Primul Personal Computer (PC-IBM) din lume acum 25 de ani

Luni, 14 August 2006, ora 10:23
30899 citiri
Primul Personal Computer (PC-IBM) din lume acum 25 de ani

Unul dintre primele mari progrese ce au dus la inventia computerului ii apartine lui Charles Babbage. El a pus la punct conceptul unei masini de calculat programabile, cu memorie, unitate de control si calculator, inca din secolul al 19-lea. El insa nu a reusit sa isi realizeze conceptul decat partial.

In anii 1940, computerul a devenit realitate. Mai multi ingineri au reusit sa il realizeze independent unul de celalalt, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Astazi, insa, inginerul german Konrad Zuse e considerat "parintele computerului". Zuse realiza masini de calcul inca din 1936, iar in 1941 a creat "Z3", primul calculator controlat printr-un program. Desi aparatul cu care a reusit marea performanta era de dimensiunea a trei frigidere, continea deja toate componentele computerelor moderne: procesorul de date, memoria si unitatea externa.

Pionierul computerelor, Steve Wozniak, a construit un computer mic, "Apple I", in 1976. Costand peste 20.000 de dolari, avea un pret prohibitiv pentru cei care voiau sa-l foloseasca acasa. "Apple II", care a intrat pe piata in 1977, a fost primul microcomputer comercial de succes.

Pe 12 august 1981, la New York, International Business Machines (IBM) a prezentat primul computer personal, legendarul "IBM 5150 PC". Incepuse incredibila evolutie a computerului.

PC-ul IBM era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft. Mai avea un processor 8088, 84 KB de memorie si un BIOS (sistem de baza de intrare si iesire) realizat special pentru computer.

In SUA, prima generatie de PC-uri costa aproximativ 3.500 de dolari, cu tot cu monitor. IBM a vandut aproximativ 35.000 de unitati in 1981, dar cererea a capatat in scurt timp proportii gigantice. In total, IBM a vandut cam trei milioane din aceste prime PC-uri, disponibile pana in 1987.

Unii afirma ca adevaratul stramos al computerelor personale nu a fost acel PC produs de IBM in 1981 - asa cum se crede - ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piata cu mare succes in 1975 de catre compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico. Altair putea fi comandat si primit prin posta; probleme mari nu avea - daca nu luam in seama faptul ca venea sub forma unor componente pe care trebuia sa le asamblezi personal. Ce se putea face cu aceasta masinarie? Nimic, trebuie s-o recunoastem; asta pana cand doi hackeri adolescenti, pe nume Bill Gates si Paul Allen au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

Altii afirma ca HP lanseaza primul sau calculator personal, HP-85, in anul 1980.

Quarterly Report - Editia 4

Lenovo a prezentat un laptop revoluționar. Ce știe să facă și de ce este atât de special
Lenovo a prezentat un laptop revoluționar. Ce știe să facă și de ce este atât de special
În cadrul evenimentului Mobile World Congress din Barcelona, Lenovo a captivat atenția publicului cu prezentarea unui concept de laptop inovator: ThinkBook Transparent Display Laptop. Acest...
Microsoft susține că a lansat cele mai sigure PC-uri din lume. Ce oferă dispozitivele Copilot+
Microsoft susține că a lansat cele mai sigure PC-uri din lume. Ce oferă dispozitivele Copilot+
Microsoft a anunțat lansarea PC-urilor Copilot+. Noile PC-uri sunt concepute pe o platformă diferită de tradiționalul Intel x86, punând accent pe experiența utilizatorului și mai puțin pe...