Avocatul Poporului sesizeaza CCR in cazul Institutului Cultural Roman

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:55
2708 citiri
Avocatul Poporului sesizeaza CCR in cazul Institutului Cultural Roman

Avocatul Poporului a hotarat sa sesizeze Curtea Constitutionala, acuzand guvernul ca a incalcat "dreptul la transparenta decizionala" al comunitatii cultural-artistice atunci cand a decis, prin ordonanta de urgenta, sa treaca Institutul Cultural Roman in subordinea Senatului.

Avocatul Poporului a raspuns astfel sesizarii pe care Alianta pentru o Romanie Curata a depus-o luni, 18 iunie 2012, si in care i se solicita sa demareze de urgenta procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutionala, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele masuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului Romaniei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Peste 1.500 de persoane, printre care cunoscute personalitati ale lumii literare si artistice, au semnat o petitie in care se solicita retragerea Ordonantei privind ICR, lista fiind depusa si la Guvern de catre reprezentantii Asociatiei Romania Curata.

De asemenea, nume de marca ale culturii romane, printre care regizorii Lucian Pintilie, Cristi Puiu, Cristian Mungiu au emis comunicate in care si-au exprimat indignarea fata de decizia guvernului in cazul ICR.

Regizorii ataca dur guvernul Ponta, pe tema ICR: Ne aflam in plina mineriada!

Lucian Pintilie face apel la rezistenta colectiva in cazul ICR: Izgoniti politicul!

Cristi Puiu si Norman Manea apara ICR: Gratie lui, Romania nu mai e doar Ceausescu!

De asemenea, foarte multe nume importante din mediul de afaceri s-au raliat protestului societatii civile.

Scandalul ICR ia amploare: Importanti oameni de afaceri se alatura protestului (Video)

Luni seara, cateva sute de sustinatori ai ICR au organizat o manifestare inedita in fata sediului din Capitala.

Reprezentantii "Miscarii Papioanelor" au protestat in fata ICR

Intitulat "Miscarea Papioanelor", cu trimitere directa la Horia Roman Patapievici, protestul a strans mai multi purtatori de papioane la propriu, care si-au exprimat, prin aplauze prelungite si declaratii, sustinerea fata de mentinerea fostului statut al ICR, adica scoaterea lui de sub influenta politica a Senatului.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...