Dodon ameninta judecatorii Curtii Constitutionale dupa ce au decis ca poate fi suspendat: E uzurpare a puterii in stat

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 20:49
7841 citiri
Dodon ameninta judecatorii Curtii Constitutionale dupa ce au decis ca poate fi suspendat: E uzurpare a puterii in stat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele R. Moldova, Igor Dodon, califica drept uzurpare a puterii in stat decizia Curtii Constitutionale, care arata ca presedintele poate fi suspendat din functie, ca urmare a refuzului sau repetat de a numi un ministru in functie, si anume pe cel al Apararii, Eugen Sturza.

Dodon a afirmat ca nu-l va recunoaste pe Eugen Sturza in calitate de ministru al Apararii si nu-l va include in Consiliul Superior de Securitate.

Guvernul a adoptat in septembrie o decizie privind sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu refuzul presedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Aparare si l-a propus pe Victor Gaiciuc. Presedintele a atras atentia Guvernului si a majoritatii parlamentare ca este inutil sa insiste asupra candidaturii lui Sturza.

In cadrul unui briefing de presa, Igor Dodon a declarat ca actualii membri ai Curtii Constitutionale "vor raspunde pentru decizia luata astazi", anunta Deschide.md.

"O sa raspundeti pentru asta. Fiecare actiune a dvs. o sa fie analizata imediat dupa urmatoarele alegeri parlamentare. O sa fie alta componenta a Curtii Constitutionale si pentru fiecare decizie o sa raspundeti.

Cineva a spus ca Buquicchio (Gianni Buquicchio - n. red.), presedintele Comisiei de la Venetia, a declarat ca un presedinte nu trebuie sa critice Curtea Constitutionala. Sunt de acord, dar el a spus ca intr-un stat de drept nu sunt admise astfel de critici. Amintesc ca seful lui Buquicchio a declarat, cu vreo doi ani in urma, ca Moldova este un stat capturat. De aceea am sa-mi permit sa dau in continuare aprecieri membrilor Curtii Constitutionale", a declarat Igor Dodon.

Dodon si-a inceput marti discursul sustinut in fata presei prin a spune ca "altfel decat uzurpare a puterii in stat nu pot fi calificate actiunile de astazi ale Curtii Constitutionale".

"Decizia de astazi inseamna ca daca presedintele nu este de acord cu opinia majoritatii parlamentare sau a Guvernului, atunci el este in doua situatii: sau cedeaza si semneaza decretul sau nu cedeaza si nu semneaza, atunci responsabilitatea revine presedintelui Parlamentului sau Guvernului", a adaugat Dodon, precizand ca el nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii.

"Eu port responsabilitate in fata cetatenilor, nu in fata lui Candu, Filip sau Pantaru. Eu port responsabilitate in fata alegatorilor mei. Eu nu semnez si ii las sa isi asume responsabilitatea ei. Nu am sa recunosc aceasta persoana drept ministru al Apararii si el nu va fi inclus in Consiliul Superior de Securitate. Sa-l includa Candu", a adaugat Igor Dodon.

In continuare, presedintele a indemnat guvernarea sa organizeze un referendum consultativ. De asemenea, el vrea trecerea de la Republica parlamentara la cea prezidentiala.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Igor Dodon Curte Constitutionala suspendare functie, #Igor Dodon ministru Aparare, #Igor Dodon refuza numire ministru, #Igor Dodon decizie Curte Constitutionala , #presedinte Republica Moldova