Dodon il acuza pe consulul Romaniei la Balti de coruperea alesilor locali. Reactia MAE

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 09:55
3732 citiri
Dodon il acuza pe consulul Romaniei la Balti de coruperea alesilor locali. Reactia MAE
Foto: Arhiva Facebook/ Igor Dodon

Presedintia Republicii Moldova cere investigarea consulului roman la Balti, Mihai Baciu, pe care il acuza de "corupere a alesilor locali", in contextul in care peste 40 de localitati au semnat declaratii simbolice de Unire cu Romania.

La indicatia presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, institutia prezidentiala va cere Guvernului si Serviciului de Informatii si Securitate sa investigheze activitatea si legalitatea actiunilor consulului roman la Balti, Mihai Baciu, a anuntat consilierul juridic al presedintiei, Maxim Lebedinschi.

El sustine ca a primit mai multe informatii despre Baciu, conform carora "ar fi intreprins mai multe actiuni de corupere a alesilor locali din nordul Republicii Moldova, in scopul determinarii acestora de a semna declaratiile Unioniste".

De asemenea, consilierul scrie ca Mihail Baciu ar fi promovat si un partid politic din Republica Moldova.

"In ultimele zile, in adresa institutiei prezidentiale, parvin multiple informatii prin care se comunica ca consulul general al Romaniei de la Balti, domnul Mihai Baciu, ar fi intreprins mai multe actiuni de corupere a alesilor locali din nordul Republicii Moldova, in scopul determinarii acestora de a semna declaratiile unioniste. Totodata, a fost invocat si faptul ca consulul ar fi intreprins actiuni de promovare a unui partid politic din tara", a scris pe Facebook Maxim Lebedinschi.

El a anuntat ca va cere institutiilor de la Chisinau sa investigheze activitatea si legalitatea actiunilor lui Mihai Baciu.

"In scopul excluderii manipularilor de opinii, sau a unor interpretari eronate a actiunilor domnului Mihai Baciu, la indicatia presedintelui Republicii Moldova, institutia prezidentiala va solicita Guvernului si Serviciului de Informatii si Securitate sa investigheze activitatea si legalitatea actiunilor Consulului Romaniei domnului Mihai Baciu", a mai aratat pe reteaua sociala consilierul.

Reactia MAE

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat in urma informatiilor facute publice despre consulul Romaniei la Balti, mentionand ca acestea se inscriu intr-o "logica electorala" si ca se vor face verificari.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la activitatea consulului general al Romaniei la Balti si va intreprinde demersuri pentru verificarea acestora", a transmis MAE pentru Agerpres.

De asemenea, ministerul "atrage atentia ca acestea se inscriu intr-o logica specifica campaniei electorale locale pentru alegerea primarului localitatii si observa cu preocupare intensificarea in anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii indreptate impotriva Romaniei".

Anuntul facut de Lebedinschi vine in contextul in care peste 40 de localitati din Republica Moldova au semnat declaratii simbolice de Unire cu Romania, modalitate prin care marcheaza centenarul Marii Uniri.

De altfel, in urma cu cateva zile, si o comuna in Bistrita a semnat, in premiera, o "declaratie de unire" cu Moldova.

Igor Dodon a criticat aceste documente si chiar i-a amentintat pe semnatarii declaratiilor de unire cu Romania.

"Reprezentantii mai multor localitati din Republica Moldova au intreprins actiuni cu caracter antistatal, antipopular si anticonstitutional. Este vorba despre asa-numitele declaratii semnate de alesii locali ai acestor localitati, care au la baza intentii de lichidare a statului Republica Moldova si unirea cu statul vecin - Romania", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook la inceputul lunii.

Citeste si Igor Dodon: Unirea cu Romania inseamna razboi civil!

A.D.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Moldova acuzatii consul roman Balti, #consul roman Balti acuzatii coruptie , #presedinte Republica Moldova