Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru sefia ICR

Luni, 24 Iunie 2013, ora 15:30
2587 citiri
Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru sefia ICR
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei pentru cultura si media de la Senat, social-democratul Georgica Severin, a declarat, luni, ca Lilian Zamfiroiu, diplomat de cariera, este propunerea USL pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman.

Oficialul a precizat ca propunerea va fi inaintata marti Birourilor Permanente.

"Propunerea pe care o voi supune audierii maine in comisiile reunite, evident dupa ce va trece prin Biroul Permanent ca propunere a USL, este domnul Lilian Zamfiroiu, diplomat de cariera, de sapte ani este adjunctul ambasadorului nostru la UNESCO, deci are o vasta experienta in zona cultural-international-diplomatica, motive pentru care ni s-a parut noua ca este cel mai apropiat de criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca in momentul de fata presedintele ICR.

Este propunerea USL ce va fi inaintata marti Biroului Permanent al Senatului dupa care vom audia candidatul si il vom supune aprobarii plenului Senatului probabil miercuri, bineinteles daca va trece de audieri", a afirmat senatorul.

Georgica Severin a explicat ca, de acesta data, nu s-a cautat in primul rand un nume pentru aceasta functie, ci s-a avut in vedere un "portret robot de presedinte" al ICR si rolul acestei institutii.

"De data aceasta, avand in vedere si ce s-a intamplat in legatura cu ultimii doi presedinti, ne-am gandit sa o luam invers. Nu am cautat in primul rand un om, ci ne-am gandit la fisa postului, la ceea ce asteapta tara de la ICR, la rolul acestei institutii si la imbunatatirea cadrului de colaborare cu toti reprezentantii semnificativi ai culturii romane si, totodata, imbunatatirea colaborarii cu Ministerul Afacerilor Externe.

Pornind de la aceste idei, am incercat sa gandim un portret robot de presedinte si primul rand ceea ce ni s-a parut necesar a fost ca el sa nu fie implicat direct in aceasta zona culturala, in sensul de a putea fi acuzat de vreun partizanat. Ne-a interesat sa fie un om cu foarte bune contacte externe, in special pe zona culturala, un om care cunoaste aceasta zona.

In al treilea rand, ne-a interesat foarte mult sa fie un om care colaboreaza, lucreaza cu MAE tocmai pentru a putea elimina asperitatile care s-au demonstrat clar in timpul ultimei conduceri a ICR", a explicat presedintele Comisiei pentru cultura si media de la Senat.

El a subliniat ca USL a tinut cont de toate aceste criterii prin nominalizarea lui Lilian Zamfiroiu.

Legat de preluare atributiilor de sef al ICR in cazul in care va trece de procedura parlamentara, Georgica Severin a mentionat ca acest lucru se va intampla in cel mai scurt timp, dupa clarificarea unor aspecte tehnice legate si de functia pe care Lilian Zamfiroiu o detine la UNESCO.

In opinia senatorului Georgica Severin, principala sarcina a viitorului presedinte ICR va fi "repunerea pe roate, la o functionare normala si corecta " a institutiei.

Corlatean: ICR e un hibrid. E ceva ramificat, cracanat in sapte directii

"El trebuie sa-si stabileasca extrem de clar prioritatile in spiritul legii, in sensul in care ICR este o institutie care promoveaza cultura romana in randul strainilor. (..) Trebuie sa clarifice toate aspectele de natura economico-financiara cu care se confrunta in aceste momente institutia.

Trebuie evident sa fie un partener de dialog cu principalii vectori culturali indiferent de culoare politica, pentru ca aici vorbim de valorile culturale ale Romaniei, si promovarea trebuie sa se faca pe criterii obiective si nu subiective, cum s-a intamplat de foarte multe ori in ultimii ani si in consecinta are foarte multe de facut, dar principala sarcina pe moment a viitorului presedinte este repunerea pe roate, aducerea la o functionare normala, corecta, a ICR, sa asigure o colaborare institutionala cu Senatul, MAE si Ministerul Culturii", a mai sustinut presedintele Comisiei pentru cultura si media de la Senat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#propunere USL conducere ICR, #Lilian Zamfiroiu presedintie ICR, #Lilian Zamfiroiu ICR, #USL Lilian Zamfiroiu ICR , #Bucuresti