
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a explicat de ce Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Presedintiei in cea a Senatului.
Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, Diaconu a expus cele doua motive pentru care ICR a fost trecut de Guvern in subordinea Senatului.
"Motivul principal pentru care s-a luat aceasta decizie este ca, sub controlul Parlamentului sunt si alte multe institutii de maxima importanta pentru tara asta, iar Senatul e camera decizionala pe subiecte de politica externa, ale secretariatului romanilor de pretutindeni, deci competentele de tipul acesta sunt competenta Senatului", a afirmat ministrul Culturii.
Acesta a precizat si faptul ca ICR functioneaza in ilegalitate de mai mult de un an, fapt care a fost confirmat si de Curtea de Conturi.
"Institutul Cultural Roman functioneaza intr-o ilegalitate institutionala, pentru ca cele doua posturi de vicepresedinte sunt facute din decizia presedintelui Patapievici; deci nu cu un act legal, pentru ca trebuia sa fie o lege pentru asta. Si institutul functioneaza asa de un an si ceva, acest lucru fiind consemnat de Curtea de Conturi ca fiind o ilegalitate majora in care functiona Institutul Cultural Roman", a mai spus Diaconu.
Institutul Cultural Roman trece de sub autoritatea lui Basescu la Parlament
Guvernul a confirmat ca Institutul Cultural Roman va fi trecut de sub autoritatea presedintelui Romaniei in subordinea Parlamentului.
Surse oficiale au declarat ca Institutul Cultural Roman va fi trecut de sub autoritatea presedintelui Romaniei in subordinea Parlamentului, in baza unei ordonante de urgenta a Guvernului.
Institutul Cultural Roman este o institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, ce functioneaza in prezent sub autoritatea presedintelui Romaniei. Seful statului este presedintele de onoare al Institutului, care este condus in prezent de Horia Roman Patapievici.