Medicii din Germania vor colabora cu IBM, folosind un sistem de inteligenta artificiala pentru a incerca sa rezolve o serie de cazuri medicale complexe.
Noul sistem informatic a fost instalat la Centrul de Boli Rare si Nediagnosticate din cadrul Spitalului Universitar din orasul german Marburg.
Deocamdata, Watson a analizat deja sase cazuri medicale grave, insa nu este clar cate dintre ele au fost diagnosticate corect de noul sistem informatic.
Inaugurat in 2013, Spitalul Universitar Marburg are peste 6.000 de pacienti pe lista sa de asteptare. "Acest numar este aproape un cosmar", a spus medicul Jurgen Schafer, care coordoneaza echipa medicala din acest spital. "Avem nevoie de idei noi si de tehnologii noi", a mai spus acesta.
Pacientii care sunt adusi in acest spital au adeseori un istoric medical foarte indelungat, iar multi dintre ei au fost consultati deja de pana la 40 de medici care au esuat in a le pune un diagnostic corect, a precizat profesorul Schafer.
"Nu este deloc neobisnuit pentru pacientii nostri sa aiba mii de documente medicale, iar noi suntem coplesiti nu doar de numarul mare de pacienti, ci si de cantitatea uriasa de date medicale pe care trebuie sa le analizam", a adaugat medicul german.
"Adeseori, munca noastra seamana cu proverbialul ac din carul cu fan - chiar si cele mai mici informatii ar putea sa conduca la un diagnostic corect", explica medicul.
Programul Watson va "citi" dosarele pacientilor alaturi de o vasta literatura medicala, pentru a putea sa ofere medicilor germani o serie de diagnostice.
Acest parteneriat nu este unul lipsit de controverse, pentru ca da acces la datele medicale ale pacientilor. Unii dintre criticii acestui proiect considera ca ar trebui sa existe un consimtamant explicit din partea pacientilor inainte ca dosarele lor medicale sa fie analizate.
In Germania, pacientii trebuie sa ofere un "consimtamant in cunostinta de cauza", iar dosarele lor medicale sunt "complet anonime" atunci cand ele sunt introduse in sistemul Watson. Toate analizele vor fi efectuate in spitalul din Marburg si "nu vor parasi niciodata" acel spital, a precizat profesorul Schafer.
Sistemele de inteligenta artificiala sunt utilizate tot mai mult in sistemul medical. Programul DeepMind, creat de compania Google, este deja folosit, in cadrul unor parteneriate recente, in cateva spitale din Marea Britanie.