Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Când și cum să te ierți? Unde poți să ajungi dacă nu știi să te ierți

Luni, 23 Mai 2022, ora 03:34
3709 citiri
Când și cum să te ierți? Unde poți să ajungi dacă nu știi să te ierți
Iertarea de sine poate fi extrem de grea, dar și benefică pentru sănătatea mintală FOTO: Unsplash.com

Cu toții ne certăm din când în când din cauza greșelilor pe care le facem, dar să nu ne iertăm niciodată poate să fie grav pentru sănătatea noastră mintală.

Indiferent dacă depășești bugetul lunar sau te cerți cu un prieten, să știi că toată lumea face greșeli. Odată ce ai făcut asta, vei avea emoții negative precum rușinea și vinovăția.

Ce este iertarea de sine?

Experții spun că iertarea de sine nu este doar o acțiune. Este un proces prin care începi să înlocuiești sentimentele de vinovăție și rușine cu autocompasiune, conștientizarea faptelor tale greșite și dorința de a te schimba.

Iertarea de sine este un proces productiv atunci când nici măcar nu ești de vină. De exemplu, Marquez subliniază vinovăția pe care oamenii o pot experimenta pentru răspunsul lor emoțional la un eveniment traumatizant, cum ar fi „rușinea unei victime” în urma abuzului.

"Este adevărat că cea mai dificilă persoană de iertat este adesea propriul nostru sine", spun specialiștii.

În cercetările publicate în Journal of Positive Psychology, echipa Dr. Van Tongeren a investigat beneficiile din spatele practicării iertării de sine.

„În cadrul studiilor am descoperit că iertarea de sine este într-adevăr legată de o sănătate mintală mai bună”, spune el.

Iertându-ne pe noi înșine, ne facem mai puțin vulnerabili la criticile altora. Ne învață să luăm feedback-ul mai constructiv în loc să ne simțim atacați personal.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu te ierți

Când hormonii noștri de stres se supraalimentează, întregul nostru organism poate începe să sufere. Poți să ajungi să ai un sistem imunitar scăzut, niveluri mai ridicate ale zahărului din sânge și ale tensiunii arteriale, cât și tulburări de stomac și probleme digestive.

"Trebuie să te gândești profund la acțiunile tale și cui i-ai făcut rău și trebuie să recunoști asta”, spune dr. Van Tongeren.

Compasiunea de sine înseamnă a fi capabil să te uiți la tine – și la acțiunile tale – într-un mod imparțial și înțelegător.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#iertare, #stima de sine, #vinovat, #viata linistita, #sentimente , #viata sanatoasa