Tabulating-Recording Company (C-T-R), pe care l-a schimbat in 1924.

Desi majoritatea cunoastem IBM pentru computerele personale, compania are o istorie foarte lunga de inovatie, de la aparatele de taiat branza, la codurile de bare si dischetele floppy.

O suta de ani, pentru orice fel de companie, este o adevarata implinire, dar cu atat mai mult conteaza cand este vorba de domeniul tehnologic. Bernie Meyerson, vicepresedintele departamentului de inovatii, spune ca longevitatea companiei se datoreaza, in primul rand, dezvoltarii unor tehnologii care au contribuit cu ceva la societate si, in acelasi timp, fiind diverse si, cateodata, riscante din punctul de vedere al afacerilor.

De exemplu, in 2008, IBM a pornit initiativa Smarter Planet, care se concentreaza pe imbunatatirea "functionarii" lumii, de la eficientizarea modelelor de trafic, la masuri de detectare a poluarii si folosirea tehnologiei pentru a prezice ploile si modul in care afecteaza rezervele de apa ale unei regiuni.

"Am avut 100 de ani incredibili pentru ca nu am uitat niciodata cat de important este sa inovam", a spus Meyerson, citat de PC Mag. "Inovatia vine in toate formele si marimile. Am practicat diversitatea cu mult inainte sa fie o cerinta legala, deoarece o pretuim si ne permite sa fim inovatori", a adaugat el.

Pot Google sau Facebook sa ajunga la 100 de ani? Potrivit lui Meyerson, trebuie sa-si diversifice mult mai mult activitatea.

"Este cale lunga de la aparatul de taiat branza la schimbarea intregii infrastructuri a unei tari. Trebuie sa ai un spectru larg, deoarece iti ofera perspectiva. Ca sa eviti dezastrele prin care unele companii dispar peste noapte, trebuie sa ai ochii deschisi, mereu in cautare. Este posibil sa traiesti atat de mult, dar trebuie sa te reinventezi aproape in fiecare zi", a explicat Meyerson.

Ce rezerva viitorul pentru IBM?

Unul din cele mai mari riscuri asumate de IBM a fost in 1964, odata cu introducerea System/360, o familie de computere care a dat nastere erei compatibilitatii. Compania a investit, la acea data, 5 miliarde de dolari in tehnologie (aproximativ 30 de miliarde de dolari in valoarea de azi) si a castigat pariul.

"Pur si simplu, a schimbat lumea si a permis IBM sa domine piata decenii la rand", a explicat Meyerson.

Totusi, in anii 1980 si 1990, compania a ratat startul in revolutia PC-urilor si a serverelor. Pentru schimbare, IBM l-a numit director executiv pe Louis V. Gerstner, primul care nu venea din randul directorilor de pe lista promovarilor. Desi se discuta despre despartirea companiei in doua, Gerstner s-a opus.

In prezent, ca multe alte companii, IBM se concentreaza pe "nor" (cloud), tehnologia care permite utilizatorilor sa stocheze informatiile pe serverele unor mari companii, nu pe propriile computere, acestea fiind disponibile, astfel, de la orice fel de terminal, indiferent de unde se afla in lume.

"Trebuie sa fim foarte inteligenti in modalitatea de realizare a retelelor in timp real. Una din marile provocari este cum sa indepartezi 'zgomotul' fara sa pierzi si lucrurile de care ai nevoie", a spus Meyerson.

Care va fi provocarea pentru urmatorii 100 de ani? O posibilitate sunt supercomputerele de tip Watson, care, recent, au invins campioni ai jocului Jeopardy. Potrivit lui Meyerson, acest computer ar putea deveni, la un moment dat, chiar si doctor.

De exemplu, in loc sa cautam pe Internet remedii pentru febra si tuse, ar putea exista un dispozitiv Watson care sa aiba toate aceste raspunsuri. "Ar fi ca si cum ai avea un geniu la dispozitie tot timpul, care nu oboseste", a incheiat oficialul IBM.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#IBM 100 ani, #aniversare IBM, #inovatii IBM, #IBM Smarter World , #stiri IBM