Cea mai bună tenismenă a lumii, despre jucătorii din Rusia și Belarus: ”Decizia trebuia luată”

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 10:46
1944 citiri
Cea mai bună tenismenă a lumii, despre jucătorii din Rusia și Belarus: ”Decizia trebuia luată”
Iga Swiatek

Jucătoarea poloneză Iga Swiatek, liderul clasamentului WTA, consideră că tenisul a ratat ocazia de a transmite un mesaj puternic către Moscova, în urma eşecului de a impune o interdicţie generală pentru jucătorii din Rusia şi Belarus după invazia din Ucraina, informează Reuters.

Organizatorii turneului de Mare Şlem de la Wimbledon au decis să interzică participarea jucătorilor din cele două ţări la ediţia de anul trecut, după invazia pe care Kremlinul o numeşte "operaţiune militară specială", dar au anunţat în luna martie că îi vor accepta anul acesta ca sportivi neutri.

Turneul din 2022 a fost primul la care jucătorii au fost excluşi pe motive de naţionalitate, după perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, când jucătorii germani şi japonezi au fost interzişi în competiţie, iar Swiatek crede că o decizie similară ar fi fost potrivită şi în cazul ruşilor şi belaruşilor.

"Suntem doar sportivi, o mică bucată din lume, dar sportul este destul de important şi sportul a fost întotdeauna folosit pentru propagandă. Tenisul, de la început, se putea descurca ceva mai bine, arătând tuturor că jucătorii de tenis sunt împotriva războiului", a declarat Swiatek într-un interviu acordat BBC.

"Tenisul nu a mers chiar în acest mod, dar acum ar fi destul de nedrept pentru jucătorii ruşi şi belaruşi să facă asta, pentru că această decizie trebuia luată acum un an", a adăugat poloneza.

Jucătorii ruşi şi belaruşi au evoluat în turneele din circuitele WTA şi ATP ca sportivi neutri, la fel şi la competiţiile de Mare Şlem.

Belarusa Arina Sabalenka, învingătoare anul acesta la Australian Open, a spus că s-a chinuit să înţeleagă "ura" din vestiar. Swiatek a descris la rândul ei atmosfera din vestiar drept "destul de tensionată".

"Nu este vina lor că au un astfel de paşaport, situaţia lor este destul de complicată şi le este greu să vorbească cu voce tare despre asta", a mai spus numărul unu mondial din tenisul feminin.

"Pe de altă parte, toţi avem un anumit de impact şi orice ar ajuta la oprirea agresiunii ruse, ar trebui să mergem în acest sens în ceea ce priveşte deciziile pe care le iau federaţiile", a conchis Iga Swiatek.

Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat marți, 26 martie, că atacatorii care au comis masacrul de săptămâna trecută la o sală de concert din Moscova au încercat mai întâi...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Iga Swiatek, #Rusia, #Belarus, #tenismena , #stiri tenis