Fosta conducere a ICR New York continua independent Festivalul de Film Romanesc

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 23:02
2289 citiri
Fosta conducere a ICR New York continua independent Festivalul de Film Romanesc
Foto: Ziua Veche

Corina Suteu, fost director al Institutului Cultural Roman (ICR) de la New York, si Oana Radu, fost director adjunct al institutului, fac parte din conducerea evenimentului "Making Waves. Un festival dedicat noului cinema romanesc", ce se va desfasura in perioada 29 noiembrie-5 decembrie la New York.

Evenimentul organizat de Romanian Film Initiative si Film Society of Lincoln Center si sustinut de nume mari ale lumii artistice si cinematografice din Romania si din Statele Unite este o initiativa independenta care isi doreste sa continue, sub denumirea "Making Waves. Un festival dedicat noului cinema romanesc", Festivalul de Film Romanesc de la New York, un proiect demarat in 2006 de ICR New York, sub conducerea Corinei Suteu.

Mai multe personalitati ale noului cinema romanesc - Cristian Mungiu, Radu Muntean, Lucian Pintilie,Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Ujica - vor sprijini festivalul "Making Waves", care se va desfasura la Lincoln Center.

Evenimentul doreste promovarea filmului romanesc in SUA

Evenimentul isi propune sa asigure o continuitate a prezentei cinematografiei romanesti in spatiul american si consolidarea parteneriatului cu Film Society of Lincoln Center. Festivalul va oferi o panorama a productiei cinematografice recente - incluzand filme de fictiune, documentar si scurt metraj -, precum si o serie de programe speciale, retrospective de autor, dezbateri, lansari de carte si alte evenimente dedicate intalnirii intre profesionistii de film americani si romani. La eveniment vor participa regizori, actori, producatori si critici de film din Romania si din SUA.

"Film Society of Lincoln Center se bucura sa continue promovarea acestei generatii extraordinare de filme si regizori din Romania prin sustinerea festivalului Making Waves, mai ales in contextul recentelor schimbari guvernamentale din Romania, care au pus in pericol sprijinul acordat de stat artelor si culturii", declara Scott Foundas, director asociat de programe al FSLC si membru in board-ul festivalului.

Bobby Paunescu, printre invitatii de marca

Festivalul beneficiaza de sprijinul Trust for Mutual Understanding, precum si al Blue Heron Foundation si al altor sustinatori si donatori, printre care regizorii Bobby Paunescu si Tudor Giurgiu si artistul vizual Adrian Ghenie.

"Sunt onorat sa ma alatur celor care organizeaza Festivalul de Film Romanesc din New York si sa sprijin o echipa in care cred. Evenimentul de la Lincoln Center este, in acest moment, cea mai importanta manifestare din America dedicata cinematografiei nationale", apreciaza regizorul si producatorul Bobby Paunescu, unul dintre sustinatorii principali ai festivalului.

In completarea acestui sprijin financiar, festivalul va lansa, la inceputul lunii octombrie, si o campanie de crowdfunding prin platforma Kickstarter, propunandu-si atragerea sustinerii din partea publicului fidel al festivalului si a numerosilor fani ai filmului romanesc din SUA si Romania.

"Festivalul de Film Romanesc din New York se inscrie in aceeasi linie profesionista de promovare a filmului romanesc pe care o urmarim si in cadrul TIFF-ului. Suntem mandri sa ne asociem cu un eveniment de calitate, organizat de catre o echipa cu care am colaborat in numeroase alte ocazii, festivalul asigurand o vizibilitate de prim rang, de care cinematografia romaneasca are mare nevoie in America", spune Tudor Giurgiu, presedintele Festivalului International de Film Transilvania, partener al Festivalului Filmului Romanesc de la New York.

Romanian Film Initiative reuneste echipa fondatoare a Festivalului Filmului Romanesc de la New York, lansat in 2006, sub egida ICR NewYork. Board-ul festivalului ii include pe Corina Suteu - presedintele festivalului si fost director al Institutului Cultural Roman de la New York -, Mihai Chirilov - director artistic al festivalului, Scott Foundas - director asociat de programe al Film Society of Lincoln Center si Oana Radu, manager al festivalului si fost director adjunct al ICR New York.

Corina Suteu, demisie de la ICR New York

Ca urmare a deciziei din luna august a lui H.R. Patapievici de a parasi sefia ICR, Corina Suteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din functia pe care o detinea in cadrul institutiei. Aceasta a motivat ca nu doreste sa participe la "agonia institutionala", asa cum a calificat ea, din perspectiva experientei sale de 20 de ani in cooperare institutionala, viitorul Institutului Cultural Roman, a carui activitate "a reusit sa sincronizeze Romania la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici".

Motivul demisiei directorului ICR New York: Nu vreau sa asist la aceasta agonie

"Fiind vorba despre o demisie dintr-o functie de conducere, Corina Suteu se supune unei perioade de preaviz de 45 de zile, aceasta urmand sa plece efectiv de la conducerea ICR New York in jurul datei de 15 octombrie", au declarat reprezentantii ICR.

Locul Corinei Suteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.

Ulterior, conducerea ICR de la Bucuresti a luat decizia de a le schimba din functie pe Katia Danila, directorul ICR Paris, care a fost inlocuita cu Alexandru Dobrescu, precum si pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Roman din Varsovia, inlocuita din functie cu Alexandra Nica-Zdaniuk, si pe directorul ICR Budapesta, Brindusa Armanca, inlocuita cu Gabriela Matei.

Andrei Marga, presedintele ICR, a precizat intr-o scrisoare postata pe site-ul institutiei ca aceste schimbari din functii fac parte din planul pe care el l-a numit "Sincronizarea Institutului Cultural Roman" si care prevede, printre altele, "producerea de noi valori de cultura si civilizatie, reprezentarea si promovarea culturii si civilizatiei poporului roman in tara si in lume, luata in intregime".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ICR Suteu New York, #ICR SUA festival film, #ICR Suteu festival film, #ICR festival film romanesc , #New York