Proteste la Chisinau: Mortii nu voteaza! Vrem alegeri repetate! Dodon, la puscarie! (Foto)

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 14:34
8999 citiri
Proteste la Chisinau: Mortii nu voteaza! Vrem alegeri repetate! Dodon, la puscarie! (Foto)
Foto: captura video privesc.eu

Sute de persoane protesteaza luni la Chisinau, dupa ce Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialistilor (PSRM), a castigat alegerile din Republica Moldova, in fata rivalei sale, Maia Sandu, candidata proeuropeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS). Pentru ca multi cetateni moldoveni nu au apucat sa voteze in diaspora, protestatarii cer reluarea alegerilor.

Cei iesiti in strada, in marea lor majoritate tineri, scandeaza "Mortii nu voteaza", "Maia Sandu, presedinte" si "Dodon, la puscarie", dupa cum arata imaginile postate pe privesc.eu.

Protestele au loc in Piata Marii Adunari Nationale, informeaza Jurnalul.md. Apelul la protest a fost initiat de Asociatia Obsteasca "Onoare, Demnitate si Patrie" (ODIP).

Manifestantii sustin ca alegerile prezidentiale au fost fraudate, motiv pentru care cer demisia CEC si repetatea alegerilor.

Participantilor li se cere, printr-un anunt pe Facebook, sa protesteze pasnic, "fara arme, fara altercatii cu politia (...), fara distrugeri de cladiri".

Organizatorii vor depune petitii la ambasadele "partenerilor strategici" ai Republicii Moldova (Romania, SUA si Germania), prin care vor cere sa nu recunoasca aceste alegeri.

"Pentru lezarea dreptului de a vota", protestatarii vor manifesta si in fata Curtii Constitutionale, unde vor cere invalidarea alegerilor, a declarat Vlad Biletchi, pentru Radio Europa Libera liderul ODIP.

In timp ce flutura steaguri romanesti, protestatarii striga: "Vrem dreptate", "Rusine!", "Vrem alegeri repetate", "Mobilizare!" si "Diaspora e cu noi!".

Luni dimineata, pe Internet a inceput sa circule o petitie prin care se cere organizarea de noi alegeri. Aceasta a fost deja semnata de peste 24.500 de persoane, la ora publicarii acestei stiri.

Inca din ziua alegerilor, Maia Sandu anunta ca alegerile au fost "organizate prost", aratand ca autoritatilor li s-a solicitat sa suplimenteze buletinele de vot si sa deschida noi sectii in Franta, Italia, Romania. Potrivit acesteia, solicitarile au fost ignorate, asa ca buletinele de vot s-au terminat la Londra, Bologna, Bucuresti si Paris.

"Sute de oameni nu au putut sa voteze. Sute de cetateni care au parcurs un drum lung, care au stat in frig si ploaie nu au putut sa voteze. Autoritatile moldovene au incalcat dreptul cetatenilor de a-a-si exercita dreptul la vot", a mai spus Maia Sandu.

Aceasta a cerut autoritatilor sa ancheteze cazurile care ridica semne de intrebare, afirmand ca nereguli au fost si in Republica Moldova, respectiv cazuri de cumparare a voturilor, violenta impotriva observatorilor, incidente in care mii de cetateni din stanga Nistrului au fost adusi la vot organizat.

*Foto: privesc.eu

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#proteste Chisinau Dodon presedinte, #reactii alegeri Moldova, #demonstratii Republica Moldova alegeri , #presedinte Republica Moldova