Maia Sandu cere alegeri parlamentare anticipate. "Acest Parlament este impotmolit in coruptie"

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 14:05
2284 citiri
Maia Sandu cere alegeri parlamentare anticipate. "Acest Parlament este impotmolit in coruptie"

Peste 5.000 de persoane manifestau joi in centrul Chisinaului, in semn de protest fata de un proiect de lege care vizeaza o limitare a puterilor prezidentiale in Republica Moldova, considerat o tentativa de obstructionare a noii presedinte moldovene Maia Sandu, relateaza AFP.

Reuniti in apropierea Parlamentului moldovean, la apelul presedintei alese a tarii, proeuropeana Maia Sandu, manifestantii au scandat "Jos tradatorii!" si au cerut dizolvarea Parlamentului.

Zeci de politisti au fost desfasurati in zona Parlamentului, fara sa intervina.

Manifestantii - intre care unii agitau pancarte cu mesajul "Vrem o presa libera!" - protesteaza fata de un proiect de lege care prevede sa se predea Parlamentului controlul Ministerului moldovean al Securitatii Informatiilor, aflat in prezent in subordinea sefului statului.

Initiat de catre Partidul Socialist (PSRM), care-l sustine pe presedinttele in exercitiu Iogor Dodon, acest proiect de lege este denuntat de catre opozitie drept o tentativa de limitare a puterii presedintei alese Maia Sandu - a carei ceremonie de investire este prevazuta la sfarsitul lui decembrie.

Documentul se afla pe agenda reuniunii de joi a Parlamentului, la fel ca alte numeroase initiative legislative denuntate de catre opozitie - mai ales cele cu privire la acordarea unui statut special limbii ruse in Republica Moldova si ridicarea interdictiei de a difuza in tara ziare si posturi de televiziune rusesti.

"Acest Parlament este impotmolit in coruptie", a denuntat Maia Sandu in fata protestatrilor, indemnand "societatea moldoveana sa se uneasca impotriva unei amenintri comune".

"Avem nevoie de o tara buna pentru toti oamenii cinstiti. Avem nevoie de alegeri (legislative) anticipate pentru a goni hotii puterii", a subliniat ea.

Venirea la putere a lui Maia Sandu, care a obtinut o victorie in alegerile prezidentiale de la jumatatea lui noiembrie, a marcat o infrangere pentru Rusia, care vrea sa-si pastreze influenta in aceasta fosta republica sovietica si a carei armata este stationata in Transnistria, un teritoriu separatist prorus care si-a proclamat independenta fata de Chisinau.

Moscova l-a sustinut in mod deschis pe Dodon, rivalul lui Sandu.

Maia Sandu, un fost premier proeuropean, si-a facut campanie pe tema luptei impotriva coruptiei in aceasta tara cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sarace din Europa.

Citeste si:
Maia Sandu s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev. ”Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică în familia europeană” VIDEO
Maia Sandu s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev. ”Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică în familia europeană” VIDEO
Maia Sandu s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, luni, 27 iunie, după ce președinta Republicii Moldova a vizitat Borodeanka și Irpin, localități situate în...
Maia Sandu se află în Ucraina la invitația lui Volodimir Zelenski: "Este o tragedie greu de pus în cuvinte"
Maia Sandu se află în Ucraina la invitația lui Volodimir Zelenski: "Este o tragedie greu de pus în cuvinte"
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită în Ucraina luni, 27 iunie, la invitația președintelui Volodomir Zelenski. Maia Sandu a vizitat deja câteva orașe din...