Maia Sandu - infrangerea care poate sadi o victorie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 11:43
12804 citiri
Maia Sandu - infrangerea care poate sadi o victorie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Desi invinsa, Maia Sandu a obtinut un rezultat neasteptat de bun.

Daca ne aducem aminte, teama era ca Dodon sa nu castige cumva din primul tur. Si rezultatul final ar fi fost probabil si mai bun daca moldovenii din diaspora ar fi putut sa voteze cu totii.

E greu de estimat cate voturi in plus ar fi adus ei in conditiile unui vot fara restrictii. Cu siguranta, cateva mii de oameni erau deja la cozi in fata sectiilor din strainatate cand buletinele s-au terminat, nimeni nu poate sti cati s-au intors din drum afland ca nu mai pot vota.

Alegeri in Moldova: Cozile umilintei din diaspora, varianta 2016 - Nu mai sunt buletine de vot nici la Bucuresti

Multi au comparat cele intamplate acum cu prezidentialele noastre din 2014.

Diferenta este ca in R.Moldova legea limiteaza numarul buletinelor la 3.000/sectie. Primii veniti, primii serviti.

Sigur ca in conditiile unei migratii masive a moldovenilor in ultimii ani, legea ar fi trebuit modificata, sigur ca ar fi trebuit facute mai multe sectii de vot.

Dar asta presupunea ca puterea de la Chisinau sa vrea un vot care sa reflecte vointa electoratului. Putem gandi ca Guvernul controlat de Vlad Plahotniuc voia asa ceva? Putem gandi ca oligarhul Moldovei, omul acuzat ca este varful piramidei coruptiei din RM, avea cel mai mic interes sa puna in fruntea tarii un presedinte care a facut din lupta impotriva coruptiei centrul campaniei sale?

Puteau voturile din diaspora, integral exprimate, sa schimbe rezulatul? Greu. Diferenta dintre cei doi candidati este in jur de 70 de mii de voturi si chiar Maia Sandu estimeaza ca sute de moldoveni au fost impiedicati sa nu fi putut sa voteze. Deci probabil ca rezultatul ar fi fost doar ceva mai strans, dar nu diferit.

Diferenta de scor din turul al doilea, nesperat de mica si ea, ridica niste semne de intrebare, desigur, daca unele lucruri nu puteau fi facute altfel de candidata Opozitiei.

Sunt multi analisti de la Chisinau si de aici care ii reproseaza dnei Sandu ca nu a reusit sa creeze polarizarea si de aici emotia necesara unei victorii.

Este adevarat ca misiunea a fost si foarte grea.

Pe de-o parte, incercarea de a crea o polarizare anti-Rusia ar fi mobilizat, in oglinda, si tabara adversa. Oricat ne place noua sa credem ca Moldova este romaneasca, ea este un amaglam etnic cu o populatie foarte consistenta cu multi rusofoni. Fara a lua si din voturile lor, Maia Sandu nu avea cum sa castige.

Si asa am vazut ca impotriva ei a fost folosita acuzatia de unionism, amplificata, voluntar sau nu, de Traian Basescu chiar la finalul campaniei, a fost starnita Biserica Ortodoxa.

Pe de alta parte, si cartea anticoruptiei era riscanta pentru un candidat pro-european, sustinut de acele forte care guvernau cand s-a furat miliardul din banci.

Desi integra, Maia Sandu a decontat lipsa de integritate a pro-europenilor moldoveni, cei care au facut din europenism mai degraba o sperietoare decat un ideal pentru o buna parte din electoratul din RM.

Una peste alta, cum spuneam, rezultatul dnei Sandu este pentru asteptari.

Este rau ca a castigat un pro-rus, dar un dezastru ar fi fost daca ar fi castigat zdrobitor. Si acest rezultat poate constitui un punct de plecare foarte important in perspectiva alegerilor parlamentare, anticipate sau la termen. Pentru ca Dodon singur nu poate face, constitutional, vorbind mare lucru, inclusiv denuntarea tratatului cu UE.

Daca vor ramane uniti, daca vor intelege lectiile acestui scrutin, daca vor mentine vie o dispaora mobilizata acum, pro-europenii moldoveni au sansa de a recupera terenul pierdut, cu atat mai mult cu cat, dincolo de propaganda, Dodon si Rusia nu ii pot face pe moldoveni mai putini saraci, mai putin victime ale coruptiei. Dimpotriva, as spune.

Dar aici trebuie sa aiba si Romania un rol. RM are nevoie mai putin de poduri de flori si declaratii inflacarate. Are nevoie de investitii, are nevoie de perspectiva economica, are nevoie sa vada unde e perspectiva bunastarii.

RM are nevoie de ajutorul nostru, dar de unul real, pragmatic si inteligent, unul care pana acum nu a existat.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Moldova cozi vot, #Moldova rezultate alegeri , #presedinte Republica Moldova