Maia Sandu si Andrei Nastase au o responsabilitate enorma: Sa reziste in fata puterii Plahotniuc-Dodon

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:12
3574 citiri
Maia Sandu si Andrei Nastase au o responsabilitate enorma: Sa reziste in fata puterii Plahotniuc-Dodon
Foto: Facebook/Maia Sandu

Candidatul care a spus ca va denunta Acordul de Asociere cu UE si va federaliza Republica Moldova (cu pastrarea armatei ruse pe teritoriul national) a invins in turul doi al alegerilor prezidentiale din Moldova.

Dupa procesarea a 99,9% din procesele verbale, Igor Dodon se claseaza pe prima pozitie cu 52,29%, iar Maia Sandu - pe pozitia a doua cu 47,71%.

Perfid. Cheama la conciliere, dar vrea sa excluda "Istoria Romanilor" din scoli

Socialistul pro-rus Igor Dodon a anuntat ca primele trei initiative ale sale in calitate de presedinte vor viza: intoarcerea miliardului de dolari furat de la cetateni de catre hoti, nu de catre cetateni, revenirea produselor moldovenesti pe piata rusa si inlocuirea "Istoriei Romanilor" cu "Istoria Moldovei" in scoli.

Premierul Pavel Filip i-a felicitat pe ambii candidati la Presedintie pentru rezultatele obtinute. El i-a transmis lui Igor Dodon ca guvernarea isi doreste un presedinte partener si ca spera ca "cel care va avea de castigat de pe urma acestor alegeri sa fie cetateanul": "Vrem sa lucram impreuna, pe baza unei agende de modernizare a Republicii Moldova", a spus Filip.

Iar presedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a transmis lui Igor Dodon ca "viitorul european al Republicii Moldova nu depinde de un singur om, fie el si presedinte": "Vom avea o colaborare institutionala constructiva cu presedintele nou ales de catre cetateni, in limitele foarte bine delimitate de Constitutie si in interesul cetatenilor.

Parlamentul ramane angajat pe drumul european asa cum a fost mandatat de cetateni", a explicat Andrian Candu.

Dodon, miza lui Plahotniuc la alegerile parlamentare din 2018

Pe de alta parte, Igor Dodon a anuntat la un post de televiziune din Rusia ca va propune, in 2017, alegeri parlamentare anticipate, pentru a inlatura Guvernul pro-european, astfel incat sa obtina o majoritate de stanga in Parlament, ca sa-si poata implementa initiativele.

Presa independenta de la Chisinau a scris ca Igor Dodon ar fi, de fapt, omul sistemului construit de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care controleaza integral puterea acum in Republica Moldova prin intermediul PD si a majoritatii parlamentare pe care si-a subordonat-o.

Potrivit unor analisti, Plahotniuc este constient de faptul ca Partidul Democrat s-a compromis din cauza scandalurilor de coruptie si incearca sa-si construiasca un alt pol in perspectiva alegerilor parlamentare din 2018.

Acest pol va fi unul de stanga, iar Igor Dodon va avea un rol central in coagularea majoritatii parlamentare ce va rezulta din alegerile legislative din 2018. Pentru aceasta, lui Igor Dodon i se va permite sa se rasteasca uneori la actuala guvernare, pentru a acumula capital politic si de imagine.

Va fi vorba, de fapt, de o mimare a opozitiei in raport cu puterea lui Plahotniuc, care l-a ajutat mediatic pe Igor Dodon sa ajunga presedinte.

Lupta pentru salvarea Moldovei abia incepe

In acest sens, partidele cu adevarat pro-europene si anti-sistem - Partidul Actiune si Solidaritate al Maiei Sandu si Partidului Platforma Demnitate si Adevar al lui Andrei Nastase - vor avea un rol foarte important in urmatorii ani, anume sa demonstreze aceasta cardasie mascata a falsilor pro-europeni ai oligarhului Plahotniuc cu presedintele pro-rus Igor Dodon, sa continue sa mobilizeze societatea in jurul lor si a ideii europene si, in comun, sa impiedice puterea Plahotniuc - Dodon sa devieze de la parcursul european, sa se opuna alunecarii Moldovei spre dictatura si mafiotizare.

"Dupa alegerile de ieri, Plahotniuc si tot sistemul sau corupt s-au ales cu un presedinte pe potriva lor. Noi, cei 47% care am votat pentru Maia Sandu, stim acum ca suntem o forta de temut, ca uniti suntem mai puternici decat ei si nu ne vom opri aici. Ii vom invinge prin unire, solidaritate, rabdare si determinare!", a comentat directorul Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, Victor Chirila.

"Ieri, peste 700.000 de moldoveni au dat un mandat fara echivoc Maiei Sandu si, inclusiv, lui Andrei Nastase sa continue lupta pana la capat cu sistemul corupt, pentru noi si cu noi! Ambii au acum o responsabilitate enorma - ambii sunt sortiti sa ramana uniti si sa continue lupta impreuna! Speram mult sa nu ne dezamageasca.

O eventuala noua dezamagire ne va costa foarte scump!", a mai spus Victor Chirila.

Cea mai murdara campanie

Presedintele ales al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, trebuie sa renunte la "retorica otravitoare" din campania electorala si sa se angajeze sa respecte obligatiile tarii privind drepturile omului, a transmis luni, intr-un comunicat, organizatia Amnesty International Moldova.

"Pe durata campaniei electorale, cetatenii Republicii Moldova au fost martorii unei retorici deranjante, pe alocuri otravitoare. Aceasta retorica nu poate si nici nu trebuie sa devina politica guvernamentala. Comentariile sexiste, xenofobe si alte discursuri de ura nu-si au locul la carma tarii", atentioneaza Amnesty International Moldova.

Noul presedinte al Republicii Moldova trebuie sa depuna juramantul in fata Parlamentului si a Curtii Constitutionale, cel tarziu in 45 de zile dupa alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dodon presedinte Moldova , #presedinte Republica Moldova