ICR, ostaticul politic care ii pune in opozitie pe Ponta si Basescu?

Marti, 28 August 2012, ora 19:38
2517 citiri
ICR, ostaticul politic care ii pune in opozitie pe Ponta si Basescu?

Presa franceza se intreaba cum va putea participa Romania, prin Institutul Cultural Roman, la salonul de carte de la Paris, din 2013, dupa ce bugetul institutiei culturale a fost redus cu o treime.

Intr-un articol cu titlul "Romania a suferit reduceri bugetare", site-ul ActuaLitte intreaba "ce se va intampla cu tara invitata de onoare la Salonul Cartii de la Paris, pentru editia 2013?".

Bucurestiul a invitat Parisul la Salonul Cartii, in iunie trecut si, din politete, "sau aproape", Parisul ne-a invitat si pe noi sa fim prezenti la Porte de Versailles, intre 22 si 25 martie.

Prezenta Romaniei nu va fi "fara durere", deoarece tara si-a anuntat intentia de diminua cu 30 la suta bugetul Institutului Cultural Roman, mai noteaza sursa citata.

Bugetul ICR a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara

"Din luna iulie, acesta (ICR - n. red.) a fost victima unei veritabile reorganizari demarate de clasa politica. Tara era amenintata din punct de vedere cultural cu extinctia si mai era putin pana acolo, fiind in punctul in care artisti din lumea intreaga s-au reunit pentru a-si arata sprijinul pentru artistii si intelectualii romani", scrie publicatia.

ICR - o problema politica. Ii implica "spate in spate" pe Basescu si Ponta

Daca importanta ICR nu trebuie demonstrata, acesta a devenit "ostaticul politic" care pune in opozitie pe prim-ministrul Victor Ponta si pe presedintelui Traian Basescu, primul nedorind sa lase Institutul sub autoritatea - chiar daca doar simbolica - Presedintiei Romaniei.

Premierul a obtinut insa castig de cauza, dupa o decizie luata saptamana trecuta de reducere a bugetului institutiei - "o lipsa cruda", care va avea impact asupra prezentei tarii la Salonul de Carte. Pe e o parte, bugetul anual este redus in asa fel incat anul 2012 risca sa se termine "cu bucati de lumanari".

ICR critica reducerea bugetului: Ponta dezinformeaza

Dificultatile devin astfel imense, nu doar pentru Salonul de Carte, ci si pentru numeroase evenimente din intreaga lume, la care trebuia sa participe ICR: un concert la Carnegie Hall din New York, sau evenimente din Belgia ori Olanda, unde prezenta este "fragila" de acum inainte.

Problema ICR este numita "o problema politica" ce ii implica, "spate in spate" pe presedinte si pe prim-ministru. Victor Ponta incearca astfel sa mentina controlul asupra situatiei prin reducerea bugetelor culturale.

Sursa citata il numeste pe Horia-Roman Patapievici un apropiat al presedintelui Basescu, avand o imagine a unui "Jacques Attali al culturii din Romania". Attali este un fost consilier al fostului presedinte francez Francois Mitterand si primul presedinte al BERD.

Cu toate acestea, organizatorii Salonului de Carte de la Paris au dat asigurari ca nu au fost informati oficial de decizia reducerii bugetului ICR cu 30 la suta.

#ICR buget redus, #ICR participare saloane carte, #Romania participare saloane carte , #fonduri