Un designer vestimentar este noul sef al ICR. Vrea sa faca "pentru Romania ceea ce Pallady a facut pentru cultura"

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 20:32
9670 citiri
Un designer vestimentar este noul sef al ICR. Vrea sa faca "pentru Romania ceea ce Pallady a facut pentru cultura"
Foto: Facebook/Liliana Turoiu

Plenul Senatului a votat, luni, noua componenta a conducerii Institutului Cultural Roman. Liliana Magdalena Turoiu, sustinuta de PSD, va conduce ICR in urmatorii patru ani.

Turoiu a primit 71 de senatori pentru si 33 impotriva. Pentru cele doua functii de vicepresedinte, plenul Senatului i-a votat pe Mirel Talos din partea ALDE si Krizbai Bela Dan (UDMR).

Din partea grupurilor parlamentare au fost avizati pentru a face parte din Consiliul de Conducere al ICR Miki Braniste, Radu Carp, Zamfir Dumitrescu, Zoe Petre, Valeriu Susnea, Bogdan Ion Talmaciu si Tibori Szabo Zoltan, informeaza Mediafax.

Din partea uniunilor de creatie au fost votati de senatori Ioan Carmazan, Aurelia Corbeanu, Damian Laurentiu Dumitru, Stefan Gheorghiu, Petru Lucaci, Ileana Tureanu si Ulpiu Vlad.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, luni, ca PSD si ALDE au votat in sedinta conducerii Senatului impotriva audierii in plen a candidatilor pentru sefia ICR, asa cum permite Regulamentul, acuzand ca puterea doreste sa "forteze" votul in loc sa aiba loc o audiere necesara.

"Majoritatea PSD si ALDE a votat impotriva audierii in plen, pe ideea ca audierea s-a facut deja in Comisiile de cultura si politica externa. Regulamentul Senatului prevede posibilitatea de a audia in plen candidatii pentru conducerea institutiilor care tin de autoritatea Senatului", a spus Alexandrescu, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului.

El a afirmat ca diplomatia culturala este un domeniu foarte important si "ar fi indicat" ca toti candidatii sa fie audiati. Senatorul spune ca puterea doreste sa "forteze un vot", fara a mai trece prin pasii permisi de Regulament.

In urma cu cateva zile, Vlad Alexandrescui declara pentru Ziare.com ca daca vor fi votati si de plen, candidatii majoritatii PSD-ALDE vor duce ICR intr-o "fundatura totala".

Acesta spunea ca Liliana Turoiu nu are niciun fel de certificare de management cultural, nu are niciun fel de experienta de conducere a unei institutii private sau publice si o numea "o solutie de improvizatie".

De altfel, despre toate propunerile avansate de PSD-ALDE a spus ca sunt "niste propuneri foarte cenusii, foarte gri si care nu sunt deloc capabile de a resuscita, de a revigora si de a face sa renasca aceasta institutie pilot". Din punctul sau de vedere, s-au preferat oameni fara experienta "din clientelism".

Despre ICR acesta spunea ca "este in momentul de fata in colaps. Si e in colaps de mult. Sunt zeci de posturi vacante, posturi de directori, in reprezentantele din strainatate, sunt ICR-uri inchise practic sau care functioneaza cu un singur referent, cum se intampla la Tel Aviv, de pilda, la New York, la Paris, la Berlin, capitale mondiale ale culturii".

Cine este Liliana Turoiu si ce isi propune

Liliana Turoiu, candidat din partea PSD, este artist plastic si designer vestimentar, cadru didactic al Universitatii de Arte din Bucuresti si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Intre anii 2002 - 2008, a fost consilier al presedintelui Romexpo si initiator al unor proiecte precum "Galeria de Design", iar o perioada mai scurta, consilier al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism.

Citeste mai multe despre Liliana Turoiu

In plenul Senatului, luni, aceasta a vorbit despre indicatorul "soft power" care "reflecta abilitatea unui stat de a atrage atentia prin valori intangibile, precum cultura, generand acceptare si beneficii", arata News.ro.

"Cred ca industriile creative si culturale din Romania joaca un rol din ce in ce mai important in economie", a mai afirmat Turoiu.

In opinia sa, Institutul Cultural Roman trebuie sa fie o platforma, o interfata, trebuie sa faca "mapping", la fel ca British Council, pentru a dezvalui lucrurile importante.

"Pun accent pe raspunsuri, vreau sa vin cu o viziune - ca sa spun asa - putin diferita (...). ICR ar putea contribui real si major la internationalizarea artistilor romani", a mai spus Liliana Turoiu.

Ea este de parere ca trebuie realizate parteneriatele de succes cu targuri si festivaluri, expozitii, bienale si trienale, dar si cu mass-media, iar Internetul trebuie valorificat. A amintit, intr-o paranteza, de intalnirea pe care Pallady a avut-o cu Matisse, cand pictorul roman i-a daruit o ie ce a devenit subiectul tabloului "La blouse roumaine".

"Mi-ar placea ca ICR sa faca pentru Romania ceea ce Pallady a facut pentru cultura romana", a spus Liliana Turoiu, care crede in "continuitate" si "oportunitati pentru reconstructie".

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#Liliana Turoiu ICR, #Liliana Turoiu presedinte ICR, #noi vicepresedinti ICR, #noua conducere ICR , #stiri ICR