Dodon blocheaza participarea militarilor moldoveni la exercitii in Ucraina; Guvernul anunta ca ii ignora decizia

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 19:22
4591 citiri
Dodon blocheaza participarea militarilor moldoveni la exercitii in Ucraina; Guvernul anunta ca ii ignora decizia
Foto: Facebook/Igor Dodon

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis, miercuri, ca va bloca participarea militarilor moldoveni la exercitii in Ucraina, insa, Guvernul a anuntat ca va ignora decizia acestuia.

Mai exact, Dodon a anuntat suspendarea Hotararii Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregatire "Rapid Trident" din Ucraina. In replica, purtatorul de cuvant al Guvernului, Stela Nistor, a spus ca, indiferent de decizia sefului statului, militarii moldoveni vor participa la exercitiu, relateaza Deschide.md.

Potrivit sefului statului, prin adoptarea unei asemenea decizii, Executivul a incalcat prevederile Legii cu privire la apararea nationala.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon a scris ca, pentru prima data in calitatea sa de sef al statului, a decis sa faca uz de dreptul sau constitutional (articolul 88, aliniatul 1, lit "e"), care prevede ca presedintele "suspenda actele Guvernului, ce contravin legislatiei, pana la adoptarea hotararii definitive a Curtii Constitutionale".

"Constat ca Guvernul a incalcat prevederile Legii cu privire la apararea nationala, art.33, al.3 care prevede ca 'Participarea unor unitati (subunitati) ale Armatei Nationale in afara teritoriului tarii cu efective, armament si tehnica militara la exercitii militare comune cu unitati militare ale altor state se aproba de catre Comandantul Suprem al Fortelor Armate'.

Republica Moldova este un stat neutru conform Constitutiei, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie sa participe la exercitiile militare desfasurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodata, nu vom impiedica participarea militarilor moldoveni la exercitii pacificatoare sub egida ONU", a scris el.

Potrivit lui Dodon, fortele armate, inclusiv Ministerul Apararii se afla intr-o stare deplorabila, din cauza guvernarilor euro-unioniste, din anul 2009 pana in prezent.

"Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitatile dezvoltate in interiorul tarii, in conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vandut armamentul si au adus la o asa situatie - vor fi trasi la raspundere, inclusiv penala", a precizat seful statului.

"Decizia domnului presedinte nu impiedica participarea Armatei Nationale la exercitiile militare din Ucraina pentru ca toate conditiile legale au fost indeplinite. Deci Armata Nationala va participa la aceste exercitii conform deciziei de astazi a Guvernului", a subliniat purtatoarea de cuvant a Guvernului, Stela Nistor.

Viceministrul Apararii Gheorghe Galbura i-a adresat o scrisoare lui Igor Dodon, in care il instiinteaza ca 57 de militari moldoveni urmeaza sa participe la stagiul de pregatire "Rapid Trident".

In document se mai spune ca militarii moldoveni participa la acest stagiu de pregatire din anul 1996, iar detasarea contingentului din R. Moldova va contribui la pregatirea militarilor care vor participa in misiunea de mentinere a pacii KFOR, din Kosovo.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan nu a dorit să comenteze afirmaţiile europarlamentarului PSD Mihai Tudose potrivit cărora actuala conducere a Comisiei Europene este cea mai slabă....
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan a explicat, într-un interviu acordat paginademedia.ro, că Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de...
#Dodon militari moldoveni Ucraina, #Dodon militari moldoveni , #presedinte Republica Moldova