Sustinatori ai Institutului Cultural Roman (ICR), constituiti in "Miscarea Papioanelor", au protestat luni seara, la initiativa Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate, pe trotuarul din fata Institutului, cerand ca ICR sa nu fie politizat.
Imbracati cu tricouri pe care era inscriptionata lozinca "ICR nepolitizat", purtand papioane de toate culorile, purtand brasarde inscriptionate cu sigla ICR vopsita in negru sau rosu ori cu doliu in piept, cele cateva sute de reprezentanti ai acestei "miscari" au transmis public un manifest in cinci puncte: Retragerea OUG Nr. 27 din 13.06.2012; Respectarea mandatului actualei conduceri ICR (pana in ianuarie 2013); Mentinerea unei conduceri a ICR din randul intelectualilor; Promovarea si finantarea proiectelor pe criterii de profesionalism si fara interventii si decizii politice; Respectarea oamenilor de cultura in spatiul public romanesc.
La eveniment au fost prezenti si fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu si fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, care si-au exprimat adeziunea la aceasta miscare, fiecare fiind de parere ca primul-ministru Victor Ponta va reveni asupra acestei ordonante, anuland-o.
Un protest similar a avut loc sambata pe strada Arthur Verona, participantii, care au format un lant uman de-a lungul strazii si au purtat banderole cu sigla Institutul Cultural Roman, manifestandu-si dorinta ca ICR sa nu fie politizat si sa nu fie intrerupt mandatul actualei conduceri.
Institutul Cultural Roman a fost trecut, prin ordonanta de urgenta, in subordinea Senatului, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. "ICR este transferat de la Presedintie la Parlament. (...) Senatul este cel care va avea in subordine ICR. Senatul va organiza alegeri pentru presedinte. (...) Senatul voteaza presedintele ICR", a precizat Zaharescu.
El a sustinut ca trecerea ICR in subordinea Parlamentului reprezinta "o decizie de democratizare" a acestei institutii, pe care o va transforma intr-o structura "mai transparenta".
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca aceasta decizie reprezinta modul de a gandi al PSD. "In loc sa te ocupi sa creezi locuri de munca, te uiti sa vezi cum poti sa golesti de continut institutia prezidentiala si asta este expresia modului de a gandi al PSD", a spus Basescu.
Presedintele ICR, filosoful si eseistul contemporan Horia-Roman Patapievici, a afirmat joi, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul Institutului, ca ordonanta de urgenta prin care ICR trece de sub autoritatea simbolica a sefului statului in subordinea Senatului urmareste politizarea ICR.
In opinia lui Patapievici, "ne aflam in fata unei grave involutii institutionale", urmand a exista un troc politic pentru a pune la conducerea ICR, "printr-un algoritm politic", oamenii reprezentand forte politice, el afirmand ca "se va ajunge la aberatii in activitatea acestuia". "Din acest moment, ICR are o soarta pecetluita, urmand a deveni necompetitiv, parohial, intrand in jocul politic", a spus Patapievici, adaugand ca, oricum, echipa de conducere actuala a ICR urma sa plece in ianuarie 2013, fiind acum vorba de soarta culturii romane.
in... Vezi tot