Ziare.com

Supercomputer: 1.000.000 de miliarde de operatiuni pe secunda

Luni, 09 Iunie 2008, ora 19:58

   

Supercomputer: 1.000.000 de miliarde de operatiuni pe secunda
Cel mai rapid computer din lume va fi capabil sa efectueze 1.000.000 miliarde operatiuni pe secunda. Acesta este proiectat pentru testarea virtuala a armelor nucleare din Statele Unite, a anuntat luni Departamentul pentru Energie din Statele Unite.

Supercomputerul IBM Roadrunner din cadrul laboratorului national din Los Alamos, New Mexico, este primul care a atins acest grad de performanta, denumit in termeni specializati "petaflop", au anuntat departamentul si IBM, potrivit Reuters.

"Flop" este un acronim pentru numarul de operatiuni ce pot fi efectuate intr-o secunda. Termenul petaflop desemneaza 1.000.000 miliarde operatiuni.

"Roadrunner va fi utilizat de departamentul energetic al Administratiei Nationale pentru Siguranta Nationala pentru a efectua calcule ce imbunatatesc posibilitatea de a verifica daca armele nucleare sunt fiabile, fara desfasurarea unor teste nucleare subterane", a anuntat departamentul in cadrul unui comunicat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Roadrunner nu va avea doar rolul principal in protejarea sigurantei sistemului nuclear american, ci va contribui la rezolvarea provocarilor energetice la nivel mondial si va deschide noi cai de cunoastere in campul cercetarii stiintifice", mai arata comunicatul.

"Pentru a oferi o imagine, daca fiecare dintre cei sase miliarde de locuitori ai planetei ar avea un mini-calculator si ar lucra timp de 24 de ore pe zi, 365 zile pe an, ar fi nevoie de 46 de ani pentru a atinge nivelul de calcule efectuate de Roadrunner intr-o zi".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2203 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu se poate,,,,,,,,,,,e o greseala,,,,,,,

cum nu e in romanica???????//la Los Baicoios,,,statul Prahovas?????,,,,,in romanica unde dupa romanasi e cel mai mare nr.de intelectuali de pe mapamond,pe cm/square,,si nunumai inteligentzi si frumosi,,,,in americaaaa??/tzara celor inculti?/////////

 

ce zicet

i-si ia si becali unu

Isi ia doua

Tatal lui Becali i-a spus:
-Daca unul are o suta de oi tu sa ai o suta si una.
Deci daca unul are un supercomputer tu sa ai doua!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor