Igor Dodon: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antiroman, dar sunt categoric antiunionist

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 08:13
4306 citiri
Igor Dodon: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antiroman, dar sunt categoric antiunionist

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, marti, ca nu uraste Romania si ca nu fost si nu va fi antiroman, insa a avertizat ca se opune categoric tuturor miscarilor unioniste.

"Eu nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antiroman. Categoric, nu. Romanii sunt prietenii, fratii nostri. Dar eu sunt categoric antiunionist. Noi nu putem sa fim antiromani pentru ca noi avem diferite etape de istorie comuna. Ne place, nu ne place, au fost diferite etape. Din 1359 pana in 1812, Moldova a fost o tara foarte mare. Dupa 1812, cand, intr-a doua jumatate a secolului XIX a fost creata Romania, a fost recunoscut acest proces, inclusiv de Basarabia, care era parte a Imperiului Rus. Mai tragice, mai bune. Dar romanii sunt prietenii nostri. Noi nu putem sa fim antiromani si nici nu ne dorim acest lucru. Dar noi suntem categoric antiunionisti si aceasta abordare este a majoritatii covarsitoare a cetatenilor Republicii Moldova", a declarat Dodon, relateaza Unimedia.info.

Liderul de la Chisinau a criticat in repetate randuri actiunile unioniste de pe ambele maluri ale Prutului si a avertizat ca va sesiza ONU si Consiliul Europei despre declaratiile unor oficiali romani privind unirea dintre cele doua state. Cu toate acestea, Dodon a precizat ca este dispus sa colaboreze cu oficialii de la Bucuresti.

"Intr-o anumita perioada, cand nu faceam politica, in fiecare an mergeam la ski in Romania. In ultimii sapte sau cinci ani, prima oara am fost in Romania cu doua saptamani in urma cand am trecut prin aeroportul din Bucuresti in drum spre muntele Athos. Eu sunt deschis colaborarii. Am transmis acest mesaj si conducerii Romaniei. Daca ei considera, din careva argumente politice pentru ei, ca nu este timpul, este decizia lor. Noi suntem deschisi pentru dialog", a adaugat presedintele Republicii Moldova.

Citeste si:
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Încă 7 miniştri mai au diplome de doctori, în afara premierului Nicolae Ciucă: Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...