Stocarea unui bit de informatie in 12 atomi (Video)

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 13:27
3890 citiri
Stocarea unui bit de informatie in 12 atomi (Video)
Foto: Arhiva

Cercetatorii de la IBM au reusit stocarea de date miniaturala la nivelul scarii atomice in cazul materialelor antiferomagnetice.

Noile cercetari ale specialistilor de la IBM permit stocarea unui bit de informatie in 12 atomi, fapt care va conduce la realizarea unei noi clase de nanomateriale pentru o generatie noua de cipuri de memorie si unitati de disc, deschizand si mai mult era calculatoarelor cuantice, scrie The New York Times.

Stocarea datelor la nivel microscopic va revolutiona comunicarea si stocarea informatiilor in viitor, este concluzia studiului publicat in New Scientist.

La ora actuala un computer obisnuit stocheaza un bit de informatie in aproximativ un million de atomi. Cercetarile specialistilor de la Centrul de Nanotehnologie Magnetica din cadrul Universitatii Stanford, bazandu-se pe un studiu realizat de Institutul de Fizica Aplicata de la Universitatea Hamburg, Germania, au reusit superminiaturizarea stocarii informatiei, la scara atomica.

Revolutia PC-ului a implinit 30 de ani (Video)

Astfel se deschide noua era a informaticii si structurarii computerelor la nivel atomic, cuantic. "Materialele magnetice sunt extrem de folositoare, fiind de o importanta strategica pentru multe ramuri ale economiei, dar in prezent nu sunt folosite la intreaga lor capacitate", a declarat Shan X. Wang, directorul Centrului pentru Nanotehnologie Magnetica din cadrul Universitatii Stanford.

Verificarea aranjarii atomilor s-a realizat la temperaturi aproape de zero grade Kelvin cu ajutorul microscopiei electronice. Conform opiniei specialistilor de la IBM s-ar putea realiza stocarea unui bit de informatie si la temperatura camerei, dar pe un numar mai mare de atomi, minim 150.

Istoria computerului, din 1939 pana in zilele noastre

Era informaticii cuantice este deschisa, iar competitia va fi acerba intre laboratoarele de elita din domeniul fizicii, care sunt antrenate in cercetari in domeniul nanomaterialelor magnetice la scara atomica.

Totusi, super-miniaturizarea la nivel microscopic a ajuns aproape de limita, nanoelectronica nu va putea depasi barierele impuse de un atom.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#stocare informatie, #bit computer, #cipuri memorie computer , #stiri IBM