Românii și-au dezvoltat apetitul și pentru produsele dezvoltate pe norme și principii ecologice, iar fructele și legumele sunt în fruntea preferințelor. Dulcețurile și gemurile eco sunt “noua modă” din această industrie.
Românii au obiceiul de a încărca mesele de sărbători cu produse “grele”, însă tendința ultimilor ani este de a face loc și pentru alimentele BIO. E vorba în principal de persoanele preocupate de un stil de viață sănătos și care cunosc principiile și normele agriculturii eco.
Ioana Pantelimon, fondator și manager Froopt, consideră că în continuare "vedetele" industriei bio sunt fructele și legumele. “Dintre produsele românești, vorbim despre mere, pere, gutui, nuci și legume precum dovleceii, morcovii, cartofii, țelina, pătrunjelul, ceapa, usturoiul și salatele. De afară, cele mai căutate sunt avocado, banane, ghimbir, turmeric pentru ceaiuri și fructele uscate”.
La modă sunt acum dulcețurile și gemurile de fructe eco. “Noi am lansat 3 produse: dulceața de caise, dulceața de prune si dulceața de piersici cu nectarine, toate în gama ECO Buun. Urmează gem de fructe de pădure, gem de pere cu ghimbir și gem de gutui, toate ECO, toate fără zahăr adăugat, realizate din fructe proaspete, locale, de la fermierii cu care am colaborat. Toate produsele noastre sunt serii mici, limitate, produse strict din fructele disponibile, în acord cu sezonul în care ne aflăm”, afirmă Ioana Pantelimon de la Froopt.
Pentru sărbători, firmele care comercializează produse ecologice au pregătit lădițe / cutii cadou de fructe și legume, coșuri mixte cu fructe de sezon și dulcețuri.
Care sunt normele și principiile agriculturii ecologice pentru culturi:
- Nu se folosesc pesticide sau îngrășăminte sintetice
- Nu se folosesc organisme modificate genetic
- Semințe ecologice și materiale ecologice de reproducere a plantelor
- Rotația multianuală a culturilor, inclusiv a culturilor de leguminoase
- Măsuri preventive și de precauție pentru evitarea contaminării
- Respectarea sistemelor și a ciclurilor naturii
- Susșinerea și îmbunătățirea sănătății și a calității solului
- Utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale
Cum știu ce să cumpăr
Logo-ul organic conferă o identitate vizuală coerentă produselor ecologice făcute în UE și vândute în UE. Acest lucru facilitează identificarea produselor ecologice de către consumatorii din UE și îi ajută pe fermieri să le comercializeze în toate țările UE.
Logo-ul ecologic poate fi utilizat numai pentru produsele care au fost certificate ca ecologice de către o agenție sau un organism de control autorizat. Aceasta înseamnă că au îndeplinit condiții stricte privind modul în care sunt produse, transportate și depozitate.