Rețeta pentru a vâna oportunități și a ne apăra de amenințări

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 17:37
3006 citiri

Unii dintre noi suntem învățați de mici, alții ne dăm noi seama pe parcursul vieții (desigur mai bine mai devreme decât mai târziu), alți alții dintre noi am avut norocul de vreun mentor care să ne spună și să ne îndrume convingător, precum și alți alții dintre noi habar nu avem, toată viața noastră, că trebuie să știm unele lucruri, pentru a putea decide în favoarea noastră, în oricare ar fi marile probleme ale vieții.

Între aceste lucruri pe care trebuie să le știm este și faptul că nu vom putea niciodată să ne dăm seama nici de amenințări și nici de oportunități decât dacă știm cu siguranță cine suntem și ce vrem să facem în viață. Și ca indivizi, și ca membri ai unui colectiv, de la familie, la comunitate, la națiune și până la omenire.

Deși este o observație de bun simț, mulți dintre noi nu ajungem la ea de capul nostru. Iar importanța ei este evidentă. Deoarece aceeași situație care pentru cineva cu o anumită identitate clar asumată poate fi o oportunitate, pentru altcineva, cu o identitate diferită, poate fi o amenințare. Și invers, desigur.

Am să vă las să alegeți orice exemplu vă vine primul în minte, pentru a valida această observație de bun simț.

Cert este că, dacă există în viața noastră cineva care ține morțiș ca noi să adoptăm o anumită atitudine față de o situație anume, iar noi nu avem clare reperele acestea de identitate și de năzuințe, vom fi îndemnați să considerăm acea anumită situație ca fiindu-ne favorabilă ori ostilă, după caz, luându-ne după sfatul celui care ține morțiș ca noi să ne comportăm așa cum vrea el.

Oare de câte ori nu ne-am luat noi după alții, care ne spun ei nouă ce e bine și ce e rău pentru noi, iar noi îi credem, din lipsă de repere identitare și de năzuință proprii și clare?

Și asta nu ar fi totul. În situația acestei lipse de repere, nici nu putem să ne dăm seama cine ne e prieten și cine ne e neprieten. Cum de altfel nu prea reușim să ne dăm seama ce e cu adevărat bine și ce e cu adevărat rău pentru noi.

Tot condiția asta de repere identitare și de năzuințe despre ce am vrea să facem în viață ne este necesară pentru a ne defini succesul în diferitele etape esențiale ale vieții noastre. Succes care nici nu ar putea fi definit corect, în afara acestor repere și obiective.

Important este să înțelegem că discuția este la nivelul nostru de conștiință. Adică, trebuie să fim neapărat sinceri cu noi înșine, pentru a fi de acord cu observațiile ăstea.

Și ar mai trebui să înțelegem că exact la fel se formulează problema identitară și de năzuințe și la nivelul conștiinței colective.

De aceea, națiunile care nu au clare în conștiința lor colectivă cine sunt, care le este locul între celelalte națiuni și nu au nicio năzuință de devenire, pe termen lung, sunt națiuni care au cele mai mari dificultăți să fie loiale prietenilor, partenerilor și aliaților, așa cum au dificultăți și mai mari să înțeleagă cine le sunt inamicii. Asta, în timp ce orice amenințare le găsește nepregătite material și spiritual, iar oportunitățile istorice trec pe lângă ele, fără nicio consecință.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că a trimis liderului PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, o...
Rareş Bogdan: "Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată/ Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi"
Rareş Bogdan: "Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată/ Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi"
Rareș Bogdan, prim vicepreședinte PNL întrebat ce părere are despre racolările de primari din partea PSD şi intenţia de a scoate din lege, pentru alegerile locale, interdicţia traseismului,...
#identitate, #natiune, #constiinta colectiva, #problema identitara , #stiri sociale