Idei de afaceri care merg bine în criză. Expert: ”Cu un minim de buget te poți nișa pe un business care să atragă o clientelă fidelă”

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 05:03
11070 citiri
Idei de afaceri care merg bine în criză. Expert: ”Cu un minim de buget te poți nișa pe un business care să atragă o clientelă fidelă”
Afacere încheiata FOTO:Pixabay.com

Știrile despre recesiune, inflație sau război tind să îi sperie pe cei care au afaceri sau care ar vrea să se lanseze acum pe piață. Experții spun că nu este cazul ca cei care au idei bune să renunțe la visul de a fi antreprenor.

Am văzut din pandemia de Covid, că cei care au reușit să se replieze pe nevoile oamenilor din acea perioadă de criză, au avut profituri considerabile. Mulți au câștigat foarte bine din afacerile cu dezinfectați, măști, apoi cu teste antigen. Pe de altă parte, companiile din sistemul privat de sănătate au avut și ele de câștigat implicându-se în lupta împotriva pandemiei, iar acest lucru s-a văzut în creșterea valorii acțiunilor pe bursă.

Acum se pare că avem o criză energetică dublată de o inflație. Dar chiar și în aceste condiții, vor fi idei bune care se vor transforma în afaceri de succes.

Adrian Negrescu: ”Cele mai bune afaceri sunt cele care consumă cele mai puține resurse”

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit într-un interviu acordat Ziare.com despre afacerile care ar putea avea succes în aceste vremuri destul de incerte din punct de vedere economic. Și a dat exemple de câteva afaceri ce ar putea fi profitabile.

”Cele mai bune afaceri, în contextul inflației, sunt cele care consumă cele mai puține resurse și se adresează nevoilor de bază ale oamenilor”, a spus Adrian Negrescu.

Specialistul recomandă posibililor întreprinzători să fie atenți la nevoile oamenilor pentru că astfel vor atrage clienți pentru afacerile lor.

”Un business sustenabil este considerat a fi cel care își prognozează cu atenție costurile cu materiile prime, cu utilitățile și care se adaptează nevoilor de consum ale publicului țintă.

Cum banii sunt tot mai puțini, oamenii tind, în această perioadă, să se focuseze pe alimentele de bază, pe utilități și pe achizițiile sezoniere (haine, încălțăminte de iarnă, produse de încălzire etc.)

Micile băcănii, de exemplu, își pot câștiga o clientelă stabilă dacă își adaptează ofertele la produsele de bază, de strictă necesitate, și încearcă să vină cu promoții sau cu plata la termen pentru clienți.

Firmele care vând online își pot crește afacerile dacă vin cu produse electrocasnice de încălzire sau iluminat care consuma mai puțin, având în vedere iureșul scumpirilor din energie.

În general, să îți muți business-ul în online și să îți focusezi corect ținta îți poate aduce un avantaj față de competiția din offline, care necesită costuri suplimentare de funcționare.

Logistica, livrările și transportul vor continua să fie business-uri cu potential, în condițiile unui plan de afaceri bine conturat și cu miză pe schimbările comportamentale de consum ale populației.

Un alt domeniu cu potențial de câștig îl reprezintă, de exemplu, intermedierea logistică. Sunt din ce în ce mai multe firme care încearcă să scape de diverse bunuri în contextul măsurilor de restructurare a activității (de la utilaje de producție la stocuri de marfă). Intermedierea tranzacțiilor poate aduce un profit foarte bun”, a exemplificat Adrian Negrescu.

Produsele tradiționale pot aduce profit

Și pentru că românii vor să mănânce din ce în ce mai sănătos, ”afacerile cu legume și fructe proaspete, cu brânzeturi naturale, cu băuturi, carne și alte produse tradiționale ar putea înregistra un avans semnificativ în condițiile în care rețelele de hipermarketuri vor renunța să mai comercializeze produse de calitate dar scumpe. Să vii cu o ofertă online de produse alimentare de calitate, cu selecție pe telefon și livrare la domiciliu ar putea fi o carte câștigătoare”, a mai explicat specialistul.

De asemenea, ”start-up-urile din zona creativă, cu expunere cu preponderență online, vor continua să reprezinte o oportunitate, mai ales că numărul românilor care apelează la platformele online, în principal prin intermediul smartphone-ului, va continua să crească. Pe măsură ce încrederea românilor în tranzacțiile pe internet va crește, comerțul, serviciile și, în general, business-urile online din toate domeniile de activitate, de la creație la produse vandabile, vor avea de câștigat”, a mai spus analistul.

În esență, în astfel de perioade, se remarcă cei care au curaj, încredere și care se adaptează vremurile în care trăim. Cu un minim de buget dar cu o idee bună te poți nișa pe un business care să atragă o clientelă fidelă pe viitor”, a conchis Adrian Negrescu.

Pe de altă parte, cei care întrunesc o serie de condiții, pot accesa programe de finanțare de la stat. În România sunt multe programe care îi sprijină pe tinerii care vor să se apuce de afaceri.

Citește și:
Reacția lui Virgil Popescu după ce a fost acuzat că a introdus pe ascuns ”taxa pe soare”: ”OUG a fost avizată de mai multe ministere PSD”
Reacția lui Virgil Popescu după ce a fost acuzat că a introdus pe ascuns ”taxa pe soare”: ”OUG a fost avizată de mai multe ministere PSD”
Ministerul Energiei a răspuns duminică, 4 decembrie, criticilor USR şi ale PSD privind introducerea ”taxei pe soare”. Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este...
România va avea în 2022 cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. Petre Daea: ”Ne asigură consumul intern”
România va avea în 2022 cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. Petre Daea: ”Ne asigură consumul intern”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat duminică, 4 decembrie, că România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007, seceta pedologică...