UPDATE Igor Dodon - 35,85%, Maia Sandu - 32,08%, dupa numararea a 90% din voturi

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 23:50
10797 citiri
UPDATE Igor Dodon - 35,85%, Maia Sandu - 32,08%, dupa numararea a 90% din voturi
Igor Dodon/facebook

Cu cat se numara voturile din mai multe sectii de votare, cu atat se reduce diferenta dintre cei doi candidati ajunsi in turul doi de scrutin la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, Igor Dodon si Maia Sandu.

UPDATE 23.35 Sunt numarate 90% din voturile exprimate pe teritoriul Republicii Moldova: Dodon are 35,85%, Maia Sandu - 32,08%, Usatii - 16,93, iar Ivanov - 7,3%. La 23h36, doar 45 din cele 139 de sectii externe au introdus rezultatele: in afara Moldovei, Maia a adunat 60,98% din voturi, Usatii - 17,92%, iar Dodon e pe trei - cu 13,49%.

ORA 20.00

Exit-pollurile de la ora 20.00, cu o ora inainte de incheierea votului, il dau castigator pe actualul presedinte, pro-rusul Igor Dodon, cu 41% din voturile exprimate. Acesta este urmat la doar sase procente de Maia Sandu, creditata cu 35% din voturi.

Potrivit Agora.md, Igor Dodon a reusit sa obtina 41,9% din voturi in timp ce Maia Sandu 34,6%. Pe locul trei, cu 11,5% din voturi se situeaza Renato Usatii.

Octavian Ticu, candidatul unionist care l-a propus pe Traian Basescu prim-ministru este cotat cu doar 1.7% din preferintele alegatorilor.

"In primul rand vreau sa ma adresez in calitate de presedinte in exercitiu, sa multumesc celor care au participat la alegeri si ati fost atat de activi, atat in tara, cat si peste hotare, indiferent pe cine ati votat. Multumesc celor care m-au votat. In calitate de presedinte si candidat vreau sa va felicit ca ati putut sa asigurati petrecerea alegerilor", a declarat Igor Dodon dupa incheierea urnelor de vot.

Exit-poll-ul a fost realizat de Comunitatea WatchDog.md si Institutul de Politici Publice. In total au fost contactati 2 522 de respondenti care au participat la vot. Dintre care, doar 1 514 au oferit informatii. De mentionat ca in considerare nu a fost luata optiunea alegatorilor din diaspora si stanga Nistrului.

Potrivit Constitutiei, castigator este desemnat candidatul care intruneste voturile a 50% + 1 dintre alegatorii prezenti la urne. Daca in primul tur niciun candidat nu va obtine majoritatea simpla, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul presedintelui Republicii Moldova este de patru ani.

Validarea alegerilor este conditionata de prezenta la urne a cel putin o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale (3.287.140 cetateni cu drept de vot).

La alegerile prezidentiale anterioare, din 2016, presedinte a fost desemnat socialistul Igor Dodon, care a invins-o in turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Actiune si Solidaritate. In primul tur, din 30 octombrie, 2016, Dodon a obtinut 47,98% din voturi, in timp ce Maia Sandu a fost votata de 38,71% dintre alegatori. In turul al doilea, din 13 noiembrie, Dodon a avut sustinerea a 52,11% dintre cetatenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegatori. Prezenta la vot a fost in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2015 de 50,95%, iar in turul al doilea de 53,45%.

Votul de duminica are loc in conditii speciale, in contextul epidemiei de COVID-19, organizatorii alegerilor stabilind un set de reguli care trebuie respectate la intrarea in sectiile de votare. Purtarea mastii de protectie este obligatorie. Mastile vor fi puse la dispozitia alegatorilor de reprezentantii Comisiei Electorale Centrale.

Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#republcia moldova, #alegeri prezidentiale, #Igor Dodon, #maia sandu, #stiri internationale , #Maia Sandu
Comentarii
Poza Stanislav
Stanislav
rank 1
E clar. Mamaia Sandu a luat-o-n iar buba. Spasiba Dodon si bravo lor
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Candidatul unionist este cotat cu doar 1.7% din preferinte !!!???